12 myter om prevensjon

De mange mytene om prevensjon forårsaker både uønskede graviditeter og kjønnssykdommer. Vet du hva som er sant og usant? Her er de vanligste mytene:

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det britiske organet National Institute for Clinical health and Excellence (NICE), kunne hele 70 000 uplanlagte graviditeter vært unngått, hvis 7.7 prosent av kvinnene endret prevensjonsmetodene sine, skriver avisen The Mirror.

Norske kvinner vet for lite om prevensjon.

Her er noen myter om prevensjon som svirrer, og som du kan ha godt av å vite:

1. Amming hindrer graviditet.
Selv om dette stemmer noen ganger, så gjør det ikke alltid det! - Amming er en prevensjonsmetode med 98 prosent sikkerhet, så lenge barnet er under seks måneder, du fullammer og ikke har menstruasjon, sier Toni Belfield, som er ekspert på familieplanlegging.

Ellers bør du begynne å bruke prevensjon tre uker etter fødselen. Hvis du ikke fullammer, men for eksempel gir morsmelkerstatning, er prevensjonsmetoder som minipillen og implantat gode alternativer. Implantat er blant de nyere prevensjonsmidlene på markedet. Det er en hormonstav som inneholder hormonet gestagen. Verken minipillen eller implantat inneholder hormonet østrogen, som kan redusere melkestrømmen.

2. Du legger på deg av P-pillen.
Mange kvinner klager over at de legger på seg når de begynner på P-pillen, men det finnes ingen medisinske bevis som støtter dette. Men skulle du legge på deg, burde det stoppe i løpet av noen måneder.

Les mer her: Du blir ikke tjukkere av pillen

3. Som 45-åring er jeg for gammel til å bli gravid.
Du tror kanskje dette selv, men kroppen din er nok uenig med deg. For å unngå graviditet, må du bruke prevensjon helt frem til overgangsalderen. Det vil si, du skal ikke ha hatt menstruasjon eller blødning på to år hvis du er under 50 år, eller på ett år hvis du er over 50.

4. Alle kondomer er like.
Kondomer kommer i forskjellige størrelser og former, og for ikke å snakke om i forskjellige smaker og farger. De nyeste kondomene lages av polyurethane, et gummistoff som er sterkere, tynnere og gir bedre følsomhet enn gummi, og skal føles mer som den virkelige tingen.

Visste du at nordmenn er verdens dårligste til å bruke kondom?

5. Klønete kvinnekondom.
Et fåtall kvinner bruker femidom, som er et tynt plastikkhylster av uretanplast som settes på plass i skjeden til kvinnen, og dekker den. Men verken briter eller nordmenn bruker femidom i noen stor grad. Belfield tror det er fordi mange kvinner oppfatter det som et klønete prevensjonsmiddel. Men de fleste har ikke prøvd femidom, og dessuten har den en sikkerhet på 95 prosent, legger hun til.

Les mer om femidomet her: Kondomet som forsvant.

6. Man kan bli ufruktbar av P-sprøyte.
Dette stemmer ikke, men P-sprøyte kan påvirke menstruasjonssyklusen og fruktbarheten inntil et år etter du har sluttet med prevensjonsmetoden. P-sprøyten taes hver tredje måned.

7. Du må ta regelmessige pauser fra P-pillen og P-plaster.
- Det er dumt med pauser, for da kan kvinner risikere å bli gravid, selv når det ikke er planlagt, sier Belfield. Hun legger til at det er trygt å ta både P-pille og P-plaster inntil overgangsalderen, så lenge preparatene har blitt foreskrevet på riktig måte. Hvis du er overvektig burde du velge en annen prevensjonsmetode. Det samme gjelder hvis du, eller noen andre i familien din, har hatt tilfeller med hjertesykdom eller brystkreft. Røykere over 35 år bør også slutte med P-pille, og finne andre metoder.

8. Spiralen kan forsvinne.
Spiralen er et objekt laget av kobber eller plast som settes inn i livmorhulen, med to tråder festet i enden som går gjennom livmorhalsen og inn i vagina. Livmoren er et lukket organ, og ingen ting kan passere den. Spiralen dreper sæden og hindrer at et befruktet egg fester seg til livmoren.

9. Sterilisering er den eneste sikre metoden.
Den eneste sikre metoden er å si nei! Feilfrekvensen ved mannlig sterilisering, også kalt vasektomi, er på én av 2000, mens det hos kvinner skjer ved én av 200 tilfeller.

I begge tilfeller kan eggleder og sædleder gjenforenes enten umiddelbart eller etter noen år. Ifølge Belfield bør kvinner som vurderer å sterilisere seg, betrakte andre metoder som kan reverseres som implantat, P-sprøyte eller spiral, og som er mer effektive enn permantent sterilisering.

10. Familieplanlegging er usikkert.
Hvis du praktiserer denne metoden ordentlig, er den 98 prosent effektiv. Men det skal mer til enn å bare bli kjent med kroppens naturlige signaler om fruktbarhet, som temperaturforandringer og utflod.

11. Angrepillen kan bare brukes én gang.
Det er feil. Du kan bruke angrepillen så mange ganger du vil, men det anbefales ikke å bruke dette som fast prevensjon. Pillen er 95 prosent sikker hvis den taes innen 24 timer og 58 prosent sikker innen 72 timer.

Les også: Salget av angrepillen er gått til himmels.

12. Vasking nedentil reduserer sjansen for graviditet.
Hvis du har hatt ubeskyttet sex, så vil sjansen for å bli gravid ikke reduseres ved dusjing eller bading nedentil, eller ved å gå på toalettet. Og sexstillingen spiller heller ikke noen rolle.

Når det gjelder metoden ”å hoppe av i svingen”, anbefales ikke dette som prevensjon. For mannen kan lekke ut litt sæd under selve samleiet, før selve ejakulasjonen.

Vil du vite mer om prevensjon? Les alt i vår store prevensjonsguide!

 

Mozon.no, 06.11.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer