100 produkter tilbakekalles hvert år

I Norge tilbakekalles rundt 100 potensielt farlige produkter hvert år.

<strong><b>TILBAKEKALTE PRODUKTER:</strong></b> Alle disse produktene er tilbakekalt i løpet av de siste månedene. De er blant 100 produkter som hvert år kalles tilbake på grunn av ulike faremomenter. Foto: Produsentene/DSB.no/DinSide.no
TILBAKEKALTE PRODUKTER: Alle disse produktene er tilbakekalt i løpet av de siste månedene. De er blant 100 produkter som hvert år kalles tilbake på grunn av ulike faremomenter. Foto: Produsentene/DSB.no/DinSide.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Avdelingsleder Sverre Lundh Limtun ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kommer det melding om mellom 90 og 100 potensielt farlige produkter fra det norske markedet hvert år.

For kun noen dager siden skrev vi om vannkokeren fra Clas Ohlson som trekkes tilbake på grunn av fare for overoppheting.

Det vanligste ved slike tilfeller er at du leverer varen tilbake i butikken der du kjøpte den, eller eventuelt en annen butikk hvor de selger varen, og du skal da få pengene refundert.

Det er enkelt.

Utfordringen er heller hvordan du kan være trygg på at du ikke går glipp av en tilbaketrekking av et produkt som du kanskje har i huset?

Haugevis med matvarer tilbakekalles også hvert år

Meldeplikt

Alle produkter som skal trekkes fra det norske markedet, skal meldes til DSB. Importører, produsenter og forhandlere har plikt til å melde fra til myndighetene hvis de oppdager at produkter de omsetter er eller kan være farlige for forbrukerne. Selv om mange virksomheter melder fra om tilbaketrekkinger, får likevel ikke DSB inn absolutt alle sakene.

– Er virksomhetene flinke til å følge meldeplikten?

– Jeg vil si at det er et klart forbedringspotensiale, sier avdelingsleder Sverre Lundh Limtun i DSB til DinSide.

DSB har satt iverk mange tiltak for å få aktørene i bransjen til å bli flinkere, som eksempelvis informasjon/publikasjoner, veiledning og kurs, men ser likevel at det er et forbedringspotensiale i bransjen.

– Virksomhetene må bli flinkere til å melde inn. Eller hvis de får en melding fra forbruker, bør de bli flinkere til å melde i fra videre dersom det er nødvendig å iverksette tiltak, sier Limtun.

Må beskrive tiltak

Ofte kan det skje at virksomheten har iverksatt tiltak som tilbaketrekking av et produkt, men uten å ha meldt dette til DSB.

Ifølge regelverket skal det meldes ifra til myndighetene dersom de oppdager at produkter de omsatter er eller kan være farlige for forbrukerne.

I meldeplikten ligger også en plikt til å synliggjøre hvilke tiltak som er tenkt iverksatt i forhold til en tilbaketrekking. DSB vil vurdere om dette er tilstrekkelig, eller om de vil at det skal iverksettes flere tiltak.


Bekymringsmeldinger fra forbruker

I tillegg til meldepliktsmeldingene fra virksomhetene, kommer bekymringsmeldinger fra forbrukerne. Dette er også en verdifull informasjonskanal for DSB.

Dersom du som forbruker opplever noe du anser som unormalt og potensielt farlig ved et produkt, bør du melde ifra om dette til DSB.

– Hvis man oppdager noe med et produkt, er det mange som går til butikken, og de får kanskje en ny vare. Men hvis det er sikkerhetsproblemer er det viktig at vi som myndighet også får beskjed, og de er ikke alltid at butikken melder ifra til oss, sier Limtun.

Han oppfordrer derfor deg og meg til å melde ifra også til DSB, og ikke kun til butikken, dersom en vare har feil som vi tror kan være potensielt farlig.

– Bekymringsmelinger fra forbruker er veldig viktig for oss, jeg vil oppfordre forbrukere til å gi beskjed også til oss, sier Limtun til DinSide.

En bekymringsmelding fra forbruker fører til at DSB ser på produktet og saken, og hvis de da finner en uønsket egenskap ved produktet, kan dette medføre en meldepliktsmelding, som i sin tur beskriver hvilke tiltak det er nødvendig å iverksette overfor markedet.

Her kan du sende inn en bekymringsmelding til DSB (elektronisk)

Du kan også melde ifra om potensielt farlige forbrukertjenester, som for eksempel dykkeskole, rideskole, nedfart i alpinanlegg, utleie av kano, strikkhopping og andre organiserte aktiviteter.

Du finner mer informasjon om farlige produkter og forbrukertjenester hos DSB.no

Har du fått dem med deg?

Disse varene er trukket tilbake i det senere. Du finner en oversikt over alle meldingene om tilbakekallinger som DSB har fått inn, på denne siden hos DSB.no

Clas Ohlsons lett gjengjennelige vannkoker. Foto: Produsenten
Clas Ohlsons lett gjengjennelige vannkoker. Foto: Produsenten Vis mer


Vannkoker fra Clas Ohlson
Denne skrev vi om for kun et par dager siden (7. februar 2012) på DinSide. Vi kan ikke finne den i listen hos DSB per i dag. Vannkokeren er av typen Coline WK-3018 (art nr 34-3035, fire ulike farger). Grunnen til tilbakekallingen er at det har vært noen tilfeller av overoppheting av akkurat dette produktet. Dersom du har denne vannkokeren på kjøkkenet ditt, bes du om å levere den tilbake i din nærmeste Clas Ohlson-butikk.

