With-båtene gir seg aldri

Etter sigende stammer navnet Dromedille fra konstruktøren Bror With selv. Han mente fartsegenskapene han hadde fått ut av båtene, var en like stor umulighet som å pare en dromedar med en krokodille.

With-båtene gir seg aldri
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Bunnen er flat, mens hekken er avrundet som på et fortrengerskrog. Nærmest som en krysning mellom en planende båt og en snekke. Få hadde tro på Dromedille-skroget før det ble sjøsatt.

Nå har Dromedille-båtene fra With vært på markedet i 30 år. Og de er fortsatt kjent for sin stabilitet og gode fartsegenskaper - selv med liten motor.

Nytt liv og ny båt

Etter 1991 er båtene til nå avdøde Bror With blitt produsert av Skibsplast. I fjor ble imidlertid både With-navnet og formene til de kjente båtene solgt til Viksund Båtbyggeri og tre private investorer.

Dermed er fremtiden sikret for fem With-båter i størrelsen 8 til 16 fot. I tillegg lanseres en helt ny 19-foter. Nye With 580 er en bowrider, bygd på skroget til utgått With 528. Skroget er imidlertid blitt strukket både i lengden og i bredden.

Moderne

De nye eierne skjønte fort at også de andre modellene måtte moderniseres. Blant annet er dørken løftet for å gjøre båtene selvlensende. For at fribordet ikke skal bli for lavt, er også skrogsidene hevet en tanke. Skrogene har også fått nye farger. De tre minste båtene er farget blå, med With-logoen i rød skrift. Resten av flåten bærer en mørkegrønn farge. Dromedille-skroget ble selvfølgelig beholdt uendret – med unntak av noen kosmetiske linjeforandringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sri Lanka

De nye eierne har dessuten flyttet produksjonen for tre av båtene – With 265, With 480 og With 580 – til Sri Lanka. Lavere produksjonskostnader skal ifølge de nye eierne ikke gå på bekostning av kvaliteten. Derimot skal kunden kunne glede seg over sjenerøs bruk av teak i båten. Treverket er nemlig atskillig billigere i Asia enn på våre hjemlige breddegrader.

”Andunge”

Som i H. C. Andersens eventyr om ”Den stygge andungen” har den nye With-flåten også en fremmed fugl på slep. Nå er vel ikke Viksund 540 Sport spesielt stygg, like fullt er den omdøpt With 540 og integrert inn i With programmet. Men Dromedille-skrog har den ikke.

De nye With-båtene vil bli tilgjengelige til våren. With 580 vil imidlertid la vente på seg frem til månedsskiftet juni/juli.