11. september igjen?

Hvor er bin Laden og gutta? Viser de sine sanne åsyn igjen, og gjentar "suksessen" fra i fjor?

Kommer traumene tilbake?
Kommer traumene tilbake? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhåpentligvis holder terroristene seg hjemme i sine jordhuler - dersom de ikke allerede er forsvarlig låst inne bak lås og slå.

Skulle det ikke skje, kan verden stå overfor enda større utfordringer enn siste gang terroren rammet. Og det vil blant annet gå ut over økonomien.

Ikke bare ett unntak

- Sett i ettertid hadde terrorhandlingene i USA mindre effekt på den økonomiske situasjonen enn hva mange trodde. Den amerikanske økonomien var dårlig i forveien, og tok seg faktisk opp etter 11. september, sier Per Richard Johansen, forskningsleder i Statistisk Sentralbyrå.

Men skulle det skje omfattende aksjoner igjen, mener Johansen at konsekvensene vil bli mye større.

- Skjer slike terroraksjoner én gang, er det et unntak. Skjer det to ganger, må vi til å venne oss til slike situasjoner. Og det vil gi en rekke større - blant annet økonomiske - konsekvenser, hevder han.

Negativt

Både renten, aksjemarkedet, oljeprisen og produktiviteten kan bli rammet.

- Renten er allerede meget lav i USA, og det kan være uheldig om den må settes ytterligere ned. En ny terroraksjon ville dessuten gi en negativ utvikling i aksjemarkedet. Man må også forvente at oljeprisen vil stige. Det er isolert sett bra for Norge, men ikke bra for verdensøkonomien som helhet - og dermed heller ikke for øvrig norsk industri, sier Per Richard Johansen.

Han fremhever også at et nytt angrep vil bety at verden må belage seg på å bruke enda flere ressurser på sikkerhetstiltak.

- Og det vil selvsagt være produktivitetshemmende for andre deler av økonomien, sier forskningslederen.

Frykt

Men kan man tenkte seg at frykten i seg selv for hva som kommer til å skje den 11. september 2002 kan ha innflytelse på økonomien?

- Frykten for en ny terrorkatastrofe vil nok ikke ha den store økonomiske betydning. Jeg tror for eksempel ikke at folk vil handle mindre bare fordi de er redde for at det skal skje noe, sier Per Richard Johansen.

Dårlig kapasitet

Professor i internasjonal økonomi ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, er enig i at økonomien vil merke en eventuell ny omfattende terrorhandling.

- Men det har vært overraskende stille på terrorfronten siden i fjor høst, og de fleste av de truslene som har kommet har vært tomme. Kapasiteten til terroristene er antagelig ganske lav. Hvis jeg var med i en terrorgruppe, ville jeg vise mine evner denne dagen. Gjør de ikke det, kan det tyde på at de ikke har krefter, sier professoren.

Brutt tillitt

Peter Warren i WarrenWicklund mener at effekten av et eventuelt nytt terrorangrep kan bli markant for aksjemarkedet.

- Siste gang angrep terroristene både nasjonale symboler og infrastrukturen i finansmarkedene. Infrastrukturen klarte å komme seg opp ganske raskt. Men skjer det igjen, vil markedene være mye mer sårbare, og effekten kan derfor bli mer negativ enn ved siste terrorangrep, sier Warren.

Han fremhever blant annet at USA befinner seg i en skjør situasjon der ekspertene er uenige om den negative trenden har snudd eller ikke.

- Ved nye terrorangrep kan tilliten bli brutt på en monumental måte, hevder han.

Warren tror likevel ikke at terrorfrykten i seg selv vil kunne utløse en krise i aksjemarkedet.

- Det er litt som med tusenårsskiftet - spådommene blir litt overdrevet. Reiselivet vil nok bli påvirket i perioden rundt den 11. september, men ellers tror jeg ikke at effekten vil være stor, sier han.

LES OGSÅ PÅ DINSIDE REISE:

Symboler som kan bli rammet 11. september
Eksperter spår mer terror