250.000 vil starte egen bedrift

Og er idéen god nok kan det gå bra. Betingelsen er at du styrer unna de 10 klassiske tabbene.

Småbedriftøkonom Ellen Dokk Holm lar seg begeistre over alle som vil starte sin egen bedrift. Foto: DNB
Småbedriftøkonom Ellen Dokk Holm lar seg begeistre over alle som vil starte sin egen bedrift. Foto: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for økonomisk krise i eurolandene og oppbremsing i den globale veksten, er det full gass i norsk økonomi. DNBs makroøkonomer har anslått at fastlandsøkonomien vil vokse med 2,9 prosent i 2013.

Småbedriftøkonom Ellen Dokk Holm i DNB mener dette er et godt bakteppe for deg som har konkrete planer om å starte egen bedrift. Hun lar seg begeistre av det store antallet nordmenn som drømmer om å bli sin egen sjef.

– Dette lover godt. Timingen for å starte bedrift er bedre nå enn på lenge, mener Dokk Holm.

Les også: Putter inn litt ekstra når aksjemarkedet har gått dårlig

Idé og gjennomtenkt plan

Undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos MMI for DNB, viser at hele 500.000 nordmenn drømmer om å starte egen bedrift. Av disse har 250.000 veldig eller ganske konkrete planer. Likevel er mange fortsatt på jakt etter den gode idéen som skal sikre at bedriften lykkes.

Undersøkelsen viser at kvinner i størst grad har konkretiserte planer.

– Nyskaping er helt avgjørende for at norsk næringsliv og norsk økonomi skal kunne utvikles i riktig retning. Jeg håper derfor at mange setter planene sine ut i livet og lykkes med dem. De som har en unik forretningsidé og en gjennomtenkt forretningsplan har de beste forutsetningene for å kunne gjøre det bra, mener Dokk Holm.

Unngå de klassiske feilene

DNBs småbedriftøkonom har satt opp en nyttig oversikt med hvordan du bør gå fram og hva du bør unngå:

Ti nyttige råd for deg som vil starte egen bedrift
  Ikke slik: Slik:
1.Du er for optimistisk.Regn med at det kan gå både to og tre år før du driver lønnsomt. Innstill deg på å jobbe lange dager.
2.Du har en idé, men ingen plan.Lag en plan som inneholder en forretningsidé, markedsmuligheter, konkurrentanalyse, inntekts- og kostnadsprognose.
3.Du satser alt på en hest.Du lykkes kanskje ikke med den opprinnelige planen, ha derfor en plan B.
4.Du tror at kundene gjør opp for seg når de skal.Pengene kommer ikke inn av seg selv med mindre du får oppgjør med en gang. Ta høyde for at innkreving vil ta tid og/eller koste penger. Det finnes finansielle produkter og /eller selskaper som kan hjelpe deg å drive inn fordringene.
5.Du klarer deg uten en økonomisk buffer, likvider eller en kassekreditt.Du må ha penger til å gjøre opp for deg når du skal, ellers risikerer du å bli slått konkurs. Det koster å vokse. Du må ha finansielle muskler den dagen du trenger å investere.
6.Du velger lokale kun etter pris.Tenk på at lokalets utforming og beliggenhet kan være avgjørende for omsetningen. Vurder dette opp mot leiepris. Vær kreativ, kanskje kan du fremleie deler av lokalet?
7.Du tror ikke at uforutsette utgifter vil dukke opp.Innbetalinger og god kostnadskontroll sikrer driften. Sørg for at pengene kommer inn og sett tæring etter næring.
8.Du tror det er lett å få tilgang på kapital.Du bør ha spart opp litt kapital. Legg frem forretningsplanen for banken, aktuelle investorer og støtteinstanser.
9.Du tror det er lukrativt å drive egen bedrift.Det tar vanligvis lang tid før du kan leve godt av å drive egen bedrift. De fleste tar ut lite lønn de første årene.
10.Du tror det er best med nær familie og venner i et evt. styre til bedriften din.Dine styremedlemmer må ha god kompetanse og kunne gi gode råd. Pass på at du har gode støttespillere.


Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer