3,7 millioner kan sjekke skatten i dag

Bare to av tre kan vente seg gode nyheter.

<b>NERVØS?</B> I dag faller dommen for 3,7 millioner nordmenn. Foto: PER ERVLAND / BERIT B. NJARGA
NERVØS? I dag faller dommen for 3,7 millioner nordmenn. Foto: PER ERVLAND / BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvangivelsen for 2013 er endelig klar for alle skattytere.

Utsendelsen av selvangivelsens papirutgave starter i dag, men allerede nå kan du logge deg inn og sjekke resultatet av fjorårets ligning på nett.

Kalkulator: Slik blir din skatt i 2014

Slik logger du inn

For å sjekke resultatet av fjorårets ligning, logger du inn enten via Skatteetaten.no eller direkte hos altinn.no.

I fjor ble det mulig å sjekke selvangivelsen ved å logge inn med kodebrikken fra banken.

Når det gjelder innlogging med BankID på mobil er det ikke alle bankers løsninger som fungerer for innlogging til offentlige tjenester. BankID Norge opplyser at det er kunder i SpareBank 1 og DNB som kan bruke BankID på mobil for å logge inn på selvangivelsen.

Har du ikke en slik kodebrikke, kan du som tidligere år logge inn ved hjelp av MinID, Buypass eller Commfides. Har du glemt passordet til MinID, kan du få et nytt passord tilsendt på sms og e-post.

Samboer? Dette fradraget bør du sjekke ekstra nøye

KLAR: Skattedirektør Hans Christian Holte er klar til å ta i mot 3,7 millioner skattytere på skattetaten.no. Foto: BÅRD BRINCHMANN LØVVIG / SKATTEETATEN
KLAR: Skattedirektør Hans Christian Holte er klar til å ta i mot 3,7 millioner skattytere på skattetaten.no. Foto: BÅRD BRINCHMANN LØVVIG / SKATTEETATEN Vis mer


Flest har skatt til gode

I dag er det foreløpig beregnet skatt som legges ut til gjennomgang for skattyterne. Det endelige resultatet vil endre seg når du har lagt inn alle fradrag du har krav på.

Den foreløpige beregningen viser at nærmere 33 milliarder kroner skal fordeles til skattyterne som får skatt til gode, mens totalsummen for restskatt er drøyt 13 milliarder.

Slik slår det ut:

 • Antall med skatt til gode: 2.665.566
 • Sum beløp til: 32.938.036.463
 • Gjennomsnittlig til gode: 12.365
 • Antall som får restskatt: 676.688
 • Sum restskatt: 13.135.795.600
 • Gjennomsnittlig restskatt: 19.411

- Hvor stor andel av befolkningen som får penger til gode og restskatt holder seg relativt konstant fra år til år. Det pleier å være slik at om lag to av tre får penger igjen på skatten. Det er viktig at folk ikke betaler for mye skatt. Jeg oppfordrer alle til å sjekke at opplysningene i selvangivelsen er fullstendige og korrekte, og til å føre opp beløp som ikke er med. Du må særlig huske å få med fradragene som du kan ha rett på.

Fem punkter alle bør sjekke

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, har satt opp en liste med poster som alle bør sjekke i sin selvangivelse:

 • Hvis du betaler formuesskatt sjekk ligningsverdien. Den skal ikke overstige 30 prosent av reell markedsverdi (primærbolig).
 • Pass på riktig skatteklasse. Gifte som forsørger ektefelle har krav på klasse 2. Skatteklassen finner du rett under fødselsnummeret ditt. For enslige forsørgere er skatteklasse 2 erstattet av et særfradrag.
 • Kontrollerer at lønn og andre inntekter er ført opp.
 • Ta frem sjekklisten over de vanligste fradragene og se om noe kan være aktuelt. Eksempler: Rentefradrag, reisefradrag, foreldrefradrag.
 • Sjekk om det er ting du har glemt fra i fjor eller forfjor som kan tas med i årets selvangivelse.

Skattetaten har dessuten en egen fradragstjeneste, som kan hjelpe deg å finne fradrag du kanskje ikke husker på.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!