13 millioner amerikanere koser seg med MP3!

13 millioner amerikanske nettbrukere har lastet ned sin favorittmusikk gratis fra nettet. Da er det kanskje ikke så rart at platebransjen skjelver. Men hvem er det som laster ned, og hvor får de tak i musikken?

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Pew Internet Project kom den 8. juni ut med en rapport om amerikanernes forhold til musikk i MP3 format.

Og det er ingen tvil; tallene bør sette en støkk i en allerede alvorlig rystet platebransje.

Flere og flere som har tilgang til en cd-brenner og rask internettforbindelse, finner nemlig ut at det er liten vits i å bruke sparepengene på å kjøpe vanlige CDer.

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

  • 13 millioner amerikanere har lastet ned musikk de ikke eier uten å betale en krone for det. Her taper altså musikerne og plateselskapene store penger. Rapporten omtaler derfor disse som "freeloaders"...

  • Kun 2 prosent av internettbrukerne har betalt for å laste ned musikk.

Hvem er det som laster ned musikken?

14 prosent av de amerikanske internettbrukerne bruker Napster, eller andre lignende programmer, framfor å kjøpe musikken i butikken. I følge rapporten er det studenter, og da spesielt gutter som er de flittigste til å laste ned MP3 musikk.

Kjønnsforskjellene er tydelige, 64 prosent er menn og 36 prosent er kvinner.

Et annet interessant trekk er at de som laster ned MP3-låter er "rutinerte" nettsurfere. Hele 79 prosent av dem har hatt internettilgang i minimum to år, og de er ofte på nettet. 72 prosent av dem er på nettet daglig, og 25 prosent er der flere ganger i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 13 millionene "freeloadere" er nesten seks millioner (48%) mellom 18 og 29 år. 42% er i aldersgruppen 30-49, mens kun 9 % er over 50 år.

Napster er favoritten: 10 millioner brukere!

Favorittprogrammet for nedlasting av musikk i MP3-format er Napster.

Kort fortalt gir Napster deg tilgang til harddisken til andre brukere av programmet, og gir deg mulighet til å laste ned de MP3-låtene du har lyst til. Du kan lese mer om Napster i denne artikkelen fra DinSide Data.

Napster ble lansert i august 1999, og i underkant av ett år senere påstår de selv at de har over 10 millioner brukere. Til sammenligning brukte America Online over seks år på å få like mange brukere...

Napster er selvsagt ikke alene, gode konkurrenter er Gnutella, Scour.net, og iMesh. Du kan lese mer om Scour.net her.

Napster saksøkt - men hjelper det?

Ser du veksten i antall nye nettbrukere opp mot den stadige utviklingen av raskere internettforbindelser, bør varselklokkene kime for fullt hos plateselskapene.

Framtiden for plateindustrien ser etter vår mening mørk ut, jo flere som venner seg til å bruke Internett, jo flere vil begynne å laste ned musikk.

Metallica og Dr. Dre har saksøkt Napster for å få bukt med ulovlig piratkopiering. Napster sier til sitt forsvar at de ikke oppfordrer folk til å bytte ulovlig kopiert musikk, men kun lovlige mp3-filer. At folk ikke følger oppfordringen, er vanskelig for dem å kontrollere.

Uansett resultat, Metallica har fått mye pepper fra sinte og desillusjonerte fans som mener at Metallica har solgt seg til platebransjen. Et godt eksempel på temperaturen i debatten finner du her.

Det er imidlertid ikke alle artister som har lagt MP3-formatet og Napster for hat. Courtney Love, Limp Bizkit, Public Enemy og Offspring er gode eksempler.

Courtney Love har forresten en lang og kritisk artikkel om platebransjen, som hun mener er de største tyvene...