Rundt 9.000 barn blir berørt av skilsmisse hver år. Foto: Colourbox.com
Rundt 9.000 barn blir berørt av skilsmisse hver år. Foto: Colourbox.comVis mer

5 store skilsmissetabber

Hvordan skille seg uten å dra barna inn i et følelseshelvete? Her er rådene.

I fjor endte 10.200 ekteskap med skilsmisser, og 11.700 par ble separert.

Rundt 9.000 barn blir berørt av skilsmisse hver år. I 56 prosent av tilfellene er barn under 18 år involvert, ifølge ungdomsportalen Daria.

- Det ryker etter to år
Dette dreper forholdet ditt

Mange av disse barna må fungere som fredsmeglere mellom mor og far, når de selv sørger over å ha mistet en forelder. Og andre barn må passe på en mor eller far som helt plutselig ikke klarer å takle hverdagen mer.

Barnas vonde sår fra skilsmissen kan bli dratt med inn i voksenlivet. Og dette er sår de egentlig skulle ha vært foruten.

Men det er mulig å forhindre dette. Alt som skal til er en smule kontroll over egen oppførsel og atferd før skilsmissepapirene arkiveres for godt.

Familieterapeut og skilsmisseekspert M. Gary Neuman, som blant annet har skrevet boken Helping your kids cope with divorce, har fem punkter foreldre bør ta hensyn til, ifølge WebMB.

Utroskap ligger i genene

1. Ikke gjør barnet til en budbringer

Mange foreldre prøver å opprettholde kommunikasjonen med den andre parten gjennom barna. Det fører til unødvendig følelsesmessig stress for barna.

Hvis foreldrene ikke klarer å prate sammen, er e-mail et nyttig verktøy, mener Neuman. På den måten kan foreldre kommunisere klart og tydelig med hverandre, og de får tid til å tenke seg om før de prater. Da unngår man å ende opp i diskusjoner som kan rippe opp i andre gamle sår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen fordel med e-mail er at all kommunikasjon blir lagret. Dette kan komme til nytte hvis foreldrene opplever andre uenigheter eller må gå rettens vei.

Les også: Selger livet sitt på eBay etter skilsmisse

Ikke avhør barnet etter det har tilbrakt helgen hos eksen. Foto: Colourbox.com
Ikke avhør barnet etter det har tilbrakt helgen hos eksen. Foto: Colourbox.com Vis mer


2. Barnet er ikke din personlige terapeut

- Tenåringer liker å ha kontroll over livet, og skilsmisser setter hele livet deres på hodet, sier Neuman.

Han fraråder foreldre å dele alle skilsmissedetaljer med barna. Og snakk for all del ikke nedlatende om den andre ektefellen til barna.

Selv om barna virker forståelsesfulle, er det fremdeles du som er forelderen, påpeker Neuman. Han anbefaler foreldre å oppsøke profesjonell hjelp hos en terapeut eller hos andre voksne slektninger eller venner. Det er viktig å opprettholde en viss grense mellom en selv og barna.

Skilsmissebarn skilles oftere
Deppa etter skilsmissen

3. La barnet tenke selv

Barn trenger å føle at de blir forstått, og etter en skilsmisse kan det være mye kaos i følelseslivet deres.

- Lytt til dem. Ikke fortell dem hva du mener. Og selv om det er vanskelig, bør du aldri kritisere ex-en din, for det er jo direkte kritikk av barnet ditt, som tross alt er 50 prosent av den personen du har gått fra, sier Neuman.

Det er lytting til barnet som gjelder. Spør for eksempel: ”Det virker som du er opprørt over å ha truffet pappas nye kjæreste, er det riktig?”. Du må ikke ha en løsning på problemet.

Følg med på hva barnet føler. Helbredelse kommer gjennom kjærlighet og det å føle seg forstått, påpeker Neuman.

4. Ikke avhør barnet

Ikke avhør barnet etter det har tilbrakt helgen hos ex-en. Da plasseres barnet nok en gang i midten.

Tenk heller at barnet har vært på besøk hos en tante eller onkel, og still vanlige snille spørsmål når barnet kommer tilbake: ”Hva har dere gjort?”, ”har dere hatt det fint?”.

Dette vil lette på trykket, og gjøre situasjonen mer behagelig for barnet.

- Sier du ingenting blir barnet stresset, og han eller hun må putte to verdener i hver sin boks. Griller du barnet ditt derimot, putter du ham eller henne direkte i midten. Følelsesmessig er dette en vanskelig posisjon å være i, sier Neuman.

Les også: Skilte seg – sagde huset i to

5. Rett opp egne feil

Når man står midt oppi en skilsmisse er det ikke lett å vite hva man skal gjøre. Har du kanskje begått noen av feilene over? Neuman forsikrer at det aldri er for sent å snu.

- Barn er veldig tilgivelsesfulle. I hvert fall inntil de kommer mot slutten av tenårene hvor raseriet sitter lengre inne, sier han.

Neuman har følgende råd til foreldre som har såret barna sine:

  • Si unnskyld. Du kommer langt med å bare be om tilgivelse.

  • Fortell dem i detalj hva du har gjort galt, og lov at du skal forandre på dette med en gang.
  • Gi barnet et konkret tegn som han eller hun kan bruke: En arm i været kan for eksempel bety: Slutt å snakke stygt om ex-en!