17. mai med danske øyne

KOMMENTAR: Når du har lest dette vet du at ikke alle dansker er hyggelige og blide.

Sorry - glemte den blå stripen.
Sorry - glemte den blå stripen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalromantisk eller nasjonalistisk?

Nei, jeg vet snart ikke hva jeg skal si. Karl Johans gate (navngitt etter svensker, forøvrig) fylt til bristepunktet med overstrømmende nordmenn i rødt, hvitt og blått fra topp til tå. Eller i bunader til 100.000 kroner stykket.

For det er vel ikke noe så deilig som å feire seg selv, selv om det koster litt penger?

I en klasse for seg

For hvordan hadde det blitt oppfattet hvis en million tyskere hadde strømmet ut i gatene i Berlin – i sorte, gule og røde farger – viftet med flagg og sunget allsang. Hadde det vært akseptert? Antagelig ikke, men nordmenn stiller – med en viss berettigelse - i en klasse for seg. For er man norsk, ja, da er greit.

For hvem er dere egentlig, sett med en danskes øyne? Eller nærmere - 83 prosent danske øyne. For de siste fem årene i Norge har antagelig gjort sitt til at jeg er blitt integrert.

image: 17. mai med danske øyneEN NORDMANN ER……

 • …villig til å betale hva som helst for en øl
 • Ta bare eksemplet med norske studenter i Danmark (som jeg selv har opplevd på nært hold). Det var ikke grenser for hvor mye penger de hadde de festglade nordmennene - som på ingen måte hadde valgt studiet i Danmark på grunn av faglige interesser. Vi spiste spagetti og ketsjup, nordmennene gikk på restaurant.

 • …et miljøsvin, som aldri slokker lyset etter seg (prøv bare å fly over Norge en sen kveld – det lyser opp uansett)
 • Her har vi det igjen - det med pengene. Nordmennene har olje i baklommen. Og den kan man jo bare ta frem hvis det skulle bli nødvendig.

 • ….skikkelig friluftsgal – går man ikke to mil i marka hver helg bør man heller late som om man gjør det.
 • Her har dere absolutt et fortrinn i forhold til late og fete dansker som heller blir hjemme på balkongen og tar seg en "bajer".

 • …dobbeltmoralsk – barna må gjerne drikke – bare ikke hjemme
 • Et skjult alkoholforbruk bidrar ikke nødvendigvis til at forbruket reduseres.

 • …streng
 • – tar du et halvt glass hvitvin og kjører bil etterpå er du uten tvil en uaktsom fyllekjører

 • …proteksjonistisk: Bare norsk kjøtt og melk er sunt
 • Norsk = kvalitet = godt = sant

 • ...litt selvopptatt
 • - for hvilken nasjonalitet kan få seg til å søke politiet om å blokkere trafikken i en større dansk provinsby på en 17. mai? Nordmenn, selvfølgelig. Oslofolk kan kanskje til og med betegnes som litt snobbete. Men krysser man Akerselva eller Sinsenkrysset avtar dette med lysets hastighet.

Feilslått alkoholpolitikk

Og så har vi jo det gode gamle Vinmonopolet. For en gang i tiden kunne ikke de kjære nordmennene styre alkoholforbruket sitt. Derfor måtte de ha en egen butikk for syndens varer. Men er det virkelig fremdeles slik?

Og hvorfor tror ikke staten at dere kan klare å sette krysset det riktige stedet på valgdagen – på tross av en øl eller to kvelden før? Overraskelsen var stor da jeg første gang så et skilt med ”Ølsalget stengt på grunn av valget i morgen”. Det er åpenbart nødvendig at staten tar styringen overfor de usikre og mindre bemidlede undersåttene.

Og hvorfor er det ulovlig å ta en pils eller ett glas vin i parken?

Norge er – sett med danske øyne – et dyrt ”forbudtland”.

Men dere fortsetter å aksepterer urimelighetene – de har jo alltid vært der. Det blir liksom en nasjonal tradisjon.

Og når man så som danske forsøker å påpeke disse tingene - ja, da blir man straks betegnet som en ultraliberalist som uanfektet kaster klærne i parken, drikker seg dritings og kjører bil i 140 kilometer i timen og har en fri holdning til prostitusjon og strippeklubber. Samtidig som man misliker innvandrere.

Men slik er det faktisk ikke - kan jeg fortelle dere.

Elsker dette landet

Vel - når alt kommer til alt, så liker jeg det nye hjemlandet mitt. Men her – som alle andre steder i verden – er det naturligvis rom for forbedring og fornyelse.

Og bare slik at det er sagt: Jeg slokker aldri lyset på badet, jeg feirer 17. mai med glede og jeg går tur i marka – nesten hver helg. For det ER deilig å være dansk i Norge.

Gledelig 17. mai, forresten! Og skål.