- 17 døde av p-plaster

P-plasteret Evra, som blir markedsført av Norges sandvolleyballdamer og supermodellen Naomi Campbell, blir satt i sammenheng med 17 dødsfall blant unge amerikanske kvinner.

Ifølge en rapport fra det amerikanske kontrollorganet FDA skal kvinnene ha mistet livet i løpet av de to siste årene, og det er rapportert om 21 tilfeller av andre livstruende tilstander - blant annet blodpropp.

Det er avisen New York Post som har fått tak i rapporten, og leger som har sett den sier de ble skremt av det høye antallet dødsfall.

15.000 norske brukere
I USA har plasteret blitt brukt av 4 millioner kvinner siden det ble tilgjengelig i 2002, mens det i Norge har stabilisert seg på rundt 15.000 brukere til enhver tid.

I Norge kom plasteret på markedet i januar, og til nå er det rapportert om syv tilfeller av bivirkninger til Legemiddelverket: To brukere fikk humørsvigninger, to ble gravide selv om de brukte plasteret, det er registrert et tilfelle av blodpropp, et av hudreaksjon og et av migrene.

Ifølge tall fra Janssen-Cilag er antall bivirkningsrapporter med Evra sammenlignbart med det som er kjent fra andre former for hormonell prevensjon, for eksempel p-piller.

Plasteret Evra, som er det eneste på markedet, tilfører de graviditetsblokkerende hormonene østrogen og gestagen til blodet. Mange ser på plasteret som enklere å bruke enn p-pillen, siden det bare trenger å byttes en gang i uken.

I Norge blir p-plasteret markedsført av legemiddelfirmaet Janssen-Cilag, som gjorde en genistrek da de fikk de Norske sandvolleyballdamene til å bruke det i OL i Athen.

Øker levringsevnen
Rapporten som er omtalt i New York Post kommer overraskende på medisinsk sjef Even Sundal i Janssen-Cilag.

- Dette må være tall som ikke stemmer. Vi har fått rapporter om seks dødsfall i hele verden, og det er ikke dokumentert en årsakssammenheng i alle tilfellene. Vi prøver nå å finne ut hvor disse feilaktige tallene kommer fra, trolig er det dobbel- eller trippelrapportering av de samme tilfellene, sier han til Mozon.

- Men hormonene som inngår i alle p-piller og p-plasteret har en tendens til å øke blodets levringsevne, og det har vært kjent i mange, mange år, sier han.

På grunn av denne effekten bør ikke kvinner som er over 35 år gamle og røyker, har en arvelig disposisjon for hjerte-karsykdommer, høyt blodtrykk eller økt tendens til levring av blodet bruke produktet.

 

Mozon.no, 20.09.2004