1 av 20 nekter å gå til tannlegen

Er du blant dem som heller går med smerte i tennene enn å besøke tannlegen? Det er du ikke alene om. Her kan du få hjelp.

Publisert
Sist oppdatert

Det er canadiske forskere som har studert folks tannlegeskrekk. Studien er presentert i magasinet Anesthesia Progress.

Av de 1100 deltakerne, var 5,5 prosent veldig redde for tannlegen. Halvparten av disse var så redde at de hadde avbestilt eller unngått en tannlegetime på grunn av frykt.

I følge undersøkelsen er kvinner reddere tannlegen enn menn. Forskerne tror imidlertid at mange av de mannelige deltakerne løy om dybden i tannlegeskrekken.

- Kvinner er oftere ærlige om følelsene sine. Den typiske mannen vil sjeldnere innrømme at han er redd for tannlegen, sier forsker Brian Chanpong i presentasjonen, i følge HealthDay.

Ubehandlede hull og tannkjøttsykdommer kan føre til infeksjoner og alvorlige helseproblemer. Det er med andre ord ikke bare en kosmetisk behandling.

Økt bruk av bedøvelse eller beroligende midler kan være til hjelp for alle med tannlegeskrekk. Blant deltakerne var 12 prosent interessert i dette, mens 42 prosent var interesserte dersom det ikke var for dyrt.

- Både tannleger og folk flest må være oppmerksomme på at disse valgmulighetene er disponible, sier Daniel Haas, medforfatter i studien, i presentasjonen, i følge HealthDay.

Kan behandles
- De pasientene som lider av så alvorlig tannlegeskrekk at de velger å ikke gå til tannlegen risikerer alvorlige følger for deres tannhelse.

- Hvis befolkningens tannhelse skal bevares, er det helt avgjørende at pasientene får hjelp til å takle angsten sin, mener Carl Christian Blich som er president i Den norske tannlegeforening.

For tannlegeskrekk kan faktisk behandles. Mange tannleger har erfaring med å ta ekstra vare på pasienter som får hjertebank og angst når de kommer til behandling. Eventuelt kan du også ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med å få kontroll over angsten.

På Senter for odontofobi (det medisinske uttrykket for tannlegeskrekk) ved Universitetet i Bergen har tannlegene spesialisert seg på behandling av tannlegeskrekk. De legger vekt på en gradvis opptrening hvor pasienten blir kjent med en og en del av tannlegens oppgaver.

- Det viktigste prinsippet er å gradvis trene deg opp til å mestre de enkelte deler av behandlingen som du er mest redd for. Dette gjøres i et tempo som du selv er med på å bestemme.

- I noen tilfeller kan det også være aktuelt å benytte visse medikamentelle teknikker, som for eksempel lystgass og andre beroligende midler, skriver Senter for odontofobi på sine websider.

7 råd mot tannlegeskrekk

Om du lider av tannlegeskrekk bør du forberede deg best mulig på neste tanlegebesøk. Og dersom angsten er så sterk at du ikke vil møte til timen, bør du kontakte en spesialist og spørre om muligheten til å få hjelp med tanlegeskrekken.

Velg riktig tannlege
Benytt en tannlege som du føler deg trygg hos og velg fritt den du vil ha. Snakk med tannlegen om angsten din og husk, du er en av mange som er redd.

Snakk på forhånd
Avtal behandlingstempo med tannlegen før han/hun begynner og be om pauser under behandlingen om du har behov for det.

Møt opp uthvilt
Avtal et behandlingstidspunkt som passer deg godt eller når tannlegen har det minst travelt. Ta med en god venn hvis dette gjør deg mer trygg.

Avslapping
Benytt deg av øvelser som yoga, fødselsforberedelser, karate, eller liknende og ta med musikk som kan få deg til å slappe av. Mange tannleger tilbyr også selv musikk under behandlingen.

Gi beskjed
Si ifra om det gjør vondt. Husk at du er den eneste som kan merke akkurat det. Be om lokalbedøvelse eller lystgass når du har behov for det.

Se med speil
Be om et håndspeil så du kan se hva tannlegen gjør.

Gå oftere
Sett fokus på gode tannpleievaner og vektlegg et tillitsforhold med tannlegen din. Gå oftere til tannlegen enn normalt, for eksempel hver 3. eller 4. måned. Og hold avtalen selv om du ikke har lyst den dagen.

Mozon.no, 29.06.2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer