12 bud til bedre økonomi

Start det nye året med å redde økonomien din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du redd for at finanskrisen skal gripe tak i lommeboken din? Eller har du kanskje ikke helt styring på forbruket ditt? Her er 12 gode råd for deg som vil ha mer penger å rutte med i 2009.

KVITT DEG MED FORBRUKSLÅN

Regelen om å ikke bruke mer enn du har, er faktisk verdt å holde seg til, i hvert fall hvis det er snakk om å bruke penger på forbruksvarer. Vi bombarderes av reklamer som skal lokke oss til å ta opp rådyre forbrukslån for å "unne oss" det vi har lyst på: Et nytt kjøleskap, ny flatskjerm-tv, motorsykkel osv.

Forbrukslån bør være siste utvei, nettopp fordi det er så sabla dyrt. Har du allerede forbrukslån, bør du sette deg ned og lage en slagplan for å bli kvitt det. Betal ned så mye som mulig så raskt som mulig. Har du en større sum å bruke på dette, så gjør for all del det. Har du ikke, så regn ut hvor mye du kan avse hver måned for å betale ned lånet ditt raskere. Prioriter bort unødvendige utgifter til fordel for forbrukslånet.

En måte du kan komme deg ut av forbrukslånet på, er å refinansiere boliglånet, dersom du eier bolig. Tok du opp en million kroner i boliglån, og nå har betalt ned slik at lånet er på 900.000, kan du refinansiere lånet slik at du får betalt ned forbrukslånet på opptil 100.000 kroner som du gjerne skulle bli kvitt. Boliglånsrenten er garantert lavere enn renten på forbrukslånet.

- 300 kroner er det vel ingen som dør av?

Foto: Lotus Head Foto: Lotus Head
Foto: Lotus Head Foto: Lotus Head Vis mer


BEGRENS KREDITTKORTBRUKEN

Det er kjekt å ha et kredittkort for den dagen du plutselig er i beit for penger, men pass på at du ikke gjør det til en vane å handle på kreditt med mindre du har penger til det du handler. Dersom du ved slutten av hver lønning går i minus og må bruke kredittkortet, bør du stramme inn og sette opp et budsjett så du kommer i balanse igjen.

* Sjekk hva det koster å kjøpe på kreditt med DinSides KREDITTKJØPSKALKULATOR

* Få kontroll på privatøkonomien med DinSides BUDSJETTKALKULATOR

SLUTT PÅ AVDRAGSFRITT LÅN

Avdragsfrie boliglån har blitt populært, og bankene er rause med å gi lånetagerne slike muligheter. Ideelt sett bør du betale ned på lånet ditt, ikke bare betale renter. Har du flytende rente på ditt avdragsfrie lån, er det ikke noe problem å begynne å betale ned på selve lånet, selv om du har inngått en flerårig avtale om avdragsfri betaling. Har du fastrente på lånet, er dette mer komplisert. Da må du "kjøpe deg ut" av avtalen først. Slik kommer du deg ut av fastrentelånet

BOLIGSPARING FOR UNGDOM

Klarte du ikke å fylle BSU-kontoen i fjor heller? Da blir det skjerpings i år. Spesielt med tanke på at regjeringen i år har gjort ordningen ekstra gunstig. Les alt som de nye BSU-betingelsene her.

BSU er en lukrativ spareform fordi du får inntil 4.000 kroner i skattefradrag hvert år (dersom du sparer maksbeløpet på 20.000 kroner). Du kan spare inntil 150.000 kroner på BSU-kontoen din inntil året du fyller 33. Kontoen må være opprettet før du kjøper bolig, og pengene må brukes på boligkjøp, eller på nedbetaling av gjeld, dersom du fortsetter å spare etter at du har kjøpt bolig.

Foto: David Ritter Foto: David Ritter
Foto: David Ritter Foto: David Ritter Vis mer


LAVERE STRØMREGNING

Hva slags type kontrakt bør du ha? Spotpris? Fastpris? Variabel? Historisk sett lønner det seg med spotpris, det vil si at du til enhver tid betaler markedspris på strøm. Ulempen er at du må tåle store svigninger i strømregningen, fordi prisene kan sprette både opp og ned. Er du avhengig av å vite hva du betaler i strømregning, kan du gå for fastpris. Men her har altså strømleverandørene forsikret seg, og fastpriskontrakten er derfor dyrere for deg i lengden. Variabel pris er en mellomting - her fastsettes prisen for en viss periode, og strømleverandøren plikter å oppgi prisendringer 14 dager før de inntreffer. De fleste velger denne type kontrakt.

Finn den billigste strømkontrakten med DinSides STRØMKALKULATOR

I tillegg til å ta en kritisk kikk på strømkontrakten din, bør du gå gjennom boligen og se hvilke andre sparetiltak du kan gjennomføre. Sparepærer, sparedusj, nedsatt innetemperatur, tette vinduer og dører, pelletsovn, varmepumpe ... det finnes mange grep du kan ta. Enøk har mange gode strømspareråd, og også kalkulatorer så du kan se hvor mye tiltakene kan spare deg.

