Du kan taste mer enn 160 tegn, men da må du også betale for flere SMS-er. Hvorfor er det slik? Foto: DinSide
Du kan taste mer enn 160 tegn, men da må du også betale for flere SMS-er. Hvorfor er det slik? Foto: DinSideVis mer

160 tegn for alltid?

Mens de kriger på pris har bransjen bestemt at du bare skal få sende 160 tegn per SMS.

Antallet tegn i en SMS har vært det samme siden nordmenn begynte å sende tekstmeldinger for 10-15 år siden. Prisene har vært under hardt press, men fortsatt tar operatørene betalt per 160 tegn du sender. Hvorfor er det slik?

- Det er sånn at SMS-ene er begrenset ut fra din operatørs nettverk, og det er din operatør som setter størrelsen på SMS og andre tjenester. Operatøren har full råderett over nettverket og hva som skal sendes, sier Frank hos Nokia kundeservice.

Har du sett at det er gratis å ringe?

Han bekrefter det vi allerede vet, nemlig at telefonen kun er begrenset av hvor mye minne du har, hvor mye data du kan legge inn i telefonen. Det er dermed ingen tekniske argumenter for å opprettholde begrensningen, og datakapasiteten som benyttes for å føre meldingen frem i mobilnettet, er minimal uansett antall tegn.

Høy pris for lite data

En SMS på 160 tegn er på 140 bytes, som regel 160 7-bits tegn. Siden det er 1.048.576 bytes i en megabyte, så bruker man 7.490 tekstmeldinger på å overføre én megabyte. Hvis vi legger inn en pris på 40 øre per tekstmelding, blir prisen omtrent 3.000 kroner per megabyte som sendes som SMS i Norge.

Ifølge Nettavisen gir ikke regnestykket den fulle og hele sannheten, fordi en tekstmelding inneholder litt mer enn disse 140 bytene, som hvor meldingen kommer fra og hvor den skal. Likevel gir regnestykket en god indikasjon på hvor godt betalt teleoperatørene tar for trafikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor 160 tegn?

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor, har følgende forklaring:

- En SMS er en enkel teksttjeneste som er begrenset til 160 tegn, det er en teknisk standard begrenset til dette. Det skyldes at en tekstmelding går som en del av signaliseringstrafikken, og at det det følgelig ikke er plass til mer i en melding.

Øyvind Vederhus, informasjonssjef i NetCom, viser til GSM-standarden:

- At en melding er 160 tegn, skyldes GSM-standarden for hele verden. Skulle dette endres, så må GSM-standarden endres. Så det er et større stykke arbeid enn at NetCom kan gjøre det alene.

Hva mener du? Delta i debatten under saken!