Gjeld og betaling

1 av 4 unge shopper selv om de ikke har penger

Mange unge kjøper ting de ikke har råd til, og mange gjør ikke opp for seg, ifølge en ny undersøkelse fra Lindorff.

UNGE HANDLER SELV OM DE IKKE HAR RÅD: Og én av regningene de har størst problemer med å betale, er mobilregningen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
UNGE HANDLER SELV OM DE IKKE HAR RÅD: Og én av regningene de har størst problemer med å betale, er mobilregningen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka skrev vi at unge sliter med netthandelgjeld, inkassogjeld og betalingsproblemer. Dette bekrefter også den ferske Lindorff-undersøkelsen, som har sett på betalingsvaner blant unge mellom 18 og 30 år.

Undersøkelsen avslører at det er 49.000 20-30-åringer som har betalingsanmerkninger, som vil si at 1 av 16 unge har betalingsproblemer.

- Det er ganske stabilt, men vi ser at antall anmerkninger og størrelsen på dem skylder, går opp. Og det er det som er mest alarmerende; at man begynner å skylde mer penger, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge.

Hvor mye bruker du på ingenting i løpet av året? Sjekk fasiten for deg med vår sløsekalkulator!

Har blitt dårligere til å betale

Ifølge Lindorffs tall, har gruppen med de aller yngste, fra 18-25, et snittkrav på 40.000, mens de eldste unge, 26-30-åringene, har et snittkrav på 75.000. Og det er den siste gruppen som har hatt den største økningen i gjeldskrav.

- Vi ser at de unge dessverre er blitt litt dårligere til å betale regningene sine, sier Willumsen.

Hun forklarer noe av økningen med arbeidsledighet og høyt forbruk.

- Mange unge har kanskje ikke jobb og har dermed en trang økonomi, samtidig med at de har etablert et ganske høyt forbruk. Å komme i betalingsproblemer i en slik fase er ganske tøft, også fordi man ikke har hatt mulighet til å bygge opp en økonomisk buffer i forkant - som gjør dem veldig sårbare for uforutsette utgifter, sier Willumsen videre.

MANGE FRISTELSER FOR UNGE: Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge, sier det kanskje ikke er så unaturlig at de unge har et høyt forbruk, med alle fristelsene. Foto: Bo Mathisen/Lindorff
MANGE FRISTELSER FOR UNGE: Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge, sier det kanskje ikke er så unaturlig at de unge har et høyt forbruk, med alle fristelsene. Foto: Bo Mathisen/Lindorff Vis mer

Handler med penger de ikke har

Til tross for at de fleste i undersøkelsen hevder de har god kontroll på privatøkonomien, sier 27 prosent av respondentene at de kjøper varer og tjenester de ikke har råd til, og dette gjelder 30 prosent av kvinnene og 25 prosent av mennene.

- Det er kanskje ikke unaturlig at unge har et høyt forbruk; det er mange fristelser, og det er kjøpepress på alt fra klær til teknologi. Vi har også smarttelefoner som gjør det enkelt å handle, påpeker Willumsen.

Men selv om kvinnene er mer tilbøyelige til å handle selv om de ikke har penger, er det likevel mennene som får flest inkassovarsler. Og de skylder oftere større beløp.

- Kvinner er generelt flinkere til å gjøre opp regningene sine enn hva menn er. Og menn har en tendens til å handle større ting, uttaler Willumsen - som også spekulerer i at mannen kanskje ofte er «økonomisjefen» i husholdningen og er den som håndterer regningene.

- De betaler mange av de faste utgiftene, og får regninger i sitt navn. I tillegg kjøper de flere varer som krever en høyere grad av kreditt, som for eksempel elektronikk og bil, sier Willumsen.

BETALINGSPROBLEMER? Begrens restaurant- og kafébesøkene, er et av rådene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BETALINGSPROBLEMER? Begrens restaurant- og kafébesøkene, er et av rådene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Disse regningene har de unge problemer med å betale

Hva er så grunnen til de unges betalingsproblemer? Ifølge Lindorff-undersøkelsen, dette noen av grunnene som flest oppgir som årsak til manglende betalingsevne:

Uforutsette utgifter, ventet på lønn, flere utgifter, arbeidsledighet og høyt forbruk.

De regningene de unge har problemer med å betale, er mobilregningen, husleien, studielånet, abonnementer, strøm og forsikring.

- Vi ser at mobilregningene øker mye; det er mye som kan betales med den. Dette stemmer også godt overens med at veldig mange handler via mobilen, uttaler Willumsen.

Vi spør mamma og pappa om hjelp

Hva gjør så de unge, når de havner i betalingsproblemer?

Ifølge denne undersøkelsen fra Lindorff, spør over 50 prosent familie eller partner om hjelp, mens rundt 30 prosent ber om betalingsutsettelse eller skaffer en ekstrajobb.

Rådet fra Willumsen til ungdom som sliter med økonomien er å kutte ned på forbruket og lage et budsjett over faste utgifter - og å spare opp en buffer for uforutsette utgifter - for de kommer alltid:

– Lag et budsjett over faste utgifter, og ta høyde for at det kan komme uforutsette kostnader i tillegg. Videre er det lurt å kutte ned på restaurant- og kafébesøk, kaffe latte og byturer. Her går det ofte mye penger. I tillegg vil jeg råde de unge til å skaffe seg en ekstrajobb, både med tanke på inntekt og verdifull arbeidserfaring. Du kan også tjene inntil 6.000 kroner på strøjobber i året skattefritt, sier hun.

Les også:

Se når det kan være smart å bruke kredittkort

Dette kan hjelpe deg til å betale ned på gjelden

Kvitt deg med den dyreste gjelden først