3 uker ferie

Blir det to, tre eller fire uker med ferie i sommer? Tre uker er nok det som er mest fornuftig for kropp og sjel.

- Det er lite forskning på hvor lang ferie man bør ta, men en rettspatolog jeg kjenner sa at det fysiologisk sett virker som tre uker sammenhengende ferie er fornuftig. Da rekker vi kroppslig sett å trappe ned og gjenhente oss. Hvor lang ferie vi trenger psykisk sett varierer vel, men det bør være tid til å gire ned og finne roen her også, og da er kanskje de samme tre ukene en grei tommelfingerregel, sier psykolog Bjørnar Olsen, som også er redaktør innen samme fagfelt i Gyldendal Akademisk.

Men ikke glem at korte ferier kan gi masse impulser og energi til hverdagen de også, som en langweekend i London eller Roma.

- Men om det gir kropp og sjel hvile og restitusjon, det er jeg vel mer tvilende til, sier Olsen.

Hva slags ferie man bør ta avhenger selvfølgelig at livssituasjon, økonomi og familie.

Et-to museer, ikke fem
- Reiser man med barn er et godt råd å reise i 1/3 tempo av hva man ellers ville gjort. Man kjører ikke 45 mil på en dag i bil, men 15 mil. Man er ikke én natt på ett sted, men tre netter, man ser ikke tre kirker og seks museer, men én kirke og to museer, men når det kommer til is og fornøyelsesparker stiller det seg annerledes.

Er du på storbyferie er det imidlertid ikke om å gjøre å senke tempoet. For da er det opplevelsene som er målet og ikke rekreasjon. Men det kan kanskje være fornuftig på forhånd å ha bestemt seg for hvilken type ferie man skal ta?

- Kanskje kan man si at det er to ulike tilnærminger til å "ta seg fri fra jobben". Den ene måten er å fylle på med aktiviteter, slik at det ikke blir rom for å tenke jobb. Den andre er mer meditativt i sin tilnærming. Man gir roen tid og rom, og i den roen har ikke jobben nødvendigvis noe plass, sier Olsen tilslutt.

God ferie!

Her er reisetips for gravide!

Og ikke minst: Her er noen råd for god feriesex

 

Mozon.no, 15.06.06