 Foto: Ikea
Foto: Ikea Vis mer


Belte til Antilop barnestol fra Ikea
DinSide 5. januar 2012: Ikea ber kunder som har en Antilop barnestol med leverandørnummer 17389 og produksjonsdato mellom juli 2006 og november 2009 om å kontakte kundeservice umiddelbart. Sikkerhetsbeltet på barnestolen kan åpne seg uventet mens den er i bruk, noe som kan medføre fare for fall. Ikea forteller at de har mottatt åtte rapporter om at sikkerhetsbeltet har åpnet seg, inkludert tre tilfeller av mindre personskader når et barn har falt ned fra stolen. Dette gjelder kun ANTILOP barnestol med leverandørnummer 17389 og produksjonsdato 0607–0911 (ÅÅMM). Leverandørnummeret og produksjonsdatoen er støpt inn under stolsetet.

Flere tilbakekallinger fra Ikea: Pax speildører, presskannen Förstå og Rund glasskrus.

 Foto: PRODUSENTEN
Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Ofte gjelder tilbakekallinger bare visse modellrekker. Da vil for eksempel produksjonsnumre være oppgitt. Foto: Produsenten
Ofte gjelder tilbakekallinger bare visse modellrekker. Da vil for eksempel produksjonsnumre være oppgitt. Foto: Produsenten Vis merCalor Glass panelovner
(6. januar 2011) Som en forholdsregel tilbakekaller Novaplan AS Calor Glass panelovner: PH600D og PH1000D. Disse ovnene er solgt i Coop-kjeden (Obs Bygg, Extra Bygg, Smart Club og enkelte Byggmix) i perioden 1. august 2011 til 2. januar 2012. Grunnlaget for tilbakekallelsen er at varmeelementet i nevnte panelovner kan, i enkelte tilfeller, komme i kontakt med den herdede glassplaten. Dette kan resultere i at glassplaten kan knuse ved at varmeelementet presser på baksiden av glasset. Knust, herdet glass etterlater seg dog ingen skarpe kanter. Ved fremtidig produksjon vil dette være rettet på. Tilbakekallelsen gjelder: Calor Glass panelovner med produksjonsnummer HL11A028. Modell PH600D (600 watt) og PH1000D (1000 watt). Farge: hvit. Dersom du har produkter som beskrevet over, skal disse leveres tilbake til butikken hvor de er kjøpt. Kjøpesummen vil da bli refundert.

Strømforsyning til Denver digital fotoramme
(19. desember 2011) Strømforsyning til Denver digital fotoramme. Produktet er solgt hos Jula. Tilbakekallingen skyldes at AC adapteren i test har fått konstatert farlig isolasjonsfeil. Isolationsavstanden mellom den primære (nettilsluttede) del av transformeren i strømforsyningen og den sekundære del av transformeren er så dårlige, at det kan medføre risiko for elektrisk støt. Produktet er merket med DENVER ELECTRONICS A/S.

Apple tilbakekaller iPod Nano
DinSide 16. november 2011: Apple har funnet ut at batteriet i iPod Nano (første generasjon) i svært sjeldne tilfeller kan bli overopphetet og utgjøre en sikkerhetsrisiko. Dette gjelder iPod Nano-enheter som ble solgt mellom september 2005 og desember 2006 - dette er første generasjons Nano. Problemet har blitt isolert til én enkelt batterileverandør som har produsert batterier med en produksjonsfeil i denne perioden. Det gjelder altså ingen andre iPod-modeller. Muligheten for at noe skal skje, er i følge produsenten liten, men Apple skriver at sannsynligheten øker med batteriets alder, så her gjelder det altså å sjekke hvilken Nano-modell du har liggende i skuffen eller i treningsbaggen.

Sony LCD tv
(12. januar 2011) Sony tilbakekaller LCD tv med følgende produktnavn: KDL-40D3400, KDL-40D3500, KDL-40D3550, KDL-40D3660, KDL-40V3000, KDL-40W3000, KDL-40X3000, KDL-40X3500. Produktene kan inneholde skadde komponenter som kan overopphetes og starte en brann. Eiere av de berørte modeller kan kontakte forhandler, og vil få skiftet ut den aktuelle komponenten.

Festlig vaffeljern, men Moods har kalt dem tilbake. Foto: Per Ervland
Festlig vaffeljern, men Moods har kalt dem tilbake. Foto: Per Ervland Vis mer


Moods of Norway trekker tilbake vaffeljern
DinSide 17. november 2011:Moods of Norway trekker tilbake rundt 7.000 vaffeljern på grunn av en produksjonsfeil. Det er funnet feil på enkelte jern som har vært i salg fra 24. oktober i år, og salget er nå stoppet. Men de tilbakekaller nå samtlige vaffeljern.

Du finner en oversikt over alle meldingene om tilbakekallinger som DSB har fått inn, på denne siden hos DSB.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer