30 prosent rente i fem år

KOMMENTAR: Handler du forbruksvarer på kreditt, betaler du renter som ingen bør betale.

Omtrent tretti prosent rente i hele fem år var hva vi måtte betale på vår virtuelle handletur hos nettbutikkene til Deal, L´Easy og Thorn sist fredag.

Prisene ble målt på tre tilfeldig utvalgte flat-TVer - én hos hver butikk - til en pris mellom 15 og 20.000 kroner.

Sett i forhold til slike rentenivåer blir det nesten ufattelig at sentralbankens renteheving til skarve 4,25 prosent skapte blesten vi var vitne 30. mai.

Og enda vanskeligere blir det å forstå at det er mulig at det finnes et marked for så vanvittig dyre lån.

Hvorfor?

De verste rentegribbene gjør sentralbanksjef Svein Gjedrem til reneste pusekatten. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Illustrasjonsfoto: Per Ervland
De verste rentegribbene gjør sentralbanksjef Svein Gjedrem til reneste pusekatten. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer


Den første muligheten vi må granske, er at folk ikke har sikkerhet å stille for lånene, og derfor er nødt til å betale 30 prosent rente.

Kredittkjøp? Sjekk prisen her

Hele poenget med forbrukskreditt, er jo nettopp at låntakeren ikke trenger å stiller noe som helst pant for lånet. Lånet kan innvilges over disk, på grunnlag av en kortsjekk og låntakerens gode ansikt.

Og hva slags tenkende menneske tar opp et lån til 30 prosent uten å stille pant? Selvsagt bare de som ikke har noen pant å stille.

Tror man at mennesket oppfører seg rasjonelt, finnes det ingen annen forklaring på at folk tar opp forbrukskreditt, og dermed skaper et marked for lån opptil ti ganger styringsrenta.

Men kan dette stemme i en land hvor boligprisene er firedoblet på ti år? Dette er svært vanskelig å forstå, og kan i alle fall ikke være noen hovedforklaring.

Får ikke vite

En annen forklaring kan være at folk ikke vet hvor vanvittig høye rentene på forbrukskreditt er, og derfor ikke får muligheten til å sammenlikne prisene med alternative låneopptak.

Låner du 15-20.000 i fem år
hos....for å kjøpe en....i stedet for å betale kontant.. betaler du hver måned*.. og rente per år
DealPioneer PDP-4270XA Plasma-TV17.989514 kr27,8 %
L´EasyPhilips 3217.849544 kr30,6 %
ThornSONY KDL40 2530 4016.399494 kr31,3 %
*inkl termingebyr


Da Forbrukerombudet kom i april med sine "skjerpede" krav til alle firma som markedsfører avbetalingskjøp på nettet, var kravlista øredøvende taus om den effektive renten på kredittkjøpene som annonseres, noe vi skrev mangt og meget om. Les: Krever at kunden villedes.

Den eneste muligheten folk har til å få vite den virkelige renten på kredittkjøpene sine, har lenge vært vår Kredittkjøpskalkulator. Dette vil fortsatt være tilfelle etter at Forbrukerombudets krav er blitt gjort gjeldende.

Umodne nordmenn?

Den siste forklaringen vi klarer å kommer på, er at nordmenn har dårlig impulskontroll, som normalt er en egenskap som kjennetegner barn.

Er du ekstremt utålmodig etter å kjøpe noe, og butikken ikke har noe tilbud om kjøp på avbetaling, kan du få dekket dine kjøpebehov umiddelbart med lån fra noen av verdens største multinasjonale konsern. Ett av dem er General Electric, også kjent som GE Money Bank. En annen aktiv krabat i dette markedet er Online24.no, som ifølge dem selv samarbeider med DnB Nor Bank ASA.

50.000 kroner i fem år
Låner du hos.....blir den årlige renten
Online2424,9 %
GE Moneybank18,6 %
Citibank17,0 %
Priser innhentet fra leverandørenes nettsider 1. juni 07


Er man simpelthen nødt til å få dekket tørsten etter - tja, for eksempel en håndveske av typen Chanel 2.55 og en Grace-Kelly veske fra Hermes, kommer prisen fort opp i 50.000 kroner til sammen. Har man ikke pengene kontant, er det mange som er villige til å gi damen et usikret lån. Prisen for denne emosjonelle økonomistyringen, ser vi i tabellen til høyre.

Og disse rentene er bare barnemat i forhold til hva de kan bli hvis lånebeløpet eller nedbetalingstiden settes noe ned. Mer beskjedne låntakere vil fort få en rentebelastning på femti prosent per år. Se prisene hos alle lynkreditt-leverandørene her.

Ute av kontroll

Hvordan kan folk være villige til å betale en og en halv ganger prisen på noe som helst, bare for å slippe å utsette kjøpet i ett år?

Er forklaringen at kundene ikke har sikkerhet å stille, og i tillegg mangler impulskontroll, er dette dypt tragisk. Er forklaringen manglende informasjon om alternativene til å betale slike renter, er det litt mindre tragisk, men like fullt en utfordring for samfunnet, og ikke minst mediene.

Det eneste som er helt sikkert, er at omfanget av nordmenns låneopptak av dette slaget bare øker i omfang. Og rentene i dette markedet har aldri fulgt svingningene i styringsrenta til Norges Bank - verken opp eller ned - så lenge vi har observert det.

Situasjonen virker nesten å være ute av kontroll, og det blir ikke bedre av middelmådig styringsevne hos dem som har som oppgave å redde folk fra seg selv.