3 tips for lavere matutgifter

Det er lite som skal til for å kutte matbudsjettet betraktelig.

<b>LAVERE MATUTGIFTER?</b> Det er faktisk lett å kutte kostnadene når du handler dagligvarer. Foto: BERIT B. NJARGA
LAVERE MATUTGIFTER? Det er faktisk lett å kutte kostnadene når du handler dagligvarer. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er kjent for å synes matprisene er for høye, og sammenliknet med andre land i Europa er prisnivået utvilsomt høyere. Samtidig har prisene gått opp de siste månedene.

Syns du nettopp de ukentlige matutgiftene gjør et vel stort innhogg i økonomien? Å kutte utgiftene på mat er faktisk ikke så vanskelig, om du følger disse tre tipsene:

#1: Varer som skal gå ut på dato

Svært mange matbutikker setter ned prisene på matvarer som går ut på dato om én eller to dager, til halv pris. Handler du disse varene, kan det fort bli snakk om en betydelig sum i sparte matutgifter. Ikke minst om du handler matvarer som kjøtt og fisk til middagsbruk, som du fryser ned til senere bruk.

At en del nordmenn har datoskrekk, tyder all matkastingen på. Ifølge tall fra 2013 kaster vi mat for 10 milliarder kroner i året. Men det fins faktisk gode grunner til å kjøpe nettopp maten som er i ferd med å nå utløpsdatoen: Eksempelvis skal biffen være ekstra mør når den nærmer seg best før-stempelet på pakken.

Samtidig er det flere produsenter som har gått bort fra bruken av «siste holdbarhetsdato», og heller merker med «best før». Dette gjelder blant annet Tine, nettopp fordi svært mange meieriprodukter holder seg i mange dager over holdbarhetsdatoen som står på emballasjen.

#2: Kjøp butikkenes egne merkevarer

EGNE MERKEVARER: Kjedenes egne merkervarer er gjerne rimeligere, og det fins gode alternativer, blant annet om du liker leverpostei. Foto: ELISABETH DALSEG
EGNE MERKEVARER: Kjedenes egne merkervarer er gjerne rimeligere, og det fins gode alternativer, blant annet om du liker leverpostei. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


De siste årene har antallet egne merkevarer fra butikkene eksplodert. Og her er det penger å spare; Da Dinside sjekket priser på matvarer til tacomiddagen, kunne man fort spare oppimot en hundrelapp på én middag, ved å velge nettopp egne merkevarer.

Og selv om enkelte sverger til de gode, gamle merkevarene, trenger ikke kvaliteten være dårligere. For eksempel da Dinside testet leverpostei, fikk to av de rimelige variantene fra kjedene like god score som leverposteien fra Stabburet.

#3: Kjøp stort

LITEN OG DYR: Hovedregelen er at jo mindre pakke, jo dyrere, som ved kjøp av Nugatti på småtuber. Foto: BERIT B. NJARGA
LITEN OG DYR: Hovedregelen er at jo mindre pakke, jo dyrere, som ved kjøp av Nugatti på småtuber. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Jevnt over vil det lønne seg å handle stort om du skal kutte utgifter. Jo større forpakning, jo lavere kilo- eller literpris.

Et godt eksempel på dette er kyllingfilet, hvor du betaler lavere kilopris jo større pakke du velger. Å dele kyllingen selv og rive osten selv framfor å kjøpe den ferdigrevet, kutter også kostnadene betraktelig.

Og du kan faktisk få hele fire poser med bernaisesaus for prisen av én!

Men vær obs på at det finnes unntak, så sjekk alltid kiloprisen før du legger varen i handlekurven.