Aldersgrenser for barn

12-åringer får kjøpe barnebillett på kino i Trondheim, men må betale voksenbillett i Oslo ...

Barn må betale voksenpris på kino fra de har fylt 12 år i for eksempel Oslo, mens de kan få barnebillett på kino mange andre steder til de fyller 15 år ...

BARN - ELLER VOKSNE? Noen kinoer forlanger voksenpris for barn over 11 år mens andre lar barn være barn inntil de fyller 15 år. Det er store forskjeller på hvor aldersgrensen for barnebillett og voksenbillett går, innenfor veldig mange områder. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BARN - ELLER VOKSNE? Noen kinoer forlanger voksenpris for barn over 11 år mens andre lar barn være barn inntil de fyller 15 år. Det er store forskjeller på hvor aldersgrensen for barnebillett og voksenbillett går, innenfor veldig mange områder. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når er barn barn – og når må du betale voksenpris for barn?

Vi har tidligere skrevet om aldersgrensene for hva NAV og Helfo regner som barn – og at du selv i det offentlige finner mange ulike skiller for når barn blir som voksne å regne:

Hos NAV og Helfo har vi funnet seks ulike aldersgrenser.

Men det er også veldig mange ulike aldersgrenser innenfor mange andre tjenester, som fly, buss, kino, alpinbakken og ganske mye annet.

Hvordan skal du egentlig vite når du kan bestille barnebillett for poden og når du må betale som for voksne?

Barnebillett på kino? For 12-14-åringer avhenger det av hvor du går ...

Er 12-14-åringer barn eller voksne?

Kino er et av stedene hvor det er store forskjeller på hvor aldersgrensen for barnebillett går:

Mens du må løse voksenbillett for 12-åringen på de fleste kinoene i for eksempel Oslo, kan barna løse barnebillett til de fyller 15 år mange andre steder i landet – for eksempel i Trondheim, Tromsø, Ski, Moss og mange andre steder.

For mens Nordisk Film Kino, som har mange kinoer i blant annet Oslo, setter grensen mellom barn og voksenpris på 12 år, er grensen 15 år hos mange andre kinokjeder rundt i landet, blant annet ved Trondheim Kino.

– Følger Medietilsynets «voksenfilm»-sensur

Kinodirektør Arild Kalkvik ved Trondheim Kino forteller til Dinside at de har satt aldersgrensen på barnebilletten på samme måte i en årrekke.

– Fastsettelse av hva som er definert som barn og voksne har for vår del vært lik i en årrekke, men praksisen er tilpasset sensur-ordningen og aldersgrensene den legger opp til. Når sensuren for «voksenfilm» er 15 år, så finner vi det naturlig å gi rabatt til de som er yngre enn dette, forteller Kalkvik til Dinside.

Også SF Kino har samme aldersgrense på barnebilletten som kinoen i Trondheim, altså 15 år.

Markedssjef Jon Einar Sivertsen i SF Kino forklarer at de har tatt utgangspunkt i aldersgrensene i Medietilsynet, ved fastsettelse av grensen for barnebilletter.

– Der går skille på 15 år i kategoriseringene som er ganske tydelig så vi har valgt å tilby rabatterte barnebilletter på alle filmer som har aldersgrense opp til 12 år og det gjelder da for barn opp til og med 14 år, sier Sivertsen til Dinside.

– Dette er en rabatt vi tilbyr for å gi barn en lavere terskel for å komme på kinoene, sier Sivertsen videre.

– Hvorfor er ikke aldersgrensen 18 år, som er den juridiske myndighetsalderen?

– Å sette aldersgrenser etter sensur for «voksenfilm» på 15 år gjør det enklere for oss å administrere en slik rabattordning. Alle filmer med sensur 15 år vil en ta full pris for, mens gjester på filmer med aldersgrenser under dette kan få aldersrabatt. Det lanseres knapt filmer med 18-års grense lenger, forklarer Kalkvik ved Trondheim Kino.

12-årsgrense hos Nordisk Film Kino: – Vil treffe småbarnsfamiliene

Nordisk Film Kino er den eneste av kinokjedene som vi har sjekket, som har satt aldersgrensen på barnebilletter, til 12 år.

Det er samme aldersgrense på alle kinoene til Nordisk Film Kino, som blant annet driver de fleste kinoene i Oslo.

