2 år gamle eksrøykere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2 år ”gamle” eksrøykere forblir ofte røykfrie "" />

Du kan føle deg fristet til å tenne en sigarett inntil 10 år etter at du har sluttet, men har du holdt deg røykfri i 2 år er sjansene store for at du vil klare å forbli røykfri for godt.

Mellom 60 og 90 prosent av røykesluttere vil falle for fristelsen til å røyke igjen i løpet av året de sier farvel til sigarettene. Av de som holder seg røykfrie i ett år, vil 15 prosent sprekke i løpet av det andre året. Tidligere røykere som fortsatt har abstinenser etter 2 år, har en risiko for tilbakefall på 2-4 prosent per år mellom år 2 og 6 etter røykeslutt, mens risikoen for tilbakefall etter 10 år er på bare 1 prosent.

Med andre ord; Har du vært røykfri i 10 år vil du høyst sannsynlig forbli røykfri for resten av livet. Men også du som har holdt deg røykfri i 2 år har stor sjanser til å forbli røykfri fordi du er over de verste kriseperiodene.

Tallene ovenfor er fra en fersk amerikansk undersøkelse fra forskere ved School of Dental Medicine ved Boston University i Massachusetts. I deres studie, som er publisert i siste utgave av tidsskriftet Nicotine&Tobacco Research, har forskerne fulgt 485 røykesluttere i hele 35 år.

Alkohol og kaffe gav tilbakefall

De som hadde lettest for å få tilbakefall av mennene i denne røykeslutt- gruppen, var de som røykte sigarer eller pipe, drakk mer enn 6 kopper kaffe om dagen eller konsumerte 5 eller flere alkoholenheter per dag, skriver forskerne.

Forskerne fant også, i motsetning til hva man skulle tro, at risikoen for tilbakefall for de som drikker alkohol har mer å gjøre med hvor mye man drikker, og ikke så stor grad hvilken sosial sammenheng man nyter alkoholen i.

Silje Stavik 06.03.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!