19-åringer får mest inkasso

Det er mest mobil-inkasso til de som nettopp er blitt myndige.

Mest inkasso

Unge er dårligst til å betale mobilregningene sine. Og ingen får mer mobil-inkasso enn 19-åringene, viser tall fra Aktiv Kapital.

Mange unge skaffer seg sitt første mobilabonnement når de fyller 18 år. Månedlige regninger på 2.000-3.000 kroner er ikke uvanlig. Og mange havner raskt i trøbbel.

Ingen verre

- To prosent av alle inkassosaker på mobiltelefon gjelder 18-åringer, for 19-åringer er tallet hele seks prosent. Ingen annen aldersgruppe er så dårlig til å betale mobilregningen, sier markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Ingen kjenner det samlede tallet på mobil-inkassosaker i Norge. Det er mange leverandører av mobiltelefoni og en rekke selskaper som behandler forfalte regninger.

- Med vårt kjennskap til bransjen tror vi tallet på mobilinkasso til enhver tid ligger rundt 25.000 saker. Det betyr at om lag 1.500 19-åringer har mobilregninger som er gått til inkasso, sier Rolf Wilhelmsen.

Nesten halvparten av all mobilinkasso går til folk under 30 år.

- Det er urovekkende. Det ser ut som om ungdommen tar med seg dårlige vaner og betalingsanmerkninger inn i voksen alder. Noe må gjøres for å snu denne utviklingen, sier Wilhelmsen.

Personlig økonomi i skolen

Bør ungdommer lære om personlig økonomi i skolen? (Avsluttet)
Ja(96%) 247
Nei(4%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kampanje i skolen

Mer enn 750 norske 18- og 19-åringer er registrert som dårlige betalere, viser de siste tallene fra kredittopplysningsbyrået Creditinform. Det betyr at kravene mot dem er havnet i rettsapparatet.

- Tendensen er at stadig flere ungdommer lar være å betale regningene sine i tide. En av forklaringene kan være at de ikke er klar over konsekvensene, sier generalsekretær Thor A. Andersen i Inkassoforeningen til Newswire.

Sammen med inkassoselskaper over hele landet starter Aktiv Kapital denne uka en kampanje der elever i videregående skoler får lære hva det betyr å havne i betalingstrøbbel.

- En liten regning kan bli mangedoblet når den går til inkasso. Og blir ikke saken oppgjort i tide, blir ungdommene registrert som dårlige betalere og kan få problemer med boliglån, forsikring og abonnement på strøm når de blir eldre, sier Rolf Wilhelmsen.

Langvarig trøbbel

Det beste rådet til ungdom som ikke klarer å betale regningene sine, er at de tar kontakt med inkassoselskapet. Da er det mulig å få til en løsning uten at kravet ender med betalingsanmerkning.

- Vi ønsker å få til avtaler med den enkelte om nedbetaling av gjelden. Det kan hjelpe ungdommene med å få orden på økonomien sin, sier Wilhelmsen.

Til tross for gode ordninger med nedbetaling av inkassogjeld, lar mange unge være å ta kontakt når inkassovarselet ligger i postkassa. For inkassoselskapene er det heller ikke lett å få tak i ungdommer med stengt mobiltelefon.

Noen ungdommer havner i langvarig trøbbel fordi de tegner nye abonnementer i andre telefonselskaper uten å gjøre opp gammel gjeld.

Kilde: Newswire og Aktiv Kapital.

Aktuelt om personlig økonomi: