Trygdesvindel:

1048 personer ble anmeldt for trygdesvindel i 2017

Nav har anmeldt trygdesvindel for til sammen 187 millioner kroner i 2017. Slik jobber de for å finne de som lurer til seg trygdepenger.

AVDEKKER SVINDEL: Hvert år avdekker Nav trygdesvindel for mange millioner kroner. Foto: NTB Scanpix
AVDEKKER SVINDEL: Hvert år avdekker Nav trygdesvindel for mange millioner kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nav skriver i en pressemelding at de fleste anmeldelsene gjelder dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP), og at nesten 90 prosent av sakene etterforskes av politiet.

De skriver videre at de fleste som har svindlet Nav, kan vente seg en straffereaksjon.

Fiktive arbeidsforhold

67 personer er anmeldt av Nav for trygdesvindel knyttet til arbeidslivskriminalitet, dessuten ble 14 personer anmeldt for medvirkning til denne svindelen.

Den største saken er i Akershus på 5,9 millioner kroner. Saken gjelder en arbeidsgiver som har bidratt til at mange personer med fiktive arbeidsforhold har fått utbetalt dagpenger, foreldrepenger og sykepenger.

Jobber for mye

Størst er trygdesvindelen innen dagpenger og AAP, hvor 964 personer er anmeldt. Slik har det også vært de siste årene.

De fleste er anmeldt fordi de har arbeidet og mottatt lønn som er uforenlig med ytelsen.

– Velferdssystemet er et sikkerhetsnett for de som kommer i en vanskelig livssituasjon. Derfor er det alvorlig når noen misbruker ordningene ved å unnlate å melde fra om at de er i arbeid, samtidig som de mottar ytelser fra NAV, sier Sigrun Vågeng.

Slik jobber Nav for å avdekke trygdesvindel

Slik Dinside har fortalt om tidligere, har Nav flere metoder for å avdekke trygdesvindel. Registersamkjøring er én av disse metodene, hvor Nav samkjører tall fra forskjellige etater, og slik kan avdekke om noe ikke stemmer med det de har fått oppgitt av informasjon.

A-ordningen, hvor din arbeidsgiver melder inn antall arbeidstimer du har hatt hver måned, er ett register de benytter seg av.

Nav samarbeider dessuten med blant annet Skatteetaten og politiet, i tillegg til at de mottar tips fra publikum, eller at de finner indisier på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer