10 sunne synder

10 sunne synder

Sex er bra for hjertet og skjokolade skjerper hjernen. Her er 10 syndige varer som likevel er bra for deg.

Publisert
Sist oppdatert
Kaffen er nå friskmeldt, og flere undersøkelser viser at kaffe kan redusere risikoen for diabetes 2 og skrumplever


Sunne ting smaker ofte vondt - og det som føles godt er som regel farlig. Eller?

Sannheten er at det også finnes mange sunne stoffer i syndige saker som øl, sjokolade, marihuana eller rødvin. Nøkkelen til å bli en sunn og eldgammel livsnyter er selvfølgelig å nyte det meste med fornuft.

1) Øl
Mange undersøkelser setter øl i skyggen av rødvin når det kommer til bedre helse. Øl er kort fortalt snarveien til dårlig hud, ølvom og alkoholproblemer.
Men nå har forskere også oppdaget at øl kan gi deg bedre blodomløp og redusere risikoen for hjertesykdommer med over 40 prosent. Vel og merke om du nøyer deg med en flaske eller to om dagen...

Les også: Øl bedre enn vann etter trening

2) Raseri
Sinnatagger lever farlig og dør unge. Eller? Forskning viser at et raseriutbrudd av og til kan være langt bedre enn å takle motgang med redsel, irritasjon eller avsky.
Psykolog Per Isdal i Alternativ til Vold understreker at for noen kan sinne være sunt.

- Det har vært forsket mye på dette temaet og for mennesker som er aggresjonsskye og biter ting i seg, kan det være svært konstruktivt og bra å gi utrykk for sinne. De får bedre immunforsvar, mindre muskelspenninger og bedre selvtillit. For folk i en sorgprosess kan det være sunt å utrykke sin misnøye, sier Isdal til DinSide Helse.

For aggressive folk er det nesten motsatt. Les også kronisk sinne gjør deg syk

- Aggresjon skaper avstand, er ikke konstruktivt, og det er uetisk å skade andre. Av å vise sinne blir man ofte mer sint, og det skaper stress i kroppen. Å være mye sint kan være helseskadelig fordi det utløser stress, øker blodtrykket og påvirker immunapparatet i kroppen, sier Isdal.

3) Kaffe
En kopp, tre eller sju. Kaffe er bra for deg skal vi tro forskerne

- Kaffen er nå friskmeldt og flere undersøkelser viser at kaffe kan redusere risikoen for diabetes 2 og skrumplever. Kaffe er også rik på antioksidanter som blant annet motvirker kreft og holder kroppen din ung og frisk. Folk med astma kan også få hjelp av kaffen, sier informasjonssjef Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon til DinSide Helse.

4) Narkotika
Vi vil ikke anbefale noen å skaffe seg et rusmisbruk av hensyn til helsa. Men fakta viser allikevel at flere typer narkotika kan ha visse effekter på helsa.

- Undersøkelser viser at cannabis inneholder virkestoffer som har en gunstig kvalmestillende effekt på kreftpasienter som får cellegift. For personer som lider av multippel sklerose (MS) har det vært hevdet at marihuana er lindrende, men det finnes ingen dokumentasjon at cannabis virker bedre enn legemidler som er lovlige, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet til DinSide Helse.

Heroin brukes som smertestillende i England, men er ulovlig i Norge, og amfetamin finnes i en rekker medisiner mot ADHD, ifølge Mørland.

5) Sol
Store mengder sol kan skade huden din og gi deg livsfarlig hudkreft. Men ikke hør på fanatikerne - sol er også veldig sunt for deg. Solstrålene hjelper huden med å danne nødvendige D-vitaminer, gir deg bedre immunforsvar, hjelper mot astma og hever humøret.

Les også: Er du sol-sunn?

6) Rødvin
Flere undersøkelser viser at de som drikker litt alkohol, har lavere risiko for hjerteinfarkt enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt.

- Men her som i mange andre sammenhenger gjelder regelen. Litt kan være bra, men mye kan være skadelig. Det handler om hvor stor dosen er. Derfor er det like galt å si at rødvin er sunt som å si at det er usunt. Det er dosen rødvin du må vurdere, for eksempel ved spørsmålet: Drikker du en sunn eller usunn mengde rødvin?, sier ernæringsekspert Hanna Hånes til DinSide Helse.

Les også: Rødvin mot kreft

7) Sjokolade
Av samme grunn som rødvin og kaffe - sjokolade inneholder antioksidanter som gir deg en sunn kropp og bedre blodomløp. Pass bare på å kjøpe mørk sjokolade med høyt innhold av kakaobønner, i stedet for lyse sjokolader som inneholder mest sukker.

- Både sjokolade og rødvin inneholder antioksidianter av typen polyfenoler. Forskere som har målt innholdet, har funnet at 40 gram sjokolade eller en kopp sjokoladedrikk inneholder like mye polyfenoler som et glass rødvin, sier Hånes.

8) Cola
En flaske Coca Cola inneholder ikke akkurat mye viktige vitaminer eller mineraler. Men mange mener at cola er bra medisin mot opprørt mage eller kvalme. Og siden det er viktig med væske hvis du er syk, kan cola være like god medisin som hodepinetabletter og halspastiller. Og da har vi ikke engang begynt å snakke om hva cola kan gjøre med en vanlig bakrus...

9) Hamburger
Burgermat er junkfood. Men når du kjøper en jumbomeny på burgersjappa, er det ofte pommesfritene og brusen som er usunt. En burger med renskåret kjøtt brød, salat, løk og en mager dressing er rett og slett et ganske så sunt måltid.

10) Sex
Sex er digg. Og om du bruker riktig prevensjon eller har en fast partner, er det også relativt trygt. Men i tillegg til at sex er deilig, har det også flere gode effekter på kroppen din.

Sex kan blant annet redusere stress, gi lavere kolesterol, og sørge for bedre blodsirkulasjon. Noen mener til og med at regelmessig sex kan redusere risikoen for kreft.

Kilde: Livescience.com

Sex er godt for hjertet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer