1-kronesbløffene

Ta deg tid til å regne på det før du faller for fristende 1-kronestilbud.

Er dette egentlig et tilbud du bør slå til på?(Faksimile: Telenor.no)
Er dette egentlig et tilbud du bør slå til på?(Faksimile: Telenor.no) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke noe som heter en gratis lunsj. Derfor skal du være naturlig skeptisk til 1-kronestilbudene som florerer, og sette deg godt inn i hva du betaler for. DinSide tar jevnlig en titt på hva 1-kronestilbudene egentlig koster deg.

Akkurat nå er walkmantelefonen til Sony Ericsson svært populær. Hvorfor er den det? Jo, for i tillegg til å være en bra telefon, så kjører mobiloperatørene nå 1-kroneskampanjer på denne modellen.

Telenor mobil averterer nå Sony Ericsson W595 Black til 1 krone. Rimeligste totalpris er 1.549 kroner i året (eksklusiv det du ringer for), og da binder du deg til abonnementet Telenor SuperPluss.

Men hva vil lønne seg med akkurat ditt forbruk? Det er en selvfølgelighet, men vi gjentar likevel: Hvilket abonnement som er mest gunstig for deg, avhenger av hvordan du bruker telefonen.

Handler du med mynter? Da bruker du mer enn du tror

Sjokkerende lite lønnsomt

La oss si at du ringer 10 minutter per dag, at gjennomsnittssamtalen din varer i 4 minutter, og at du sender 5 sms og 1 mms i gjennomstnitt hver dag. Vi sier videre at 75 prosent av samtalene dine går til andre mobiltelefoner (resten til fastnett), og at du ringer mobilsvar 15 ganger i måneden.

Med dette forbruket bør du velge Tele2 Uno, som vil koste deg 217 kroner per måned, eller 2.604 kroner i året. Telenor SuperPluss derimot, vil koste deg hele 7.688 kroner i året med det samme forbruket. Tar du differansen, har du 5.084 kroner til som du kan handle mobiltelefon for.

Den samme mobiltelefonen (riktignok hvit, rosa eller blå) koster 2.075 kroner hos Elkjøp.no uten abonnement. Med forbruket skissert ovenfor, sparer du altså 3.009 kroner på å kjøpe telefon og abonnement hver for seg fremfor å slå til på det "billigste" 1-kronestilbudet.

Leverandørene vinner på at du binder deg til et abonnement, for undersøkelser viser at nordmenn er for late til å spare penger, og sjansen for at du forblir trofast hos din leverandør er derfor stor.

En undersøkelse gjennomført på oppdrag fra mobilselskapet Chess viste at bare en tredjedel av mobilkundene trodde at deres abonnement var billigst i forhold til eget bruksmønster. Likevel svarte 90 prosent at de ikke var interessert i å bytte abonnement.

1 krone er dyrest

En rapport fra Post- og teletilsynet viser at det er dyrt å kjøpe såkalt subsidiert mobiltelefon. Alle de undersøkte abonnementene som selges med subsidiert mobil, ga totalt en høyere pris enn om du kjøper samme mobiltelefon og et rimelig abonnement hver for seg.

"Dette gjelder allerede etter ett år, som ofte er den bindingstiden kundene pålegges når de kjøper subsidierte telefoner", skriver Post- og teletilsynet i rapporten.

Ifølge Markedsrådet skal totalprisen skal oppgis like tydelig som lokketilbudet, men det skjer ikke alltid i praksis.

Årsaken til at en ”billig” telefon kan bli en dyr investering, er at du samtidig med kjøpet må binde deg til et abonnement som ofte ikke er prisgunstig for mange forbrukere.

Se også: Slik blir du lurt på pris

Regn ut selv

Post- og teletilsynet anbefaler alle som skal kjøpe mobiltelefon og abonnement følgende tips:

1. Beregn årskostnaden for den aktuelle telefonen med bindingstid.
2. Beregn årskostnaden for alternative abonnement med samme telefon til normal pris.

Forbruket kan du legge inn i DinSides mobilkalkulator, som vil beregne hvilket abonnement som vil lønne seg for deg. Du finner også informasjon på telepriser.no

Har du kommet over et godt eller dårlig tilbud? Tips oss på okonomi@dinside.no