300 ganger søtere enn sukker

Men er søtningsstoffet stevia trygt?

Stevia er en gruppe planter som er inntil 300 ganger søtere enn sukker. Foto: Science Photo Library
Stevia er en gruppe planter som er inntil 300 ganger søtere enn sukker. Foto: Science Photo Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare noen dager siden aspartam-dommen falt, og ekspertene konkluderte med at søtningsstoffet er trygt å bruke. Les hele saken her.

Aspartam er mer enn 200 ganger søtere enn sukker, og brukes ofte i lettprodukter.

Et annet stoff som EFSA, EUs mattrygghetsorgan, nylig har gjennomført en risikovurdering av, er søtstoffgruppen «steviolglykosider», som er intense søtstoffer som utvinnes av bladene til steviaplanten.

Søtstoffene kan erstatte sukker eller andre kunstige søtningsstoffer i en rekke mat- og drikkevarer, og er opptil 40 til 300 ganger søtere enn vanlig sukker (sukrose).

Stoffene er ikke tillatt i mat i Norge eller EU, men er i bruk i andre deler av verden, ifølge Mattilsynet.

Les også: Har du orden på E-ene?

Ingen påvirkning

Et ekspertpanel har nå på oppdrag av EU-kommisjonen vurdert dokumentasjon omkring bruk av steviolglykosider i matvarer.

Resultatene viser at stoffene ikke er kreftfremkallende eller genotoksiske (fører ikke til langsiktige skader på genene/arvestoffet). Søtstoffene påvirker heller ikke forplantningsevnene eller barns utvikling.

På bakgrunn av dette har EFSA fastsatt et akseptabelt inntak (ADI) for steviolglykosider til 4 mg per kilo kroppsvekt per dag, ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Les også: Produsenter villeder om sukker

Kan få i seg mer

Samtidig som denne ADI-en fastsettes, påpeker EFSA at både voksne og barn vil kunne få i seg mer enn det akseptable daglige inntaket dersom søtstoffene brukes i de høyeste dosene som produsentene har søkt om godkjenning for.

All bruk av tilsetningsstoffer i matvarer må søkes og godkjennes på europeisk nivå. EFSA risikovurdering er nå sendt til EU-kommisjonen, som vil avgjøre i hvilke næringsmidler steviolglykosider vil kunne brukes og i hvor store mengder.

- Hvorfor er ikke steviosid godkjent i Norge når det er godkjent i andre land?

- Steviosid er verken godkjent i Norge eller i EU fordi den ene søknaden som hittil har blitt sendt inn og ferdig behandlet i 1999, ikke inneholdt god nok dokumentasjon. I mangel av dokumentasjon på at stoffet er trygt for forbruker kan verken Mattilsynet eller EU-kommisjonen tillate stoffet solgt til forbruker eller brukt i matvarer, ifølge Mattilsynet.no.

Disse fargestoffene er farlige

Søtstoffene er spesielt foreslått brukt i sukkerfrie eller energireduserte næringsmidler, som aromatiserte drikkevarer, søtsaker uten tilsatt sukker og energireduserte supper, ifølge VKM.