Erlend Bøksle, markedsdirektør i Nordisk Film Kino, forklarer aldersgrensen slik:

– Vi har først og fremst hatt som mål å treffe småbarnsfamiliene med denne rabatten, da de ofte har den trangeste økonomien. I den forbindelse har vi valgt å sette 12 år som øvre grense. Når det er sagt jobber vi hele tiden med å optimalisere prisstrukturen og barnerabattene inngår selvfølgelig i vurderingene som gjøres, uttaler Bøksle i en e-post til Dinside.

– Hva er grunnen til at dere har valgt en lavere aldersgrense enn for eksempel kinoen i Trondheim?

– Vi kan ikke ta stilling til vurderingene som andre kinoer har gjort, uttaler Bøksle videre – og på spørsmål om hvorfor de ikke har satt aldersgrensen til myndighetsalder svarer han at målet har vært å nå småbarnsfamiliene.

Slik er aldersgrensene for barnebillettene på ulike kinoer:

Nordisk Film Kino – som blant annet har kinoer i Oslo, Drammen, Halden, Horten og flere byer: Barn under 12 år kan få barnebillett på bare/familiefilmer, som er filmer opp til 9-års aldersgrense.

SF kino – blant annet i Ski, Sarpsborg, Stavanger, Moss og flere byer – og også snart i Oslo: Barnebillett for alle under 15, altså til og med fylte 14 år. Det er ikke noen begrensninger på tid eller dag.

Trondheim Kino: Barnebillett gjelder til og med 14 år men ikke på forestillinger som starter etter kl. 19.

Aurora kinoer – som er i Tromsø, Alta, Vardø, Kirkenes og Narvik: Barnebillett er til og med 14 år – 15-åringer må altså betale voksenbillett. Og kun for forestillinger med start før kl. 19. De har også en familiebillett for fire som gjelder for grupper på fire som inkluderer minst én og maks to voksne.

BARN? ELLER VOKSNE? Noen skibakker setter grensen for barnepris i skibakken ved 15 år, mens andre setter den ved 16. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BARN? ELLER VOKSNE? Noen skibakker setter grensen for barnepris i skibakken ved 15 år, mens andre setter den ved 16. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Når kan du egentlig kjøpe barnebillett på buss, tog, museer, skibakken eller museet?

Det er ikke bare på kino det kan være varierende grenser for når du kan betale barnebillett og når du må løse voksenbillett for barna – selv om de strengt tatt er under den lovlige myndighetsalderen, som er 18 år.

Her er noen aldersgrenser vi har funnet, innenfor ulike områder i samfunnet.

Kjenner du til flere? Tips gjerne journalisten direkte eller skriv det i debatten nedenfor.

Her er flere aldersgrenser for barn/voksenpriser:

Kollektivtransport/Ruter/NSB: Barn under 4 år reiser gratis, fra 4 til og med 15 år reiser for barnepris.

Flypassasjeravgift: Barn under 2 år er fritatt, alle andre betaler samme pris.

Flytoget: Alle barn under 16 reiser gratis i følge med en voksen. Alle barn som reiser alene betaler halv pris, og det gjelder barn og ungdom opp til 20 år.

Flybilletter, SAS (og flere): Spedbarn 0–2 år flyr gratis/lav pris, 2–11 år regnes som barn og kan få barnerabatt.

Nor-Way bussekspress: Barn under 4 år reiser gratis, 4–15 betaler halv pris/barnebillett, alle som har fylt 16 betaler voksenbillett. Trysilekspressen: Alle barn 0–15 år må betale barnebillett. Busselskapet Konkurrenten: Barnebillett fra 4–19 år.

Munchmuseet: Barn er alle under 18 år, og de har gratis inngang.

Teknisk museum, Oslo: Barnebillett for alle 4–17 år, barn under 4 år går gratis inn. Voksenpris for alle som har fylt 18 år.

Inspiria science center, Sarpsborg: Barn 0–2 år gratis, alle på 3–100 år betaler samme pris.

Vitensenteret, Trondheim: 0–2 år gratis, alle fra og med 3 år betaler samme pris.

Oslo vinterpark, Tryvann: Gratis 0–6 år med hjelm og i følge med voksen, barnebillett 0–15 år. Voksen fra og med 16 år.

Bjorli skisenter: Voksen er fra og med 15 år. Barn under 7 kjører gratis i følge med en voksen. Barnebillett for 7-14-åringer.

Klatrepark, Høyt og Lavt: Har tre høydegrenser: Over 140 cm, 110–140 cm (cirka 5–10 år) og under 110 cm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer