50- og 60-åra

Slik vil vi gjerne ha det også i fremtiden, men det kreves nøysom sparing og planlegging. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Slik vil vi gjerne ha det også i fremtiden, men det kreves nøysom sparing og planlegging. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


I femtiåra er det pensjon og arveplanlegging som bør stå øverst på den økonomiske agendaen. Folk bør i stor grad være gjeldfrie når de runder 50.

- Mange i denne alderen er godt etablert på arbeidsmarkedet og kunnskapen denne gruppen besitter er etterspurt. Mange får spørsmål om å drive konsulentvirkomhet eller om å gi foredrag. Da kan være skattemessig fordelaktig å organisere denne virksomheten i et foretak, sier Agnes Bergo.

Arv

Barn og arv er viktig for dem det angår. Forskudd på arv spare en for arveavgift til staten.

- Dette er et skattehull som mange ikke tenker på, sier Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB Nor til DinSide.

- Man kan overføre familiehytta eller bidra med tilskudd til studenter, sier Agnes Bergo i Pengedoktoren.

De som nå har skilt seg og har etablert seg i nye familier, bør skrive testament.

Sparing og pensjon


Den som ved fylte 50 år ikke har tenkt på pensjon er nå sent ute.

- Pensjon er som byggeklosser, sier Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor. I bunnen er Folketrygden, så kommer tjenestepensjon, fripoliser og egen sparing. Snakk med arbeidsgiveren din om pensjon og sjekk om du har fripoliser som betyr noe. Du bør tenke på hva slags muligheter du har for tidligpensjonering; undersøkelser vi har gjennomført viser at mange ønsker å gå av eller jobbe mindre ved fylte 62 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svein Lindbak gir følgende råd:

Det finnes kun en pensjonsspareform som er skattemessig gunstig og som bør benyttes fullt ut. Det er kollektiv pensjonssparing i privat eller offentlig sektor. I offentlig sektor er den mest gunstig.

  • Les DinSides pensjonsskole
  • Lev

    - Mange ønsker å gjøre ting de ikke har hatt tid til tidligere. Nå kan de ta ut penger ut av boligsparegrisen, sier Aud-Helen Rasmussen. – Og det med god samvittighet.

  • De harde 30-åra
  • 40-åra: Skilt og nyetablert
  • Tilbake til innledningen
  • Kilder: Pengedoktoren, yA Bank og Forsikring , DnB Nor, SSB og artikler fra DinSides arkiver