15-åring i Tyrkia neddopa av hotellpersonalet

Først invitert til sex på bakrommet. Nå får familien 11.000 kroner i erstatning.

<B>NOE I DRIKKEN: </B>Både foreldrene og hotellet tror bartenderen tok noe i brusen til 15-åringen, og en annen mindreårig jente. Han fikk sparken på dagen.  Foto: ALL OVER PRESS
NOE I DRIKKEN: Både foreldrene og hotellet tror bartenderen tok noe i brusen til 15-åringen, og en annen mindreårig jente. Han fikk sparken på dagen. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Ble drømmeturen et mareritt? Du er langt fra alene.

Men spesielt ved pakkereiser har du sterke rettigheter, som kan gi deg krav på prisavslag når du kommer hjem.

Og får du ikke en tilfredsstillende oppreisning fra reiseoperatøren, kan du ta saken videre til Pakkereisenemnda.

De behandlet 227 saker i fjor, og mange av klagerne fikk medhold og langt mer penger tilbake enn operatøren ville gi dem.

LES OGSÅ: Slik klager du på ferien din

Bartender fikk sparken

Et av årets mest alvorlige eksempler fra Pakkereisenemnda handler om en norsk familie på ferie i Alanya i Tyrkia.

DRØMMETUR: En tur til Alanya i Tyrkia skal handle om blant annet lange strender. Når pakkereisen ikke ble slik du hadde grunn til å tro, kan du be om prisavslag. Foto: ALL OVER PRESS
DRØMMETUR: En tur til Alanya i Tyrkia skal handle om blant annet lange strender. Når pakkereisen ikke ble slik du hadde grunn til å tro, kan du be om prisavslag. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Klagen starter med kjente problemstillinger: Kloakklukt på hotellrommet jager dem ut på terassen. Låser som ikke fungerer hindrer dem fra å være med på utflukter. Sengetøy blir ikke skiftet på 14 dager. Frekk betjening som ikke snakker engelsk.

Men så eskalerer det kraftig: Døtrene på 15 og 17 år blir etterfulgt av servitører og bartendere, og bedt med på bakrommet for sex. Det topper seg en kveld 15-åringen blir rar etter noen slurker brus i hotellrestauranten.

Hun blir trøtt og får hodepine, økt spyttproduksjon, røde øyne og små pupiller. Familien mistenker neddoping, og det viser seg at en mindreårig jente har opplevd det samme. Den mistenkte bartenderen får sparken på dagen.

LES OGSÅ: Menneskelig avføring og hundrevis av edderkopper – nordmenns verste pakkereiser

«Uholdbar situasjon»

Reiseoperatøren tilbydde et prisavslag på 6.000 kroner, noe familien ikke godtok. Og Pakkereisenemnda mener prisavslag bør settes til 11.000 kroner. Men ikke nødvendigvis på grunn av den mistenkte neddopingen:

«Straffbare forhold som begås på reisemålet er imidlertid ikke forhold som reisearrangøren kan lastes for. Det er hotellet som ansetter betjening, og som i første omgang er ansvarlige for hvilke personer som befinner seg på området» skriver nemnda i avgjørelsen.


Derimot ser de på «innpåslitne og ufine» ansatte generelt som en «uholdbar situasjon å ha på et familiehotell». Også de andre manglene, som sterk kloakklukt, gjør at familien får tilbake penger.

«Det er særlig lagt vekt på at det er delvis ødeleggende for en ferie å være nødt til å passe på store barn på fordi barna utsettes for uholdbare forslag og ekkel tiltale fra mannlige ansatte» avslutter nemnda, som pleier å få reiseoperatører til å gjøre som de sier.

LES OGSÅ: Bråk på hotellet? Krev erstatning!

Loven på din side

Reiser du på pakkereise, det vil si at både reise og opphold er kjøpt under ett, er du beskyttet av pakkereiseloven.

Her står det blant annet at «pakkereisen er mangelfull når den avviker fra det som er avtalt eller forutsatt i avtalen og dette ikke skyldes kunden eller forhold på hans side». Med mindre manglene, altså det du klager på, regnes som ubetydelige eller noe du må kunne regne med.

Videre sier loven at du ved mangler må gi reiseoperatøren muligheten til å ordne opp der og da, før du eventuelt kan be om prisavslag i ettertid. Og får du det ikke til da heller, er altså pakkereisenemnda stedet å gå til.

LES OGSÅ: Huskeliste for deg som skal klage på ferien din