Strømsparetips i kalde krisetider

image: 12 bud til bedre økonomi


SLUTT MED IMPULSKJØP

Det er veldig fristende å spandere på seg noe ekstra når lønnen akkurat har kommet inn på konto. Du føler deg som en krøsus, og har glemt hvor lite penger du hadde de siste dagene før lønnen kom. Et av årets nyttårsforsetter bør derfor være å slutte med impulskjøpene. Kanskje lettere sagt enn gjort, men totalbeløpet du har brukt på unødvendige ting, kan fort gi deg bakoversveis. Derfor:

* Bruk handleliste når du handler mat, og hold deg til den. Planlegg fremover og kjøp inn stort og sjeldent. Da slipper du å kjøpe melk på 7-Eleven hver søndag. Hold deg unna ferdigmaten, og kjøp heller råvarer. Det tar ikke lang tid å lage din egen pastasaus, og den er mye sunnere enn kjøpesausen. Å lage maten selv er dessuten billigere enn å kjøpe ferdigmat.

* Sett av et fast månedlig beløp som du kan bruke på klær, cd-er, pc-spill, magasiner, sminke og lignende. Dersom du ikke bruker opp alle pengene, overfører du dem til neste måned, så har du mer penger å bruke på en gang. Kanskje du foretrekker å gjøre storraid hver tredje måned? Alternativt er du flink og overfører pengene du ikke har brukt til sparekontoen. Men da er du veldig flink.

Impulskjøpene koser deg antageligvis mer enn du tror. Med hjelp av DinSides sløsekalkulator kan du finne ut hvor mye dine impulskjøp og andre uvaner koster deg!

LES: Emelie (20) sløser bort 100.000 kroner i året!

Foto: Michael W
Foto: Michael W Vis mer


KJØP PÅ SALG ELLER BRUKT

Må du ha siste absolutt siste modell? Hvis ikke kan du kjøpe på salg eller brukt.

Trenger poden nye langrennsski/skøyter/skiklær til neste vinter? Da bør du være smart og kjøpe utstyret nå til våren. Da selger sportsforretningene ut det de kan av vintervarer fra sesongen 2006/2007, og du kan gjøre gode kjøp. På samme måte kan du kjøpe sykler på salg om høsten. Det er ingen dum idé å utnytte de store salgsperiodene. De store prisrasene på klær kommer i januar, og igjen i juni/juli (avhengig av været - godt vær, mindre omsetning, og derfor tidligere sommersalg).

Du kan få tak i mye bra sportsutstyr som er brukt. På for eksempel Finn.no selger folk unna sykler, ski, barnevogner, møbler, golfutstyr og mye mer. Har du noe som er for verdifullt til å kaste, kan du bli kvitt det ved å legge det ut for salg på en av brutkmarkednettsidene selv.

Slik burde du ikke selge tingene dine på nettet:

- Dette er helt feil

LAG EN BUFFER

Livet er uforutsigbart, og det kan skje mye rart. Plutselig ryker vaskemaskinen eller varmtvannstanken. Oppgangen skal pusses opp, og du må betale en heftig engangssum. Junior er oppgradert til elitelaget og trenger nytt skiutstyr. Bilen streiker. I disse finanskrisetider er det spådd at arbeidsløsheten vil stige kraftig, så det er mange av oss som antagelig kommer til å miste jobben i løpet av året.

Du bør ha en økonomisk buffer for å sikre deg mot slike uforutsette hendelser. Røft sett bør den være på en månedslønn, men den kan gjerne være mer. Mindre også, for alle monner drar, og om det bare er noen tusenlapper, kan de komme godt med hvis det blir krise. Sett av et månedlig beløp inntil du har bufferen du ønsker deg.

Har du penger til gode?

PÅ TIDE Å BYTTE BANK?

Hvor godt forhold har du til banken din? Vet du at de gir deg den gunstigste boliglånsrenten, den beste sparerenten og de laveste gebyrene? Det er lov å bytte bank, og det kan spare deg for mange penger.

* Sjekk DinSides BANKSPARINGSKALKULATOR.
* Sjekk DinSides BOLIGLÅNSKALKULATOR

KAN DU DROPPE TRENINGSSENTERET?

Helt ærlig, hvor mange ganger var du innom treningssenteret i fjor? Har du regnet ut hvor mange besøk du hadde i måneden? Og hva du da faktisk betalte for hver gang du plantet joggeskoene på tredemøllen? Treningssentre er dyre. Å betale 500 kroner pluss i måneden er ikke uvanlig. Det er unødvendige penger dersom du ikke går mer enn en gang i uken, og holder deg borte i sommermånedene.

Dersom du ikke har store planer om å begynne å trene oftere i det nye året, kan du vurdere om du bør melde deg ut. Du kan heller trene ute, eller kjøpe deg en treningsvideo og noen manualer og ta treningsøkten hjemme i stua.

image: 12 bud til bedre økonomi


MINDRE MOBILREGNING

Blablabla blir fort dyrt. Det har blitt en livsnødvendighet å ha mobiltelefon. Undersøk om du har den gunstigste mobilavtalen for ditt bruk. Er du del av en familie der alle har mobiltelefon, kan det være penger å spare på å bruke en nettleverandør som tilbyr gratis telefonering mellom familiemedlemmene. Her kan det fort bli mange penger å spare!

Se hvilken avtale som lønner seg best for deg i DinSides MOBILKALKULATOR.

FORSIKRINGSOVERHALING

Er det lenge siden du har sjekket forsikringene dine? Vet du at du ikke betaler altfor høy premie? Det kan være penger å spare på å bytte forsikringsselskap. Ganske mye penger hvert år, faktisk. Ta en runde og se hva de forskjellige selskapene kan tilby deg - men husk at den billigste forsikringen ikke nødvendigvis er den beste når ulykken først er ute.

Deler av denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.