49 prosent går tomme før lønningsdag

Med budsjett og regningskonto får du kontroll på økonomien.

<b>RAKA FANT:</b> Går du tom hver måned, kan betalingsproblemer vente rundt neste sving.  Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RAKA FANT: Går du tom hver måned, kan betalingsproblemer vente rundt neste sving. Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Storebrand, viser at annenhver nordmann ofte eller av og til går tom for penger før neste lønning. Ni prosent går ofte tomme for penger før neste lønnsutbetaling, mens 40 prosent gjør det av og til.

Det er unge under 30 år og personer i alderen 30 til 39 år som oftest mangler penger. Hele 64 prosent av alle i 30-årene opplever å gå tomme.

LES OGSÅ: Studenter sløser aller mest

Ikke godkjent

Denne journalisten har vanligvis god kontroll på økonomien, men i det siste har det tydeligvis sklidd litt ut. Før helga fikk jeg skrekkbeskjeden «ikke godkjent» da jeg skulle betale 34 kroner i kiosken. Og enda var det en hel uke til lønn.

Moralen er altså (også for en økonomijournalist) at gjennomgang av økonomien er noe man bør gjøre med jevne mellomrom. I tillegg til å sjekke priser på bank, forsikring og strøm for å spare noen tusenlapper årlig, er det lurt å se nøye gjennom kontoutskriften.

For min del nærmest lyste synderen mot meg da jeg tok meg en tur i nettbanken: Kafebesøk, kafebesøk, kafebesøk. I min permisjon med tvillinger har forbruksmønsteret tydeligvis hatt en litt annen profil, enn når jeg har travle dager på jobb. En femtilapp her og en hundrelapp der blir fort mange tusenlapper i løpet av et år.

Med Dinsides Sløsekalkulator avslører du enkelt lommetyvene

Unngå betalingsproblemer

Forbrukerøkonom Kristina Picard. Foto: STOREBRAND
Forbrukerøkonom Kristina Picard. Foto: STOREBRAND Vis mer


Å sette tæring etter næring er et godt, gammelt uttrykk som er like aktuelt i dag. Det er ikke balanse i økonomien hvis man må bruke av reservene hver måned.

- Å gå tom for penger én måned av og til er selvsagt ingen krise, men hvis dette er et gjentagende mønster, kan være første skritt mot betalingsproblemer, advarer Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand til Dinside.

Picard gir følgende tips til bedre kontroll:

  • Lag budsjett for å få oversikt over hva pengene går til.
  • Ha noe oppsparte midler i bakhånd til uforutsette utgifter.
  • Sett opp et fast månedlig sparetrekk hver gang lønnen kommer inn. Da bruker du resten med bedre samvittighet og sikrer at du sparer noe uansett.
  • Planlegg for dårligere tider: Tenk gjennom hva du kan kutte ned på hvis boutgiftene dine øker, eller inntekten din blir redusert.
  • Ikke se på kredittkort som ekstra penger – det er et lån med høy rente om du ikke betaler innen den rentefrie perioden.

Gjør det enkelt

Man trenger ikke å sette opp et detaljert budsjett for å ha kontroll på økonomien. Det viktigste er å ha nok penger til regninger når de forfaller, og at man klarer å spare litt ved siden av.

Denne journalisten har på lønningsdag ett fast trekk til sparekonto/bufferkonto og ett fast trekk til fondssparing. I tillegg sørger en regningskonto for at det alltid er penger på konto når regningene forfaller.

Resten bruker jeg i grunn med god samvittighet, selv om det viser seg at det er nødvendig å justere kursen en gang i blant.