10 bivirkninger du ikke vil ha

Du vet selvsagt hva du risikerer? Ikke det nei..

Hallusinasjoner av den ordentlig kjipe sorten er en av flere bivirkninger du kan få... Foto: Colourbox
Hallusinasjoner av den ordentlig kjipe sorten er en av flere bivirkninger du kan få... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som går på medisiner vet at pakningsvedlegget har side opp og side ned med advarsler om hvilke bivirkninger bruken av medisinene faktisk kan ha.

Men leser du dem? Neppe, men forhåpentligvis er How stuff works sin liste over de ulike bivirkningene resepten du trenger for å begynne:

10. Hukommelsestap

Legemiddelet Mirapex (= pramipexole) kom i 1997 og gis til pasienter med Parkinson. Selv om effekten skal være god, var det flere pasienter som slet med hukommelsestap etter kort tids bruk.

Spesielt var det korttidsminnet som forsvant, og mange pasientene husket ikke hva de hadde gjort dagen før. Heldigvis ble problemet løst ved å kutte ut akkurat denne medisinen.

9. Hodepine

Det er ekstremt mange medisiner som skal kurere hodepine og lindre smerter. Det ironiske er imidlertid at mange medisiner som ikke er smertestillende, ofte ender opp med å gi nettopp hodepine og muskelsmerter.

Resultatet er dermed at brukerne ender opp med å måtte gå på flere medisiner enn ønskelig - bare for å nøytralisere ubehaget. Allegra (= fexofenadine) er et eksempel. Denne medisinen skal motvirke høy feber og allergiske reaksjoner (som blant annet kløe i øynene), men brukerne ender ofte opp med hodepine og muskelsmerter.

8. Reduserere sansene dine

At medisinen din ikke smaker så godt er du sikkert vant til, men verre er det selvsagt hvis medisinene du tar gjør at du mister sansene dine.

Vasotec (= enalapril) er et eksempel. Medisinen skal redusere høyt blodtrykk og gis derfor ofte til de med hjerteproblemer. Dessverre er den kjent for å kunne påvirke flere sanser, blant annet lukte- og smakssansen. Enkelte har også rapportert om problemer med tørre øyne og redusert syn.

Det ikke ukjente potensmiddelet Viagra blir også nevnt her, ettersom flere har rapportert om uklart syn og spesielt problemer med å skille mellom fargene blå og grønn.

7. Urin med rare farger

Du blir kanskje litt nervøs hvis du det kommer uvanlig rare farger i toalettet når du er på do… Før du får helt panikk bør du imidlertid sjekke hvilke medisiner du går på, flere av dem kan nemlig gi deg et fargemønster du ikke er vant til.

Phenazopyridine (mot urinveisinfeksjoner) og deferoxamine er for eksempel kjent for å farge urinen rød, mens Flagyl (=metronidazole) og Aldomet (methyldopa) kan farge urinen svart.

6. Hallusinasjoner

Lariam (=mefloquine) er en medisin i hvert fall undertegnede har fått før avreise til land hvor malaria er utbredt. Heldigvis er jeg glad for at ikke jeg ble utsatt for bivirkningene, for her har flere meldt om skremmende hallusinasjoner. Det er også rapportert om flere som har blitt hissige og fått problemer med psykotisk oppførsel etter å ha brukt Lariam (mer om det lenger ned).

5. Rare søvnopplevelser

At du kan få urolig søvn når du går på medisiner er kanskje ikke noen stor nyhet. Men at enkelte medisiner kan gi deg mareritt og faktisk øke sjansen for å gå i søvne er kanskje mer betenkelig.

Blant eksemplene nevnes Chantic (=varenicline) som brukes for å hjelpe folk til å slutte å røyke. Her har mange rapportert om hyppige mareritt, ofte av en slik karakter at man våkner skrikende. Medisiner som gis til mennesker som har problemer med å få sove, kan også resultere i uønsket nattlig aktivititet.

Brukerne av medisinen Lunesta (=eszopiclone) og sovepillen Ambien (=zolpidem) har ikke bare rapportert at de har begynt å gå i søvne, de har også begynt å spise, prøvd å ringe i telefonen, gått i nærbutikken og vært på vei ut i bilen. Enkelte har faktisk også blitt stoppet av politiet ute i trafikken.

Disse bivirkningene er for øvrig godt kjent av produsentene, og det advares spesielt mot å bruke disse medisinene sammen med alkohol ettersom det kan forsterke effekten.

4. Inkontinens

Slankepiller selger som kjent i bøtter og spann, men visste du at du kan få problemer med å holde på dråpene?

Brukerne av slankepillen Xenical (også solgt i en mildere versjon under navnet Alli) må nemlig følge en strikt diett for å få utbytte av pillen. Dersom man ikke følger diettplanen slavisk kan det imidlertid fort bli pinlig: Man må nemlig ofte på do og late vannet, og det kan være svært vanskelig å holde seg…

3. Endret oppførsel

At du blir litt slapp og uvel når du går på medisiner er en ting, men brukerne av Mirapex fikk andre problemer. Flere som tok seg en drink i ny og ne, rapporterte plutselig om kraftig lyst på mer alkohol, ofte med avhengighetsproblemer som resultat. Andre igjen rapporterte om økt lyst til å shoppe på nettet, spille online-spill, samt kraftig økt appetitt på både mat og sex.

Mirapex øker produksjonen av dopamin i hjernen og brukes ofte av Parkinson-pasienter. Produsenten er klar over bivirkningene, og har siden 2005 advart mot dem. Senest i 2008 gikk imidlertid en amerikaner til sak mot produsenten og fikk en erstatning på 8,2 millioner dollar, fordi han mente at medisinen hadde pådratt ham spillegjeld.

2. Selvmordstanker

Malariamiddelet Lariam ga som nevnt over flere brukere hallusinasjoner, og på pakningsvedlegget skal det nå også være en direkte advarsel om at flere har fått selvmordstanker, og at enkelte tilfeller av selvmord faktisk er registrert.

Paxil (=paroxetine) er et antidepressiva som også kan gi slike bivirkninger, og i 2003 gikk amerikanske helsemyndigheter ut og advarte mot at personer under 18 år derfor ikke burde gå på denne medisinen. Senere ble faktisk aldersgrensen økt til hele 30 år, og det er per dags dato flere søksmål mot Paxil på grunn av selvmordsforsøk.

1. Misdannelser

Det er flere medisiner du ikke skal eller bør gå på når du er gravid, og spesielt ille er medisiner som kan gi misdannelser på barnet som fødes. Skrekkeksempelet er Thalomide, som mellom 1956 og 1962 fikk skylden for at hele 10.000 barn ble født med misdannelser, som ekstremt korte eller manglende hender.

Ikke uventet ble Thalomide trukket fra markedet, men har siden returnert og brukes i dag under streng kontroll for å motvirke blant annet spesielle kreftformer.

Kilde: Health – how stuff works.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer