Levering av skattemelding for 2016:

5 ting alle bør vite om årets skattemelding

Sjekk disse punktene før fristen går ut.

LEVERINGSTIPS: Sjekk når du må levere skattemeldingen for 2016, og hva det kan innebære å slurve med tallene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LEVERINGSTIPS: Sjekk når du må levere skattemeldingen for 2016, og hva det kan innebære å slurve med tallene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvangivelsen som den het tidligere, nå skattemeldingen, ble som kjent tilgjengelig med tall for 2016 i begynnelsen av april.

Nå er leveringsfristen rett rundt hjørnet, og det er på tide å sjekke over postene og se om man har fått med alle fradrag.

Samtidig er det greit å være klar over følgende 5 punkter som gjelder selve leveringen. Til det viktigste først:

#1: Når skal skattemeldingen leveres?

Hvert år er det normalt sett 30. april som er fristen for å levere skattemeldingen. Men ingen regel uten unntak: I år kan du faktisk vente helt til 2. mai med å levere skattemeldingen.

Årsaken er at 30. april er på en søndag, og 1. mai er som kjent en fridag. Takket være den nye skatteforvaltningsloven medfører det at skattebetalerne kan levere skattemeldingen på tirsdag 2. mai, skriver Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

#2: Må man levere skattemeldingen?

Selv om man snakker om å levere skattemeldingen, er det fortsatt slik at om man ikke gjør endringer i skattemeldingen, så trenger man ikke å levere den. Dette ble innført allerede i 2008, og Skatteetaten skriver på sine nettsider at om du har «fått skattemelding for formues- og inntektsskatt lønnstakere og pensjonister, og opplysningene i den er korrekte, trenger du ikke levere skattemeldingen».

Har du derimot sjekket over tallene og funnet feil, må du rette opp i disse og levere skattemeldingen.

#3: Ditt ansvar at tallene er riktig

Den allerede nevnte skatteforvaltningsloven som ble innført 1. januar, tydeliggjør ifølge Merete Jebsen i Skatteetaten, skattepliktiges ansvar for å gi riktige opplysninger til rett tid. Som igjen betyr å sjekke at tallene stemmer før du sender inn skattemeldingen.

Også Regnskap Norge påpeker at dette gir deg større ansvar som skatteyter. De skriver videre at mens Skatteetaten tidligere «lignet», med andre ord vurderte de faktiske opplysninger og tall og foretok en skatteberegning basert på dette, legger det nye systemet opp til at du som skattyter må «selv-deklarere».

Det innebærer at du selv må vurdere din situasjon opp mot gjeldende skatteregler, og ut fra dette sjekke at alle skattepliktige inntekter og formue er korrekt i skattemeldingen, skriver de i en pressemelding.

#4: Du kan få noen andre til å levere skattemeldingen for deg

En annen nyhet fra i år om du syns skattemelding er stressende, er at du faktisk kan gi hele ansvaret for å levere skattemeldingen, til noen andre. Dette betyr i praksis at du kan få hjelp at et familiemedlem, en annen privatperson du stoler på eller eventuelt en regnskapsfører, revisor eller rådgiver, til å sjekke, endre og levere skattemeldingen på dine vegne.

Vær obs på at fristen for å delegere denne rettigheten til noen andre allerede er 29. april.

#5: Du kan rette feil innen tre år

Nok en endring for skatteåret 2016, er ifølge Regnskap Norge at om du har gjort feil eller glemt noe, kan du rette opp dette i de nærmeste tre årene regnet fra 30. april.

Altså trenger du ikke å klage til skatteetaten lenger, slik det var tidligere, men du kan gå inn i skattemeldingen å foreta endringene.

Regnskap Norge påpeker at dersom Skatteetaten finner ut at du har utelatt noe eller oppgitt for lite i inntekt eller formue, vil en kontroll normalt medføre sanksjoner i form av tilleggsskatt. De anbefaler derfor å se godt over tallene før levering innen fristen 30. april - som altså er forlenget til 2. mai i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!