10 gode pruteråd

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De ansatte i butikkene har ofte fullmakt til å gi 10 prosent rabatt ved større kjøp. Er du en god pruter, kan du få avslag på 20 til 25 prosent.

Rådene

1: Sett dem opp mot hverandre. Det klassiske trikset. Sjekk prisene i flere butikker, gjerne i andre byer, og fortell selgeren i "din" butikk at varen koster mindre hos konkurrenten. Er "din" butikk den billigste, må du unngå å si det. Si i stedet at konkurrenten gir deg så og så mye rabatt.

2: Signaliser raske penger. Mange entrer en butikk med å si "Jeg bare kikker". Ikke si det. I stedet bør du signalisere at du har tenkt å kjøpe - for eksempel - en bukse. Da gir du selgeren utsikter til et kjapt salg og penger i kassa. Men si tydelig at du ikke vil betale full pris.

3: Prut i hard cash. Butikkselgere har gjerne sine fullmakter i prosenter. Ber du om avslag i rene kroner, tvinger du selgeren til å regne prosent mens dere står der. Du kan da gjøre selgeren usikker, og få ham til å gi deg avslag før han har regnet ferdig.

4: Bruk humor. De færreste liker de ekstremt pågående selgerne man ofte påtreffer i sydligere trakter. Og logisk nok: Få butikkselgere liker overivrige og nærmest kranglevorne prutere. Gjør det med eleganse, humor, glimt i øyet og en liten dose flørting. Du vinner mest ved å skape en god atmosfære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5: La selgeren anslå pris. Særlig bilselgere bruker det sleipe trikset med å la deg anslå prisen. Andre spør hvilken prisklasse du hadde tenkt deg. Går du på disse knepene, har du tapt på forhånd. Selgeren kan enkelt lede deg over til en annen og billigere vare (bukse) i stedet for å gi deg avslag. Svar på slike spørsmål med å svare på et annet spørsmål (på politikervis) eller snakke det bort.

6: Still spørsmålene. Du kan eventuelt svare med å stille selgeren et spørsmål i stedet for å svare på hans spørsmål. Disse spørsmålene gir ofte gevinst:

- Hva skal du ha for dette?
- Hvilken pris kan du gi meg?
- Får jeg den for 950 kroner?
- Får jeg begge for 1.700?
- Jeg kan godta levering senere, men da kan jeg bare betale 900 kroner
- Jeg vil helst betale med kredittkort, jeg mangler 200 kroner på å ha nok kontanter
- Hva skal du ha for bare jakken?
- Har du ikke grønne?

7: Hold kjeft. Når to mennesker møtes, er stillhet ofte pinlig. Det kan du utnytte ved å holde munn og la det bli stille. Avventende taushet kan presse motvillige selgere til å gi deg rabatten du er ute etter. Du kan eventuelt be selgeren tenke over det noen minutter mens du ser på noen andre varer i andre enden av butikken.

8: Be om rabatt ved flere/store varekjøp. Det er logisk: Kjøper du flere enn en vare, tjener butikken og selgeren mer penger. Da er sjansen større for at du får avslag i prisen. Det samme gjelder når du kjøper noe dyrt.

9: Be om å få noe ekstra. Er selgerne motvillig mot å gi deg rabatter, kan du forsøke å be om noe ekstra med varen du kjøper. Du kan for eksempel be om sokker og slips med dressen eller en DVD-film med DVD-spilleren.

10: Kjøp utstillingsvarer
Varene som har stått utstilt i butikkene, selges som regel billigere enn andre varer. Særlig når varebeholdningen skiftes ut foran en ny sesong, må de gamle utstillingsvarene ut. Be om å få dem til 50 prosent av den originale prisen. Har de i tillegg en skramme, kan du be om enda mer rabatt.