3 av 4 nettbutikker bryter loven

Nettbutikkene gir for dårlig kontaktinformasjon, og manglende informasjon om angrerett og returkostnader.

<b>FOR DÅRLIG INFORMASJON:</b> Svært mange av nettbutikkene Forbrukerombudet har kontrollert, gir kundene for dårlig informasjon. Foto: ALL OVER PRESS
FOR DÅRLIG INFORMASJON: Svært mange av nettbutikkene Forbrukerombudet har kontrollert, gir kundene for dårlig informasjon. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerombudet har i høst gjennomført en tilsynsaksjon, som viser at hele 99 av 130 undersøkte nettbutikker ikke oppfyller sin opplysningsplikt. Dermed følger de ikke angrerettloven og e-handelsloven.

– Det er mer og mindre alvorlige lovbrudd, men det er for dårlig at så mange nettbutikker bryter en lov som gir så viktige forbrukerrettigheter, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

LES OGSÅ: Unngå trøbbel med 350-kronersgrensa

Flere mangler

Ifølge Forbrukerombudet hadde 49 av de kontrollerte nettbutikkene ikke god nok kontaktinformasjon, og mange opererer kun med et kontaktskjema.

- Det holder ikke, blant annet skal man alltid oppgi en e-postadresse, sier Nergård.

Selv om du har angrerett, er det kunden som vil benytte seg av angreretten som i utgangspunktet skal betale returkostnadene. Og dette er en viktig opplysning som skal fremgå før du handler. Dersom det ikke er opplyst, må nettbutikken betale retur av varen.

Også her er det mange av de kontrollerte nettbutikkene som slurver, ifølge Forbrukerombudet.

Samtidig skal det også komme tydelig fram hva som er angrefristens lengde og oppstart. Nesten halvparten av nettbutikkene, nærmere bestemt 60 av 130, opplyser ikke om dette, blant annet fordi mange viser til den gamle angrerettloven.

– De næringsdrivende har plikt til å følge gjeldene lovverk. Vi ber derfor alle om å forsikre seg om at de følger den nye loven fra 2014, sier Nergård.

Har varslet nettbutikkene

Forbrukerombudet har sendt brev til samtlige nettbutikker og bedt de kontrollere om de følger de undersøkte kravene i angrerettloven, og gjøre eventuelle nødvendige endringer innen 15. november.

- Vi vil gjennomføre et nytt tilsyn i begynnelsen av 2016 for å se om nødvendige endringer er gjort.

LES OGSÅ: Se hva det innebærer at grensa for forenklet fortolling går opp

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!