<strong>TVILER:</strong>Fedre som tviler på farskapet kan teste seg på nettet Foto: Colourbox.com
TVILER:Fedre som tviler på farskapet kan teste seg på nettet Foto: Colourbox.com Vis mer

- 1 av 3 testede ikke far

Det hevder Norges største nettsted for DNA-testing.

Publisert
Sist oppdatert
Det er mye følelser involvert i dette, og mange sliter psykisk med tvilen de har.Stor pågang1 av 3 av de som har testet seg på dnatest.no, er ikke barnets virkelige far.

- Jeg vil ikke gå offentlig ut med hvor mange tester vi utfører årlig, men det er stor pågang og snakk om flere hundre. De fleste fra fortvilte fedre som kanskje har en mistanke om at deres kone eller samboer har kjørt to løp samtidig, sier Sverre Hugo Rokstad i dnatest.no til DinSide Helse.

I Norge finnes det flere nettsteder som tilbyr fedre å ta en enkel test som kan avsløre farskap eller ikke. Du kan teste deg på:Gena.no, pappatest.no og farskaptest.no.

For rundt 1.700 kroner mottar du en hjemme-DNA-test der du sender inn spytt fra deg og barnet og etter en uke eller to får du svaret.

- Det er mye følelser involvert i dette, og mange sliter psykisk med tvilen de har. De fleste blir lettet når resultatene endelig er klare, sier han.

Omkring sju av ti med fedme har arvet det, viser undersøkelser. Vi arver nemlig forkjærligheten til sofaen og søtsakene.

Gir råd
Spesielt i Danmark har det vært en økning i antall fedre som tester seg via nettet, blant annet for å finne ut om de kan unngå barnebidrag. I motsetning til i Norge er det ikke mulig å gjøre det gjennom offentlige instanser der.

- Her ved Rettsmedisinsk institutt tilbyr vi publikum å teste seg. Årlig utfører vi rundt 500 private tester, sier seksjonsleder Margrethe Stenersen til DinSide Helse.

Instituttet utfører DNA-tester for å fastslå farskap, både på oppdrag av domstolene, trygdekontorene og for private. Etter endringene i barneloven i 2003 har antallet farsskapssaker i Tingretten blitt mer enn doblet, mens oppdrag fra private har økt med rundt 100 i året. På instituttets nettsted, www.farskap.no, selges farskapstester for 2.800 kroner. Testene blir analysert i Norge.

- Hos oss får de alle resultatene på norsk og vi bruker 30 prosent av tiden på en testperson til samtaler. Mange ønsker veiledning til hvordan de skal forholde seg til resultatene, og da bistår vi dem med det, sier hun.

Hun mener at økningen i bruk av farskapstester skyldes et åpnere samfunn og at tilgjengeligheten er blitt lettere.

Fedre kan også få depresjoner i forbindelse med fødsel på lik linje med mødre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer