30 år gammel

Nå er det gjelden som er dominerende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mange i begynnelsen av 30-årene har nettopp foretatt deres livs største investering: Boligen. Og kanskje også deres livs dårligste investering: Bilen.

Etableringsfasen er dyr, og får man da barn i tillegg, er økonomien ikke akkurat i ekstase.

Spar på bolig

Forutsetter vi at personer i denne aldersgruppen bruker alle oppsparte midler til egenkapitalandeler i bolig og bil, er det ikke overskudd til sette penger på en innskuddskonto.

Fokus blir derfor på å finne de billigste lånemulighetene. Beste bank på boliglån (som er tilgjengelig for alle) er for tiden Borge Sparebank. Her er den effektive renten 7,56 prosent for et lån på 1 million kroner med sikkerhet innen 60 prosent. Det er nesten ett prosentpoeng bedre enn hva du får hos den dårligste banken, Sparebanken 1 SR-Bank.

Store prisforskjeller

Skal du låne penger til bilen, er det særdeles god grunn til å se deg om etter billigste lånemulighet. Nordlandsbanken tilbyr lån til alle i Norge. Her får du lån med en effektiv rente på 9,2 prosent for et lån med sikkerhet innen 65 prosent.

Verste eksempel på prislisten er Cresco som tilbyr billån med effektiv rente på 15,4 prosent. Det er ikke mindre enn fem prosentpoeng dyrere enn Nordlandsbanken.

Husk også at det er mulig å forhandle om prisen på både bolig- og billån. Noen banker vil akseptere å gi deg et billån til samme rente som du har på boliglånet. Her er det likevel viktig å sørge for at nedbetalingsperioden for billånsdelen ikke overskrider fem år.

Som lønnskonto er det lurt å finne et alternativ som gir deg både høy rente og gebyrfrihet. Her er Skandiabanken det beste alternativet dersom ditt innskudd er under 50.000 kroner.

Viktige prislister:
Boliglånsprisliste
Billånsprisliste

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!