X-Dream: Drøm eller virkelighet?

I tillegg til en visningsplass for nye produksjons-modeller, er også bilutstillinger et yndet sted for de mer merkelige og spesielle skapningene på hjul. I Geneve vises nå en heller spesiell pick-up som blant annet er utstyrt med heis på lasteplanet --slik at du kan heise opp luftputebåten eller scooteren, og du slipper å slite ut ryggen din på dette…

Nå spørs det hvor mange her til lands som er så forferdelig plaget med akkurat dette problemet, men heis-mekanismen på lasteplanet til X-Dream, kalt "X-Tra-Lift", er laget nettopp for å lette lasting og lossing av slike tunge gjenstander, som givetvis hører med til en aktiv tilværelse.

Skal vi tro eieren av firmaet Rinspeed Inc., Frank M. Rinderknecht -- som står bak utviklingen av dette originale fremkomstmiddelet -- er dette i hvert fall et problem i USA. Selve heisen kan installeres på en hvilket som helst pick-up, hvor moderne eller utrangert den måtte være--og den blir drevet enten mekanisk eller hydraulisk. Heisen er imidlertid kun ett av mange innovative trekk ved denne sveitsiske studien.

Båt eller scooter?

Under bilutstillingen i Geneve blir den vist med en tilhørende luftputebåt, som drevet av en luftpropell kan forsere nær sagt hvilket landskap det skulle være; i hvert fall skal den kunne ta seg frem over land, vann, sand og snø. Eller kanskje du heller ville føle deg mer vel med en FireFox F15 scooter, som har en motor med et slagvolum på 50 ccm. Begge disse kan du se bilder av her.

Pause-sigar

Men når du blir lei av å rase rundt på scooteren, eller sliten av å gli rundt i ørkenen med den luftpropellerte luftputebåten, kan det være godt med en pause --og også det har Rinderknecht tenkt på. X-Dream er utstyrt med en humidor av rustfritt stål og furu. En humidor er en boks til oppbevaring av sigarer, hvor spesielle selvregulerende systemer i esken sørger for å holde luftfuktigheten på akkurat det ideelle nivå for sigarene.

Så når man trenger en pause fra hverdagens mas og jag --ja, da er det bare å åpne humidoren, ta frem en sigar og la resten av verden kjøre avgårde.. Kanskje mens du sjekker e-posten din, eller surfer deg en tur på internett via berøringsskjermen i X-Dream --hvor du for øvrig også betjener radio og navigasjonssystem ut i fra.

Ingen sinke

Når det gjelder kjøring, er ikke X-Dream laget for å være noen sinke på veien. Bygget på chassiset av Mercedes-Benz sin M-klasse, og med MB sin 5,5-liters V8-motor, gjør denne pick-up'en unna 0-100 kilometer i timen på 6,9 sekunder. Den yter 347 hestekrefter ved 5.500 omdreininger i minuttet, og maksimalt dreiemoment er 520 Nm ved 3.500 omdreininger. Toppfart er oppgitt til omtrent 235 kilometer i timen.

Som det går frem av bildene, er dette en ganske stor og kraftig doning. Den er 5,78 meter lang, 2,195 meter bred, og 2,055 meter høy. Vekten er likevel ikke så ille: 1.860 kilo -- men så er dette jo også bare en 2-seters pick-up uten tak.