2005 - en god årgang...

Begrepet en primeur bør du vite om, dersom du skal bli vininvestor.

Vin uten flaske

[Ugjyldig objekt (NAV)]


Ifølge danske Penge & Privatøkonomi kan Bordeaux-viner fra 2005 være en lønnsom investering. Problemet er bare at du må kjøpe vinen før den kommer på flaske, og før du vet hvordan den egentlig vil utvikle seg.

Ifølge bladet har nemlig en lang rekke vinanmeldere gitt ros til Bordeaux-viner fra 2005.

For ikke å miste den store fortjenesten, må man handle før vinen kan kjøpes på flaske - et fenomen som kalles en primeur - som også kan sammenliknes med en future i investeringsverdenen.

Risikosport

Å kjøpe en vin en primeur er såklart også risikabelt. For går vinhandleren du har kjøpt vinen hos konkurs, ja, så eier du faktisk ikke en eneste flaske lenger. Og selv om vinekspertene har rost vinen opp i skyene, er det jo ikke sikkert at den blir like bra som de regner med.

Men altså: Skal man satse på vin, kan dette være en måte å tjene penger på. For eksempel viser Penge & Privatøkonomi til at en flaske Petrus årgang 2000 kostet 3.000 kroner for fem år siden. Og i dag kan man få hele 25.000 for en flaske. En klekkelig avkastning, må man si.

Men at det ikke alltid går bra, viser denne historien: For Bordeaux-viner fra 1997 selges i dag billigere enn for åtte år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så om vin skal spares, eller bare drikkes - det må bli opp til deg...

Eksterne lenker, for vine en primeur:
www.vinotektet.dk
www.theis-vine.dk
www.philipsonwine.dk
www.a-vinstouw.dk
www.nichevine.dk

Kilde: Penge & Privatøkonomi, august 2006, s. 18-21