SKIFTER DU I TIDE? Noen glemmer ut datoen, andre bruker linsene lenger for å spare penger, ifølge ny studie. Foto: Stock.xchng
SKIFTER DU I TIDE? Noen glemmer ut datoen, andre bruker linsene lenger for å spare penger, ifølge ny studie. Foto: Stock.xchngVis mer

40 prosent gjør denne feilen

Bruker du linser? Da bør du kanskje sjekke kalenderen.

40 prosent av alle kontaktlinsebrukere bytter ikke linser i tide. Det viser en ny studie ved University of Waterloo, sponset av CIBA Vision, ifølge helsenettstedet WebMD.

Linsefeilene som kan koste deg dyrt

Utbredt feil

1600 kontaktlinsebrukere deltok i undersøkelsen. 45 prosent brukte linser som skulle byttes annenhver uke, 39 prosent månedslinser og 16 prosent dagslinser. Deltakerne rapporterte hvor ofte de skiftet linsene sine.

Du kan bli feit av kontaktlinser

Resultatene avslører at hele 40 prosent har kontaktlinsene på for lenge. Dette gjaldt 59 prosent av de som brukte toukerslinser, 29 prosent av de som benyttet månedslinser og 15 prosent av dagslinsebrukerne.

Stem her!

Hvor ofte skifter du linser? (Avsluttet)
Skifter alltid linser på riktig dato!(46%) 268
Går over tiden med vilje for å spare penger(21%) 123
Glemmer alltid ut datoen og går over tiden(15%) 88
Det varierer(13%) 76
Går over tiden fordi øyepersonell har sagt det er OK(4%) 26
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Glemmer og sparer

Men hvorfor klarte ikke forsøkspersonene å bytte linsene i tide?

Den vanligste årsaken blant de som brukte toukers- eller månedslinser, var at de glemte av datoen.

Denne glemske gruppen var de mest positive til et påminnelsessystem – som å få tilsendt en e-post eller en sms når tiden var inne for å sette på nye kontaktlinser.

Trygt å bruke linser

Deltakerne som benyttet dagslinser brukte imidlertid linsene for lenge av helt andre grunner. Først og fremst for å spare penger.

En annen mulig årsak til at flere hadde linsene på for lenge, var råd fra øyehelsepersonell. 9 prosent av øyeekspertene som deltok i studien mente at linsene kunne brukes lenger enn det produsentene anbefalte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Linsekjøpere på nett slurver mer

Gode råd om linsebruk

Under følger noen anbefalinger om linsebruk fra Lommelegen.no:

  • Ta pause: Uansett hvilke linser du bruker, husk å ta en liten pause innimellom. Ta for eksempel linsene av og bruk briller noen timer før du legger deg. Bruker du døgnlinser, anbefales en dags pause mellom linseskiftene.

  • Ha briller i tillegg: Alle med vesentlige synsfeil bør også ha et par priller. Både fordi briller i enkelte tilfeller vil være å foretrekke, og fordi du da alltid har en nødløsning hvis noe skulle skje med linsene.
  • Sjekk synes jevnlig: Få kontrollert synet og øyehelsen hvert hele eller halve år. Sjekk øynene årlig
  • Flere råd finner du her: Linsefeilene som kan koste deg dyrt