4 av 5 friske av anoreksi

De fleste ungdommer som behandles for anoreksi, blir kvitt spiseforstyrrelsen. Mange klarer seg også bra senere i livet, viser en ny norsk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lege og forsker Inger Halvorsen ved Senter for spiseforstyrrelser på Ullevål universitetssykehus har i sin doktorgradsavhandling funnet at 82 prosent av tenåringsjenter med anoreksi blir friske.

- Dette er svært positive tall. En sannsynlig forklaring er at behandlingen har vært grundig og til god hjelp, sier Halvorsen.

Les også: Unge lærer anoreksi på nettet

Foreldrene er viktig
Halvorsen har undersøkt 51 jenter som ble behandlet for spiseforstyrrelsen anoreksi ved Sykehuset Buskerud i en periode på 80- og 90-tallet. Pasientene ble behandlet med familieterapi i tillegg til et strukturert opplegg for å få vekta opp på normalt nivå.

Undersøkelsen omfatter både pasienter som ble lagt inn på sykehus og pasienter som ikke ble innlagt. Etterundersøkelsene viser at de aller fleste klarte seg bra, både sosialt og i arbeidslivet. Det gikk dessuten like bra med de som hadde vært alvorlig rammet som med de som hadde hatt en mildere form av sykdommen.

Halvorsen trekker frem kontinuitet i behandlingen som en nøkkelfaktor.

- Pasientene hadde de samme behandlerne hele tiden, noe som er viktig. De ble ikke overført til andre avdelinger eller behandlingssteder, slik man ofte gjør med pasienter med spiseforstyrrelser når man ikke lykkes med behandlingen, sier hun.

Forskeren påpeker også at foreldrenes rolle er svært viktig.

- Det er viktig å inkludere foreldrene i behandlingen, fordi det er de som kjenner barnet best og kan tilrettelegge for eksempel måltidene i hverdagen, sier hun.

Trodde du at anoreksi bare handlet om ungjentene? Voksne kvinner og menn kan også rammes av spiseforstyrrelser.

Andre diagnoser
Men selv om majoriteten av pasientene ble friske av spiseforstyrrelsen, slet mange med andre psykiske lidelser som unge voksne.

- Jeg fant at 41 prosent av de tidligere pasientene hadde en annen diagnose senere i livet. Angst, depresjon og liten tilfredshet med livet er vanligere i denne gruppa enn i den generelle befolkningen, sier Halvorsen.

Hva er anoreksi? Les mer her:

Først opprettet 27.02.07.
Sist endret 27.09.07.