10 bud for rakettene

Skal du være med på rakettoppskyting på nyttårsaften? Da kan du sikkert også fyrverkeri-reglene? Her er det du trenger å vite:

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år sørger fyrverkerier for nye køer på legevakten. De heldigste slipper unna med små brannskader, mens andre risikerer varige og alvorlige skader på grunn av nyttårsfeiringen.

Her er de viktigste reglene for trygg bruk av fyrverkeri - og husk at raketter og alkohol ikke hører sammen!

1. Forbered fyrverkerioppskytingen
Mens det fortsatt er lyst og før festen starter bør du gjøre klart for fyrverkerioppskytingen. Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet bør imidlertid ligge utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter.

2. Les bruksanvisningen nøye
Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. For bruk av raketter og lignende er det 18-års aldersgrense. Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig. Det er 16-års aldersgrensegrense for bruk av stjerneskudd. Ikke hold og tenn på flere stjerneskudd samtidig. Det kan føre til en kraftig flamme og brannskader på hånden.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet
Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
Det bør brukes et eget rør som rakettene skytes opp fra. Røret må stå støtt og kan for eksempel festes i bakken eller i en bøtte med sand. Eventuelt kan du bruke en stor bruskasse, men da bør man sette noen fulle flasker i den slik at kassen får litt tyngde. Raketter skal ikke settes direkte ned i snøen eller bakken.

5. Bruk tennstav, sigarettglo eller lignende
Ved opptenning bør det ikke brukes åpen flamme, som kan bli så stor at den antenner raketten direkte i stedet for lunta.

6. Sitt på huk, tenn lunten og gå unna
Etter at lunten er tent bør du umiddelbart vende ansiktet vekk og komme deg i sikker avstand fra fyrverkeriet. For å redusere sjansen for å skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet, bør du også bruke briller under opptenningen.

7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
Inne i selve fyrverkeriet er det en hurtiglunte, som brenner svært raskt. Derfor kan antent fyrverkeri avfyres brått og uventet.

8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som kan medføre antennelse. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler.

9. Hold god avstand fra oppskytingen
Fyrverkeri inneholder eksplosiver. Blir du truffet av en rakett kan du få alvorlige skader og i verste fall omkomme. Ikke sikt på mennesker eller bygninger med raketter, men skyt rett opp i luften.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
Alkoholpåvirket tilstand reduserer vurderingsevnen, mens reaksjonstiden øker.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

 

Mozon.no, 21.12.2006

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer