209 nordmenn lurt av falske kjærester

Har sendt minst 280 millioner til utenlandske bedragere.

<b>LURES FOR MANGE MILLIONER:</b> Og det starter gjerne på Facebook. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LURES FOR MANGE MILLIONER: Og det starter gjerne på Facebook. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske tall fra Økokrim viser at hele 209 nordmenn ble lurt for mange millioner i 2015.

- Vi kjenner til to personer som begge har sendt 19 millioner hver. Det er det høyeste beløpet vi har registrert så langt, forteller rådgiver Anne Dybo i Økokrim til Dinside.

Dette er flere enn i 2014, da tilsvarende tall viste at 173 nordmenn ble lurt på denne måten.

Felles for svært mange av de som er blitt svindlet, er at de har møtt bedragerne på Facebook.

Og enkelte av ofrene blir nå selv siktet for medvirkning til hvitvasking.

LES OGSÅ: Instagram svømmer over av falske profiler

Godt voksne menn blir lurt

Anne Dybo i Økokrim. Foto: ØKOKRIM
Anne Dybo i Økokrim. Foto: ØKOKRIM Vis mer


Totalt ble altså disse 209 personene, 115 kvinner og 94 menn, svindlet for hele 280 millioner kroner, som gikk til bedragere med opprinnelse i Vest-Afrika og Asia.

Ifølge Dybo gjaldt samtlige tilfeller såkalt datingsvindel, hvor man altså tror man har et forhold til den man sender penger til, med to unntak, hvor ofrene trodde de hadde arvet penger.

Tallene viser at det er stadig flere godt voksne menn som blir lurt på denne måten, og den eldste i statistikken, en mann på 92 år, er blitt svindlet for 2,5 millioner kroner.

- Vi ser at bedragerne hele tiden søker mot nye grupper. Dette er gjerne grupper som ikke har hørt om denne type svindel. Ofrene er eldre enn det som har vært vanlig tidligere, og det er flere menn enn før, sier Dybo.

Søker sårbare grupper

Hans Marius Tessem i Norsis, som jobber med å bevisstgjøre om trusler og sårbarheter på internett, sier til Dinside at de som går på denne typen svindel, ofte er sårbare personer som nylig har blitt forlatt eller har mistet ektefellen, eller har tilbøyelighet til å tro på den store kjærligheten.

- Svindlerne bruker utspekulerte metoder som er direkte rettet mot disse personene, sier Tessem, som har forståelse for de som har blitt utsatt for dette.

Han tror det er feil å skylde på nordmenns naivitet, men tror derimot nordmenn generelt har stor tillitt, som dessverre blir en mismatch når man møter personer med skumle hensikter på nett.

LES OGSÅ: Slik avslører du de farligste e-postene

Derfor blir vi lurt via Facebook

PASS PÅ: Ikke alle som legger deg til på Facebook, har gode hensikter. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PASS PÅ: Ikke alle som legger deg til på Facebook, har gode hensikter. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


At nettopp Facebook er hovedarena for slik svindel av nordmenn, forklarer Tessem med at det er det sosiale mediet flest voksne nordmenn benytter seg av. Samtidig oppfordrer Anne Dybo i Økokrim folk om å være oppmerksomme på faren ved å godta venneforespørsler fra personer de aldri har møtt.

Tessem oppfordrer også nordmenn om å være skeptisk tidlig i fasen hvis man blir kjent med noen via sosiale medier, før man har invsestert mye tid og følelser på personen i andre enden.

- Etter å ha hatt en relasjon over lengre tid, vil det være mye vanskeligere å innrømme overfor seg selv at personen ikke fins på ordentlig.

Dinside har omtalt flere tilfeller av Facebook-svindel tidligere, blant annet hvordan du avslører Facebook-svindel og hvordan du takler falske profiler på Facebook.

Store mørketall

At det er snakk om store summer disse nordmennene er blitt svindlet for, er det ingen tvil om. Hans Marius Tessem tror det dessuten er store mørketall. De får mange henvendelser til slettmeg.no, om svindel av beløp i tusenkroners-klassen.

- Det er snakk om mange små beløp, som utgjør store summer til sammen, sier Tessem.

Han mener det er viktig at disse sakene blir etterforsket - og at det er verdt å stille spørsmål om hva det er denne typen kriminalitet finansierer.

Nordmenn blir brukt til hvitvasking

Hva med bankene, gjør de nok for å hindre nordmenn i å gi fra seg slike store beløp? Ja, mener Dybo.

- Bankene stopper mange, og de får mange til å ta kontakt med oss. Bankene nekter mange å ta opp lån, men slik det er i dag, er det enkelt å skaffe seg kredittkort. Ofrene skaffer seg gjerne mange kredittkort på en dag, og tar ut maksimalt med penger, før de får betalingsanmerkning og ikke får mulighet til å skaffe seg flere kredittkort, forteller Dybo.

Hun sier videre at når bankene nekter personene å overføre penger til utlandet, bruker de gjerne kredittkortet hos pengeoverføringstjenester som Estern Unioin og Forex.

Når ofrene er tomme for penger, og ingen vil låne dem noe mer, går de gjerne over til å bli pengemuldyr, forteller Dybo:

- Det er også i år en økning i at norske kvinner blir brukt som pengemuldyr. Det vil si at de mottar penger fra andre ofre for svindel. Pengene sendes videre til bedragere i utlandet. Flere politidistrikter har nå saker hvor kvinner er siktet for medvirkning til hvitvasking, fordi de har latt seg bruke som muldyr.

LES OGSÅ: Nå ringer Microsoft-svindlerne fra norske mobilnummer