100 år i sus og dus

På mandag døde verdens eldste person, 114 år gammel. Her er tipsene som gjør deg gammel og glad.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den japanske kvinnen Yone Minagawa, døde 114 år gammel på mandag som verdens eldste person, ifølge den britiske Guinness rekordbok. Minagawa ble født 4. januar 1893 og døde ifølge nyhetsbyrået Kyodo rett og slett av høy alder, melder NTB.

Nå er det ikke sikkert alle ønsker å leve i 114 år, men hvis du vil bli gammel og dø med et smil om munnen, bør du følge rådene fra det vitenskapelige magasinet New Scientist.

Gøy å bli gammel
Magasinet har spurt en rekke eksperter om hva som skal til for å bli ordentlig gammel. Utenom åpenbare råd som mosjon og sunn mat, har ekspertene også noen tips som kan gjøre det gøy å bli gammel.

1. Mer moro. En kald øl, lett solbrenthet og badstue om vinteren holder kroppen i form. SMÅ mengder solstråling, giftstoffer og varme kan nemlig hjelpe kroppen med å reparere skader som oppstår i kroppen, ved å sette i gang kroppens egne reparasjonsmekanismer.

2. En snill partner. Et godt ekteskap eller tilsvarende, er bra for helsen. Les også: Kjærlighet gjør deg frisk. En tidligere studie har vist at gifte menn og kvinner kan leve henholdsvis syv og to år lengre enn single. Om du ikke finner den rette, hjelper det også å være sosial med venner, kolleger eller en kjæledegge. Årsaken er at sosial kontakt kan fremme utviklingen av hjernen og immunsystemet, samt redusere stress.

3. Bo godt. Finn et fint hjem i fine omgivelser og bli der, og unngå for mye forurensing og dårlig luftkvalitet. En skotsk studie viser at personer som bor i forstedene i Glasgow har en forventet levealder på 54 år, noe som er hele 30 år kortere enn mennesker som bor i mer velstående områder.

Les også: Skitten luft gir hjertesykdom

4. Unn deg med måte. Hva er poenget med å leve til du er hundre hvis du ikke kan kose deg littegrann? Små synder er bra, så lenge det skjer med måtehold. Litt vin og mørk sjokolade er godt for kropp og sjel og litt øl er slettes ikke farlig. Og etter et godt glass eller to, er det viktig å sørge for nok søvn. Lytt til kroppen din og husk at å være en nattugle over lang tid kan være dårlig for helsen.

5. Hjernetrim. Kryssord, bøker, sudoku og gode samtaler holder hjernen i form, og holder Alzheimer og andre former for demens på avstand. Og det er aldri for sent å begynne!
Les også: Smart med sudoku

6. Bruk legen. Gå til regelmessige kontroller hos fastlegen din. Da er sjansen for å oppdage eventuelle problemer større. Husk at mange sykdommer er symptomfrie i starten. Et eksempel er kjønnssykdommen klamydia: Hos hele 90 prosent er sykdommen symptomfri, ifølge Helsenytt.

7. Et eple om dagen. Mer fra bondegården, mindre fra fjøset og fem om dagen. Så enkelt er det. Og noen eksperter mener det er viktig å holde igjen på kaloriene. En studie viser at de som spiser 25 prosent færre kalorier per dag enn det som er normalt, i tre måneder, har lavere nivåer med insulin i blodet, lavere kroppstemperatur og mindre DNA-skader - faktorer som knyttes til lang levetid. Men spørsmålet er om disse fordelene er langvarige. Slik fikser du fem om dagen

8. Utfordringer! Du vet at trening er bra for helsen, men hva med å prøve nye utfordringer som å reise eller lære et nytt språk? Det kan forlenge livet med flere år. Eller hva med å prøve noe litt mer risikofylt som fallskjerm eller rafting? Det er ingen bevis for at du lever lenger ved å gjøre slikt, men med litt regelmessig spenning vil du føle deg mye bedre. Det er imidlertid noen ”risikosporter” du må holde deg unna, som røyking og villmannskjøring.

Lev lenger med et nytt språk

9. Le deg frisk. Godt humør er bra for alt, det gjør alderdommen lettere, reduserer stress og gir deg et lengre liv. Studier viser at godt humør og optimisme er godt for hjertet og øker sjansen for å bli frisk av infeksjonssykdommer, fordi det reduserer mengden kortisol i kroppen, som er et såkalt stresshormon.. Les også: En god latter forlenger livet

- Interessante råd
Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, sier til Mozon.no at han synes rådene er interessante og stemmer godt i vår tid.

- Vi forskere må nemlig erkjenne at vi har vært altfor opptatt av molekyler og kropp. Da glemmer vi at livet også består av ånd og sjel, sier han.

For helse er ikke bare kjemi og fravær av sykdom, ifølge Fugelli.

- Trivsel, gode fellesskap og verdighet er grunnleggende betingelser for god helse. Legg til lek, mot, håp og en liten dose fandenivoldskhet, så har du et solid utgangspunkt for god helse, sier han.

Advarer mot å lese for mye
Han advarer imidlertid mot å lese altfor mange artikler om helse og sykdom om du ønsker å holde deg frisk og glad.

- Mye av den informasjonen som handler om helse fokuserer jo på det farlige, og da blir helse fort en plikt og et strev. God helse kan jo ikke skrives ut på resept, og du vet best selv hva som gir trivsel, sier Fugelli.

Dødeligheten i Norge synker stadig. I 2006 døde rundt 41.200 personer i Norge, omtrent like mange som i 2005 og 2004. Dette var årene med færrest dødsfall siden slutten av 1970-tallet, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Kvinner lever fortsatt lenger enn menn, men forspranget minker. Nyfødte jenter og gutter kan nå forvente å bli henholdsvis 82,7 og 78,1 år.

Leve i 100 år

Ønsker du å leve i hundre år? (Avsluttet)
Jaaa! Jeg vil gjerne komme i Guinness rekordbok, så jeg går for 115 år.(46%) 296
Egentlig ikke. 80-90 år holder for meg.(44%) 284
Nei takk! Jeg ser ikke vitsen med å holde ut i så mange år.(10%) 65
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.