Nesten en kvart million nordmenn oppgir å være utsatt for identitetstyveri, viser nye tall fra Sifo. At så mange mister bankkort og andre id-papirer gjør det enklere for tyven å misbruke andres identitet.  Foto: PER ERVLAND
Nesten en kvart million nordmenn oppgir å være utsatt for identitetstyveri, viser nye tall fra Sifo. At så mange mister bankkort og andre id-papirer gjør det enklere for tyven å misbruke andres identitet. Foto: PER ERVLAND Vis mer

240.000 nordmenn rammet av id-tyveri

Slik kan du finne ut om du er utsatt.

Publisert
Sist oppdatert

Identitetstyveri og- svindel kjennetegnes ved at en person bruker en annen persons personlige opplysninger til egen vinning. Nye tall viser at mange nordmenn opplever å bli utsatt for denne typen kriminalitet.

Nær en kvart million nordmenn, tilsvarende 6,8 prosent av den norske befolkningen, oppgir at de er rammet av identitetstyveri, ifølge nye tall fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) og TNS Gallup. Tallene i undersøkelsen er basert på svar fra 1.124 personer i alderen 18–80 år.

Dokumentene du ikke må miste

Tallene fra Sifo viser at over 400.000 nordmenn oppgir å ha mistet eller blitt frastjålet dokumenter med personinformasjon som lett kan misbrukes. Nesten 90.000 nordmenn har for eksempel mistet eller blitt frastjålet førerkort eller pass, to eksempler på dokumenter som inneholder all den informasjon en id-tyv trenger til svindelen.

For dersom tyven får tak i fødselsnummeret ditt, skal det ikke mye tid og krefter til før svindelen er utført. Eksempelvis kan en lur id-tyv med hjelp av ditt fødselsnummer bestille varer og tjenester i ditt navn - mens regningen blir sendt hjem til din postkasse. Mer enn 117.000 nordmenn har opplevd dette, ifølge Sifo-tallene.

Mer enn 106.000 nordmenn oppgir at de har fått skadet sitt gode navn og rykte som følge av misbruk av eget navn. I tillegg svarer mer enn 53.000 nordmenn at deres navn og rykte har blitt skadet etter misbruk av nettidentitet.

DinSide følger saken:

Slik sjekker du om du er rammet

Det kan være svært vanskelig å oppdage at man har blitt lurt av id-tyver, men det er noen signaler du bør ta seriøst. Her er Datatilsynes liste over seks tegn som kan være signaler på at man har blitt lurt:

1. Du mottar regninger for produkter du ikke selv har bestilt

2. Uventede disposisjoner fremgår på din kredittkortregning

3. Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om dette

4. Du mottar varsel om at adresseendring er mottatt

5. Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført

6. Dersom du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha tatt initiativ til aktiviteter som gjør dette nødvendig.

Dessuten bør du sjekke følgende:

* Kontroller nøye dersom du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc.

* Før jevnlig kontroll med at det ikke er unormale eller ukjente transaksjoner på dine konti. Vær spesielt oppmerksom på konti med tilknyttet kredittkort.

* Vær oppmerksom på at du selv kan sjekke hvilken adresse du står registrert med i Folkeregisteret. Dette kan du gjøre via innloggingstjenesten minside.

LES OGSÅ: Om tre år kan Norge få nye id-kort

Hvis du mistenker at du er rammet

Har skaden allerede skjedd, anbefaler Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) at du så raskt som mulig får oversikt over omfanget av tyveriet. Hva er forsvunnet/misbrukt av informasjon og identitetsdokumenter? Hvilke handlinger gjorde at du ble oppmerksom på problemet?

Skriv ned all informasjon, så detaljert som mulig, og anmeld forholdet til politiet. Deretter bør du følge Norsis sjekkliste over tiltak som kan være med på å begrense skadene som følge av id-tyveriet. Tiltakene finner du her: Hvordan bekjempe id-tyveri (Norsis).

«Kommer til å bli veldig lite gøy å være nordmann»

Allerede høsten 2010 skrev DinSide at omfanget av id-tyveri økte kraftig, og den gangen varslet Norsis at lite tyder på at problemet kom til å bli mindre.

– Jeg tror vi bare så vidt har begynt, uttalte Christian Meyer, ekspert på id-tyveri i Norsis til DinSide, som ikke var særlig positiv til hvordan situasjonen for oss nordmenn kom til å bli.

– Det kommer til å bli veldig lite gøy å være nordmann etterhvert. Vi blir stadig mer globale, flinkere med engelsk, samtidig som utlendingene blir flinkere i norsk. Derfor vil mange nå se mot verdens rikeste land som renner over av melk og honning, og bli fristet til å reise hit og forsyne seg, sa Meyer til DinSide.

LES HELE SAKEN: Mener nordmenn er grenseløst naive

240.000 nordmenn rammet av id-tyveri


Har du blitt utsatt for identitetstyveri eller svindel? Tips DinSides økonomiredaksjon på [email protected]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer