En halv million dollar er ikke nok til å livnære amerikanske banksjefer i New York, mener New Yorks synsere. Har de rett? Foto: Colourbox.com
En halv million dollar er ikke nok til å livnære amerikanske banksjefer i New York, mener New Yorks synsere. Har de rett? Foto: Colourbox.comVis mer

3,5 mill er for lite lønn!

Obama setter ned foten, og setter en makslønn for de amerikanske banksjefene.

President Obama har foreslått at amerikanske banksjefer skal tjene maks 500.000 dollar (ca 3.421.500 kroner ifølge dagens kurs) per år. Det vil si, sjefene i de bankene som mottar den amerikanske krisepakken.

Det er tilsynelatende en høy sum for folk flest, men hvis du er banksjef og bor i New York City er det faktisk ikke så mye. I New Yorks mest prestisjefylte nabolag er ikke 500.000 dollar spesielt mye penger, ifølge The New York Times.

Her følger NY Times` eksempler:

- Privatskole koster cirka 32.000 dollar per student per år.

- Huslån koster cirka 96.000 dollar i året.

- Lønn til personale koster cirka 96.000 per år.

- Barnepiker koster cirka 45.000 dollar per år.

Det er til sammen 269.000 dollar, og da er ikke skatt regnet inn i summen.

Les også: Amerikanerne kamuflerer shoppingen med anonyme papirposer

Det er et problem

- Uansett hvor vanskelig det er å forstå, kan banksjefer med rede på Upper East Side, som tidligere tjente 2-3 millioner dollar, få problemer med å tjene en halv million dollar. De har lagt opp til et liv og et forbruk ut i fra en mye høyere inntekt, sier Holly Peterson, forfatter av boken om "The Manny" om livet på Upper East Side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis de skal motta 500.000 dollar i årslønn betyr det at disse menneskene må ta ungene ut av privatskolene og selge hjemmene sine, sier Peterson.

Løsningen virker enkel: Banksjefene må flytte til Brooklyn, ungene må gå på offentlige skoler og familien må skaffe seg månedskort.

Banksjefene som får redusert lønn er hovedsaklig menn. Disse mennene har skapt seg et liv med privatskoler, sommerhus og veldedighetsfester, og den reduserte lønnen er ikke nok til å betale for dette, ifølge NY Times.

Det er veldig få mennesker som synes synd på dem, spesielt fordi de har drevet bankene til kollaps eller gitt dem store finansielle problemer. Men i New York er det dyrere å opprettholde en høyprofil-livsstil enn andre steder. En undersøkelse viser at det koster 123.322 dollar å leve et middelklasseliv i New York, mens det bare koster 50.000 dollar i Houston.

Budsjettpost: Skatt, forsikring og reise

Ta for eksempel skatt. Hvis en person er gift og har to barn, koster amerikansk helseforsikring, skatt og lignende til sammen cirka 269.000 dollar i året.

Hva med levekostnadene?

- Rike familier flest drar på minst to ferieturer hvert år, en tur til varmere strøk om vinteren og en tur om våren til et skisted, sier eiendomsrådgiver Barbara Corcoran til New York Times.

Det koster minimum 16.000 dollar i året, ifølge NY Times.

Budsjettpost: Renteutgifter og privatsjåfør

- En treroms, som kanskje kostet 1,5 million dollar før markedet nådde sin topp, kan koste 8.000 dollar i renteutgifter hver måned, altså 192.000 dollar i året. Et sommerhus i Southampton kan være verdt fire million dollar, og koste 240.000 dollar i året, sier Corcoran.

Toppsjefer har som regel bil med sjåfør. En sjåfør tjener mellom 75.000 dollar og 125.000 dollar i året. De dyreste sjåførene kan være tidligere politimenn, de er ansatt som både sjåfør og livvakt.

