16 år og impotent

Norske tenåringer kjøper anabole steroider på nettet for å bli større. Men bivirkningene kan bli enorme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må vekk fra illusjonen om at det bare er store kroppsbyggere på treningsstudioene som bruker anabole steroider.

- Misbrukerne finnes også blant vanlig ungdom som bare vil se litt bedre ut i badebukse når sommeren kommer, forteller Andreas Høistad i Antidoping Norge.

Ny undersøkelse
Misbruk av anabole steroider er et økende problem i Norge. Derfor har Sosial- og helsedirektoratet nå startet et stort nasjonalt studie av dopingmisbruk blant unge. Og det er et skritt i riktig retning, i følge interesseorganisasjonen mot dopingbruk.

- Vi mangler en god oversikt, men det er belegg for å si at misbruket øker. Vi er opptatt av at loven pålegger blant andre medisinsk personell et ansvar når det gjelder holdningsskapende informasjonsarbeid, sier Høistad til fagtidsskriftet Dagens Medisin.

Mister potensen
Doping med anabole steroider var tidligere en dyr hobby med illegale smuglervarer. Men med Internett har tilgangen på varer blitt større, og prisene lavere. Et raskt søk i en søkemotor gir flere tusen treff på internasjonale nettapotek hvor man kan bestille dopingmidlene fritt tilsendt i postkassen.

Sterilitet er en av de vanligste bivirkningene av anabole steroider. Og når kroppen venner seg til hormonene kan reaksjonen bli nedsatt lyst og ereksjonsproblemer. Og ofte blir slike problemer enda større når man slutter å bruke medikamentene

- Det ser ut til å være en økende aksept for å bruke anabole steroider i visse miljøer, der kroppsbygging står sentralt. Mange unge menn har dessverre et ønske om en velutviklet muskulatur, men de erfarer - ofte for sent - at prisen de betaler kan bli høy.

- Enkelte mister sin fruktbarhet definitivt, og mange tør ikke søke hjelp for dette problemet i helsevesenet. Det er ofte vanskelig å avvenne dem fra å bruke steroider, fordi det ikke sjelden medfører tap av potens og lyst, og det er dessuten usikkert om de noen gang kommer i gang med produksjon av egne steroider. Det krever derfor en gradvis avvenning, og tålmodig støtte fra legen, sier urolog Einar Christiansen til Dagens Medisin.

 

Mozon.no, 13.05.2006