3D-bilder varsler om sykdom

Tredimensjonale ansiktsbilder kan avsløre lidelser - raskere og billigere enn før.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknikken vil hjelpe legene med rask diagnostisering ved å identifisere den mest sannsynlige lidelsen et barn har, bare ved å granske ansiktstrekkene deres, skriver The Guardian.

Den britiske forskningen er også ventet å gi legene muligheten til å screene barn så unge som to år for autismelidelser som Aspergers. Dette kan gjøre det lettere å gi barna hensiktsmessig behandling så tidlig som mulig.

Vanskelige diagnoser
Hvert år fødes omkring 8 millioner barn med alvorlige genetiske misdannelser. Rundt 700 av 5.000 genetiske lidelser gir små, men spesifikke endringer i ansiktsutviklingen. Noen genetiske syndromer, som Downs syndrom er tydelig og dermed enklere å diagnostisere, men mange andre tilstander kan være svært vanskelig å oppdage.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Les også: Nesebilder avslører Downs syndrom.

- Noen spesialister klarer å stille en diagnose i det øyeblikket pasienten er innenfor døren, mens noen av disse tilstandene er veldig sjeldne, og det kan kreve masse erfaring for å gjenkjenne dem. Noen leger har bare lest om tilfellene i vitenskapelige tidsskrifter, sier professor Peter Hammond ved Institute of Child Health i London til The Guardian.

Lager ”gjennomsnittsansikt”
Han brukte tredimensjonale digitalfotografier til å bygge opp en base med friske barns ansikter og ”smeltet” bildene sammen for å lage et ”gjennomsnittlig” friskt ansikt.

Deretter besøkte han sykehus rundt omkring i verden og tok tredimensjonale bilder av barn med ulike genetiske lidelser. Ut fra dette skapte han typiske ansikter for hver tilstand. Hvert bilde inneholder 25.000 punkter som fanger de konturene det er vanskeligst å se.

Dr Hammonds forskergruppe har nå brukt bildene for å diagnostisere lidelser hos barn. De trenger bare å ta 3D-bilder av barnets ansikt og bruke dataprogrammet for å se hvilken tilstand ansiktstrekkene likner mest på.

Dyre kameraer
Hammond bruker nå teknikken i London, men ser gjerne at den tas i bruk utenfor Storbritannia. Dette vil involvere flere 3D-kameraer på sykehus eller teknologi som kan omdanne 2D-bilder til 3D. Kameraene er imidlertid svært dyre, og ifølge The Guardian er det usannsynlig at de vil bre seg utover Storbritannia med det første.
Forskningen har blitt presentert på British Association for the Advancement of Sciences møte i York.

Er du frisk eller syk? Sjekk her:

Overlege Øivind Braaten ved avdeling for medisinsk genetikk på Ullevål Universitetssykehus har selv skrevet om diagnostisering på unge ut fra fysiske tegn i ansiktet ved hjelp av en datamaskin. Han sier det ikke er nytt at man setter sammen bilder til et ”gjennomsnittsansikt”.

For tidlig for alle

- Men slik jeg forstår det er det nye her at det er brukt tredimensjonalt kamera. Det tror jeg er en god ide både i undervisning og for diagnostisering, sier Braaten til DinSide Helse.

Han understreker imidlertid at det er for tidlig å bruke teknikken på alle, for eksempel ved å screene alle barn.

- Slik teknikken ser ut nå ville det være en stor risiko for at friske barn hadde blitt diagnostisert som syke, så foreløpig egner dette verktøyet seg best på spesialsykehus og på pasienter der man allerede har en mistanke, mener Braaten, som ikke utelukker at også norske sykehus vil ta i bruk teknikken.