- Noen av dem har sjåfører med pistol, da har du både politi og sjåfør tilgjengelig, sier Corcoran, som påpeker at det koster rundt 700 dollar for parkeringsplass i måneden i tilegg.

Budsjettpost: Trening og pene kjoler

For å ha overskudd til å takle hverdagen er det viktig å trene, og da selvfølgelig med en personlig trener. Det koster cirka 80 dollar per time, og rundt 12.000 dollar per år.

- Treningstimene lønner seg når man skal med kjole på veldedighetsgalla. Damene bruker 10.000-15.000 dollar på en kjole til disse festene, og hvis hun går på slike tilstelninger tre-fire ganger i året bruker hun ikke samme kjole, sier David Patrick Columbia, redaktør i the New York Social Diary, til NY Times.

Tre kjoler koster tilsammen cirka 35.000 dollar ... Hvis man skal tro New Yorks elite.

Les også: Slik kler vi oss i krisetid

Budsjettpost: Privatskole og barnepike

Det er ikke alle banksjefer som har barn, men det er dyrt hvis de har.

- Ungen kommer ikke gjennom privatskolen uten hjelpelærer. En time med hjelpelærer hver uke koster minimum 125 dollar, og helt opp mot 250 dollar per time, sier Sandy Bass, redaktør i Private School Insider. (Avis/nyhetsbrev for privatskolene i New York-området)

To barn i privatskole: 64.000 dollar per år.
Regelmessig undervisning med hjelpelærer, 30 uker i året: 3.750 dollar.
Barnepike: Cirka 45.000 dollar per år.

Les også: Bli din egen banksjef

Budsjettpost: Mat, renseri og restauranter

Ms. Bass, kone av banksjef med mange viktige klienter, sier at hun bruker rundt 425 dollar hver tiende dag på mat til familien. Det er til sammen 15.000 dollar. I tilegg kommer restaurantregninger.

Og du kan ikke se ut som en dass hvis du driver en bank - dressene må renses.

- Alt i alt skal banksjefens lønn dekke mye. I tilegg til de nevnte utgiftene må hunden på kennel når familien er borte, barna skal på sommerleir, foreldrene må på spa og få lignende pleie, familien bør donere penger til veldedighet og det kommer naturligvis andre utgifter som kaffe og lignende i tilegg, skriver NY Times.

- Mennesker må innrette seg hvis de skal komme seg opp og frem, avhengig av hvilket miljø de skal passe inn i. Hvis det betyr suksess å bruke mye penger i ditt miljø, da må du gjøre det, sier Candace Bushnell, forfatter av den kjente boka "Sex and the City", til NY Times.

Hva tror dere? Kan de kriserammede amerikanske banksjefer klare seg på 500.000 dollar i året? Si din mening i debatten!

Norske banksjefer sulter heller ikke.

Dette tjente de ifjor, ifølge skattelistene:

Nordea:
- Gunn Wærsted, Landssjef for Nordea tjente 16.192.287 kroner.

- Steinar Juel, sjefsøkonom i Nordea tjente 1.307.137 kroner.

- Anne Stärk-Johansen, leder for bankvirksomheten i Norge, tjente 2.008.012 kroner.

- Egil Valderhaug, konserdirektør, tjente 2.034.460 kroner.

DnB Nor:
- Rune Bjerke, konsernsjef DnB Nor tjente 5.289.425 kroner.

- Bjørn Eirik Næss, finansdirektør DnB Nor tjente 5.025.042 kroner.

- Ottar Ertzeid, direktør DnB Nor Markets tjente 10.953.086 kroner.

Sparebank1:
- Eldar Mathisen, administrerende direktør, tjente 1.835.389 kroner.

- Øyvind Aass, konserndirektør, tjente 950.077 kroner.

- Torbjørn Martinsen, konserndirektør, tjente 3.015.957 kroner.

Norges Bank:
- Svein Gjedrem, sentralbanksjef, tjente 1.428.601 kroner.