10 ting som sjokkerer amerikaner i norsk matbutikk

- De prater ikke i kassa, og du må skjære brødet og pakke posen selv!

<b>ENGASJERT AMERIKANER: </b>Patrick Van Dyke flyttet til Norge for to år siden, og videoblogger om alt fra Norges språk til matbutikker. Han overraskes blant annet av elektroniske prislapper! Foto: PATRICK VAN DYKE
ENGASJERT AMERIKANER: Patrick Van Dyke flyttet til Norge for to år siden, og videoblogger om alt fra Norges språk til matbutikker. Han overraskes blant annet av elektroniske prislapper! Foto: PATRICK VAN DYKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikaneren Patrick Van Dyke har bodd to år i Norge, og videblogger om sine opplevelser.

I en video kalt «Differences in Grocery Stores Norway vs USA» forteller han sjokkert over hvordan norske matbutikker fungerer, sammenlikna med butikkene han er vant med i Los Angeles.

- Jeg vil ikke nødvendigvis si at amerikanske matbutikker er bedre, sier Van Dyke til Dinside.

- Men jeg er vant til et nesten for bra utvalg og den sosiale delen, som veldig pratsomme kassadamer. Jeg tar meg i å savne den opplevelsen, fra tid til annen.

Her er ti av de mange tingene som overrasker amerikaneren i norske matbutikker:

RART: Ubevoktede smaksprøver. Foto: PATRICK VAN DYKE
RART: Ubevoktede smaksprøver. Foto: PATRICK VAN DYKE Vis mer


1. Smaksprøvene

- Det var et sjokk: Jeg så at folk bare spiste fra en asjett! Vent, hva skjer her? sier Van Dyke i videoen.

Det som skjedde var en helt vanlig smaksprøve. Men uten vakter med hårnett og hansker som passet på at folk ikke «gjorde et måltid av det», slik amerikaneren er vant med i hjemlandet.

2. Dårlig utvalg

- Dette har vært traumatiserende: De har bokstavelig talt bare fire ulike peanøttsmør! sier amerikaneren, som stereotypisk nok elsker peanøttsmør.

Lite utvalg gjennomsyrer mye av hans 20 minutter lange video, og alt fra frukt («Bokstavelig talt én fruktdisk, med poteter») til hygieneprodukter («De går på egne butikker for å kjøpe slikt») får gjennomgå. Men potetgull («Direkte oversatt potato gold») – ja, det skal vi ha et godkjent utvalg av.

LES OGSÅ: Stemmer snacksposenes løfter om mindre fett? Vi sjekket

RART: Brødskjære-maskiner. Foto: PATRICK VAN DYKE
RART: Brødskjære-maskiner. Foto: PATRICK VAN DYKE Vis mer


3. Brød og loff

- Brød er en standard del av dietten, selv på skoler. De har ikke kantiner, men tar med egen mat, har jeg blitt fortalt.

Brødutvalget har han lite å si på, men loffutvalget kaller han «ekstremt lite». At loff og brød er to forskjellige ting synes han også er rart. For ikke å snakke om at at brødet ikke er ferdig Oppskåret. Men brødskjæremaskinene synes han er morsomme.

4. Masse taco

- Dette var et sjokk for meg: Det er en diger kultur for å ha tacokveld!

Rart, synes Van Dyke, da Norge ikke har mye med Mexico å gjøre. Han applauderer uansett det store utvalget av tex mex, men ikke at butikkene bare har én «tiny» boks med «refried beans» («Det var et ganske stort sjokk»).

LES OGSÅ: Slik prøver du deg på ekte meksikansk taco

RART: Alt i tuber. Foto: PATRICK VAN DYKE
RART: Alt i tuber. Foto: PATRICK VAN DYKE Vis mer


5. Tuber overalt

- Nordmenn elsker tuber. Jeg kan ikke si om de elsker dem, men du finner dem overalt. Majones, ost – selv kaviar. Ja, kaviar!

Han sier at det sikkert finnes tuber i USA også, men kan ikke komme på mer enn wasibi som er vanlig å ha i tube. Og i Norge har han bare sett én majones på glass.

Merk at tubematen ikke alltid har likt innhold til tilsvarende varer på boks eller glass, og sjekk tubene vi ikke klarer oss uten.

6. Butikkpersonalet

- Dette var et digert kultursjokk for meg! sier amerikaneren.

For det første: Personalet i kassa sier ikke stort («De er ikke frekke, det er bare kulturen»). Og de sitter («Norge er mye mer opptatt av god helse»). Amerikanske kasser skal visstnok være fulle av småprat, men i Norge blir han bare spurt om han vil ha poser («For de er ikke gratis»).

LES OGSÅ: Du kan ikke kreve å få prisen som er oppgitt når kassa sier noe annet

RART: Masse smågodt. Foto: PATRICK VAN DYKE
RART: Masse smågodt. Foto: PATRICK VAN DYKE Vis mer


7. Smågodtet

- I Norge har de lørdagskos, direkte oversatt «saturday cozytime». De prøver å ikke spise godteri i uka, forteller Van Dyke fra sin kulturreise i norske matbutikker.

Dette forklarer det han ser på som et overraskende stort utvalg av smågodt i samtlige matbutikker («Bedre utvalg enn for frukt og grønt»). Slikt selvplukk skal ikke være like vanlig i statene, samtidig som selvplukk av helt andre ting er vanligere der enn her.

8. Å pakke sine egne poser

- Du har ikke noe valg, du pakke dine egne poser, sier Van Dyke.

I USA er det vanlig at folk pakker dem for deg, og selv systemet med en midtdeler på båndet var nytt for han. Han tipser andre amerikanere om å forte seg med pakkingen («Skal du prate med noen må du gjøre det mens du pakker») og å ikke vente på at noen skal gjøre det for dem («For det skjer ikke»).

LES OGSÅ: Derfor ble det ikke noe av den berømmelige poseavgiften

RART: Elektroniske prislapper. Foto: PATRICK VAN DYKE
RART: Elektroniske prislapper. Foto: PATRICK VAN DYKE Vis mer


9. Prislapper

- Prislappene er veldig forskjellige fra dem vi er vant med!

Og han snakker ikke om prisene, men de faktiske lappene: For de er elektroniske («Ganske genialt»). Han er redd dette kan bety noen overtallige årsverk, da prislappene ikke trenger å endres manuelt, men han kaller det «veldig kult» og har aldri sett liknende i USA.

10. Medisinene

- Tradisjonelt går de på apoteket for å handle alle medisiner, forteller amerikaneren.

Og de medisinene vi nordmenn kan kjøpe på butikken, kan vi ikke hente i hyllene. Van Dyke fascineres av skjermen man må trykke på for å få ut en papirlapp, som leveres i kassa for å få en ny papirlapp som skannes i en maskin før du få medisinene. Men han skulle ønske USA gjorde det samme, så man unngikk tyveri og misbruk.

LES OGSÅ: Så mye billigere er medisinene i Sverige

Her kan du se hele videoen fra Patrick Van Dyke sin Youtube-kanal: