2,1 millioner har løsningen i lomma

Sannsynligheten er stor for at du kan glemme maset om PIN-koder fra Skatteetaten.

Visste du at dette kan være alt du trenger når selvangivelsen blir tilgjengelig i neste uke? Foto: Norsk Tipping
Visste du at dette kan være alt du trenger når selvangivelsen blir tilgjengelig i neste uke? Foto: Norsk Tipping Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvangivelsen er på vei tidlig neste uke. Fra og med tirsdag 23. mars kan du logge deg inn til tallene, og vi har allerede gjort deg oppmerksom på hvilke muligheter du har for innlogging.

Skatteetaten minner om å bestille PIN-koder i god tid dersom du har rotet bort de du har fått i posten, men over to millioner nordmenn kan i teorien ta det helt med ro. Har du et Buypass smartkort, har du alt du trenger for å logge inn og levere selvangivelsen.

Har du kortet?

Mer enn 2,1 millioner har, ifølge Buypass, et Buypass smartkort med elektronisk ID og kan dermed logge inn på Altinn.no.

Kortet har mange navn, og den største andelen av kortinnehaverne, har spillerkortet fra Norsk Tipping. Dette kortet er et Buypass smartkort og kan brukes til innlogging.

- Dette er det høyeste definerte sikkerhetsnivået til elektronisk ID og elektronisk signatur i det offentlige. Alle med et spillekort fra Norsk Tipping, og alle bedrifter som benytter et Buypass smartkort til andre formål, kan enkelt levere via Altinn, sier Gunnar Lindstøl, administrerende direktør i Buypass.

Øker med selvangivelsen

I fjor viste statistikken at antall brukere som logget seg inn med Buypass Smartkort i Altinn, ble mer enn doblet da selvangivelsen ble gjort tilgjengelig. Likevel ble DinSide møtt med vantro fra enkelte lesere da vi i fjor opplyste om muligheten for å levere selvangivelsen med spillekortet fra Norsk Tipping.

Derfor minner vi også i år om denne muligheten: Har du et smartkort, kan du klare deg uten PIN-koder - så lenge du har en PC med innebygget smartkortleser.

Dette trenger du også

For skal du logge deg inn med smartkortet, trenger du altså spesielt datautstyr: En PC med innebygget eller ekstern smartkortleser (som kobles til PC via USB-porten). Er du kunde hos Norsk Tipping, får du en slik kortleser gratis.

Trenger du en smartkortleser, kan du bestille dette hos Norsk Tipping. Kortleseren kan bestilles kostnadsfritt og gir deg også tilgang til å spille Norsk Tippings spill på Internett. Kundeservice hos Norsk Tipping opplyser at om du bestiller før kl 14.00, går kortleseren normalt ut med posten samme dag.

For mer informasjon om bruk av smartkort les her (ekstern lenke) .

Går du inn på Altinn.no, kan du velge å benytte smartkort fra Buypass. Foto: Altinn.no
Går du inn på Altinn.no, kan du velge å benytte smartkort fra Buypass. Foto: Altinn.no Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildet.

For å identifisere deg overfor Skatteetaten trenger du smartkortet og din personlige PIN-kode.

- Den elektroniske ID-en ligger lagret i databrikken på kortet ditt, og PIN-koden er brukerdefinert og enkel å huske fordi de fleste med Buypass smartkort bruker kortet sitt ofte til flere tjenester, har Lindstøl tidligere uttalt til DinSide.

Du må også sørge for at smartkortet er oppgradert til en kvalifisert ID før det kan tas i bruk på Altinn. Denne oppgraderingen koster 59 kroner.

For komplisert? Her er de andre mulighetene du har

NB! Du kan, ifølge Skatteetaten, ikke logge deg inn til årets selvangivelse før tirsdag 23. mars.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!