Nettbutikk rammet av bankkort-angrep

45.000 norske bank­kort kan være stjålet

Noen har misbrukt en internasjonal nettbutikk.

BANKKORT STJÅLET: Informasjon om 45.000 norske bankkort skal nå ligge i kriminelle hender. Sperres ikke kortene, kan de tømmes. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BANKKORT STJÅLET: Informasjon om 45.000 norske bankkort skal nå ligge i kriminelle hender. Sperres ikke kortene, kan de tømmes. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betalingsgiganten Nets har gått ut og advart mot en massiv svindelsak, melder NRK Trøndelag.

Nets forteller Dinside at det dreier seg om 45.000 norske bankkort som kan ha havnet i kriminelle hender. Noen skal allerede ha blitt misbrukt.

- Det kan være litt ulikt når og hvordan de berørte kundene får beskjed, men endel er varslet allerede, forteller pressesjef Stein-Arne Tjore i Nets til Dinside.

OPPDATERING: Dinside meldte først at 45.000 bankkort er stjålet, men Nets påpeker at kortene er i fare for å være stjålet.

Stjålet kortinformasjonen

Her er saken:

  1. En internasjonal nettbutikk, som Nets ikke vil røpe navnet på, skal ha hatt mange norske kunder. Denne nettbutikken har i seg selv trolig ikke vært et svindelnettsted.
  2. Analysene til Nets viser en sammenheng mellom bankkortmisbruk og kjøp på denne nettbutikken. Det virker derfor som om nettbutikken har blitt angrepet, og data om norske bankkort kan ha havnet hos kriminelle. Slik kortdata kan være alt kjeltringer trenger for å tømme kortene for penger.
  3. Nøyaktig hvor mange som er stjålet vites ikke, men 45.000 norske bankkort har blitt brukt på nettstedet siden tidlig 2015. Langt fra alle disse bankkortene har blitt misbrukt, men allerede skal det dreie seg om et millionbeløp som har forsvunnet, ifølge Nets.
  4. Ved å be bankene og kortselskapene ta affære for å sperre alle kortene som er brukt på nettstedet den siste tida, håper Nets nå å unngå at tapet blir enda større.

- Ut fra det vi har sett, snakker vi om svindel i millionklassen, sier Tjore til Dinside.

Du skal ikke tape penger

Forhåpentligvis vil bankene og/eller kortutsteder ta direkte kontakt med de kundene som kan være rammet, og som er fanget opp av Nets sine analyser.

Anbefalingen er da å sperre kortet fortest mulig, så det ikke kan misbrukes. De som allerede har fått bankkortet misbrukt, har forhåpentligvis blitt varslet tidligere.

- I slike tilfeller vil forbrukeren holdes skadesløs, påpeker Tjore, så ingen privatpersoner skal altså lide noe økonomisk tap på grunn av svindelen.

Ukjent nettbutikk

Som sagt vil ikke Nets fortelle hvilken nettbutikk det er snakk om. De mener det er opp til kortutstedere og banker å ta de nødvendige skritt, og Nets vet ikke om nettbutikken fortsatt har et problem.

Forbrukerombudet hevder at de ikke vet hvilken nettbutikk det er snakk om.

- Det som er viktig fra vårt ståsted, er at ingen forbrukere skal bli skadelidende, og at bankene ordner opp. Det ser det ut til at de er i gang med, forteller fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til Dinside.

- Blir du et offer for slik svindel, og belastet for noe du ikke har autorisert, har du heller ikke ansvaret, påpeker han.

Finanstilsynet er kjent med saken, men:

- Vi er ikke kjent med hvilket nettsted dette gjelder, sier seksjonssjef Olav Joahnnessen til Dinside.

LES OGSÅ:
Unngå å handle på falske nettbutikker - slik avslører du dem
Sånn kan du enkelt avsløre phishing i innboksen
9 tips for å unngå svindel på Finn.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!