10 tips: Aktiv romjul

For å kunne innta alle de deilige julekaloriene, må du bruke litt energi også. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

1. Skog og mark

Vårt friskeste alternativ er en tur i skogen for hele familien. Dette er helt gratis, og frisk luft får du aldri nok av. Benytt eventuelt anledningen til å samle naturens egen pynt til nyttårsbordet.

2. Ski, skøyter og løping

Store deler av landet er dekket av snø og du kan gå på ski - særlig dersom du beveger deg noen hundre høydemeter oppover. Et annet godt alternativ er å gå på skøyter. Har du ikke en frossen innsjø i lokalområdet, kan du besøke en av mange ishallene. Åpningstidene varierer noe, ring derfor din lokale hall. For de som feirer julen i Oslo kan Spikersuppa anbefales. Her kan du svinge deg til julens klassikere, helt gratis. Løping er også gratis. Det kan du gjøre når og (stort sett) hvor du vil.

3. Helsestudio

De fleste treningssentre holder åpent i romjulen. Vi har snakket med hovedkontoret til SATS, der de fleste sentre holder åpent til klokken 18. Har du ikke treningskort fra før, er det mulig å kjøpe en enkelt treningsbillett. Prisen er mellom 80 og 90 kroner.

4. Svømming

Svømming er fin trim for hele familien. De fleste badene vil være åpne i romjulen. I Osloområdet har badene ulike åpningstider, noen fra 10-14:30 andre fra 12-16:30. Ring ditt lokale bad for nærmere opplysning. Prisen er om lag 20 kroner for barn og 40 kroner for voksne.

5. Squash/tennis/klatring

Squash er dyrt, men utrolig gøy. Du merker nesten ikke at du trener. Bestill gjerne noen dager i forveien, da pågangen ofte er stor. Betinger spillemakker og innendørssko. Racket kan leies. Priser: Opptil 100 kroner per time per person. Det samme gjelder for tennis. Prøv eventuelt innendørsklatring, helst med tau/guide om du er nybegynner.

6. Museer

Lyst på litt intellektuell utfordring? Gå en tur på museum hvor du kan se bildekunst, vikingskip, mynter eller oldtidsfunn. De fleste museer vi sjekket vil åpne sen formiddag og stenge rundt klokken 16 på ettermiddagen i romjulen. Alle museer tilknyttet universitetet har gratis adgang.

7. Bibliotektur

Har du ikke fått nok bøker i julegave? Hva med å låne noen bøker gratis? Deichmanske i Oslo tilbyr også gratis Internettsurfing, utlån av CD'er og filmer og et vell av norske og utenlandske blader og magasiner. Åpningstidene vil være litt redusert i forhold til de vanlige åpningstidene på hverdager.

8. Spill

Tørk støvet av Monopol, Yatzy, backgammon, Fantasi, Kokkelimonke og kortstokken. Samle familie og venner til en hyggelig spillestund. Spill eventuelt om kronestykker, hvis du synes at det er gøy å sette litt mer konkurransepreg på spillet.

9. Leke med gaver

Bruk gavene du har fått i julepresang. Du fikk sikkert en god bok, et morsomt dataspill eller et par nye skøyter.

10. Besøke bekjente

Du har helt sikkert en gammel tante eller en gammel skolevenn, som du ikke har sett mye til på det siste. Har du litt tid til overs i romjulen, er dette et ypperlig tidspunkt å gjenoppta kontakten.