STOR PRISFORSKJELL: Begge inneholder Omega-3 og er fra samme produsent, men den ene koster fem ganger så mye. Foto: Berit B. Njarga
STOR PRISFORSKJELL: Begge inneholder Omega-3 og er fra samme produsent, men den ene koster fem ganger så mye. Foto: Berit B. NjargaVis mer

450 prosent dyrere enn vanlig tran

Produksjonskostnader har skylda, ifølge Möller´s.

Tar du din daglige tran, bør du holde deg til den som kommer i flytende form. For hvis man heller vil ha sin daglige dose Omega-3 som små fisker med fruktsmak, er det et langt dyrere alternativ.

450 prosent dyrere

Nylig lanserte Möllers produktet Omega-3 fisk, som ifølge produsenten selv er "små geléfisk som inneholder den samme sunne omega-3 og vitamin D som flytende tran".

To fisk om dagen koster hele 1.500 kroner for ett års forbruk. Foto: Berit B. Njarga
To fisk om dagen koster hele 1.500 kroner for ett års forbruk. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Hovedproblemet med fiskene er prisen. En pakke Omega-3 fisk koster 91,60 kroner, og inneholder 45 små fisk. Ettersom anbefalt døgndose er to fisk, varer en slik pakke i 22,5 dager.

Ett års forbruk av disse fiskene kommer dermed på nesten 1.500 kroner, og er nesten fem ganger dyrere enn vanlig, flytende tran fra samme produsent.

For selv om én flaske tran koster omtrent det samme som en pakke Omega-3 fisker, holder en tranflaske til hele 100 anbefalte døgndoser. Dermed koster en skje tran hver dag 327 kroner for ett år, og ikke 1.486 slik tilfellet er for fiskene.

Men hvorfor er prisen så høy på dette produktet?

- Det ligger mye innovasjon og helt ny teknologi bak dette produktet, som har mye høyere produksjonskostnader enn vanlig tran, sier Kristina Johansen, pressekontakt for Möller´s.

Hun understreker at produsenten selv anbefaler tradisjonell tran, men at enkelte ikke klarer det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til tross for at vi har fått en internasjonal smakspris for tranen vår, må vi erkjenne at smak og konsistens er en barriere for mange. Derfor prøver vi hele tiden å utvikle alternativer, sier Johansen.

Les også: Dette er langt dyrere på apotek enn i matbutikk

Søtningsstoffer

Blant småbarnsforeldre er det etterhvert blitt en holdning at de minste barna ikke bør få i seg store mengder søtningsstoffer. Möller´s markedsfører selv produktet med teksten "inneholder ingen kunstige søtningsstoffer". Men i innholdsfortegnelsen finner vi både sorbitol og xylitol.

- Sukkeralkoholer som xylitol og sorbitol finnes i naturen, i motsetning til de klassiske kunstige søtningsstoffene som aspartam og sakkarin. Råstoffet til sukkeralkoholene vi bruker er naturlig, de utvinnes fra henholdsvis bjørketrær og fra mais eller hvete, ergo skriver vi "uten kunstig søtning", sier Johansen.

Seksjonssjef Atle Wold i Seksjon for omsetning til forbruker, liker ikke at produsenter bruker begrepet "kunstig søtningsstoff" i markedsføringen av sine produkter, slik Möller's gjør i dette tilfellet.

- Vi skiller ikke mellom kunstige og naturlige søtningsstoffer, men opererer kun med hvilke som er tillatte brukt i norske matvarer, sier Wold, og legger til at denne typen påstander er med på å skape unødig bekymring om tilsetningsstoffer hos forbrukerne.

Les også: Tomt for smør - lavkarbo har skylda