Waze - sosial GPS

Se hvor andre er på veien, hvor det er kø, ulykker, kontroller, fotobokser og mer til.

Alle som bruker Waze på mobiltelefonen kan varsle hverandre om unormaliteter i trafikken og dra nytte av hverandres innrapporteringer.
Alle som bruker Waze på mobiltelefonen kan varsle hverandre om unormaliteter i trafikken og dra nytte av hverandres innrapporteringer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte oppsikt da de nye Apple-kartene var såpass svake at sjefen selv, Tim Cook, måtte gå ut med en beklagelse på vegne av selskapet. I beklagelsen nevnte han at det også fantes andre kartapplikasjoner man kunne bruke, og en av de tre nevnte var nettopp Waze.

LES OGSÅ:

Vi skrev om Waze for to år siden, og siden den gang har tjenesten blitt ytterligere forbedret. For å forklare Waze på en enkel måte, er dette en GPS-løsning som er bygd opp fra grunnen av av Waze-brukere som kjører rundt og "tegner opp" veier, men selv i lille Norge ser kartene ut til å stemme ganske bra.

Slik kjører du i køen

Brukerne varsler om kø

Brukerne kan varsle hverandre om trafikkuhell, køer, veiarbeid, politikontroller, fotobokser og annet, og over tid har kartet derfor blitt svært innholdsrikt. Du kan også bruke Waze til navigasjon, og basert på innrapporterte køer og ulykker, vil du kunne få tips til omkjøringer underveis som kan spare deg for tid.

Dersom det er kø på strekningen, får du tips til hvor du heller bør kjøre for å spare tid.
Dersom det er kø på strekningen, får du tips til hvor du heller bør kjøre for å spare tid. Vis mer

Og selvsagt – nærmer du deg en fotoboks vil du også bli advart om det.

Så fremt en bruker har merket den av på kartet, da.

Les også: Fotobokser - her må du passe deg

Lett å bruke

Brukergrensesnittet er lettvint, som tross alt er nødvendig om du skal bruke det i bil. Det er i hovedsak basert på ikoner, så å melde i fra om et trafikkuhell gjør du med et par trykk. Waze lar deg for øvrig ikke skrive inn tekst (f.eks. navigasjonsmål) dersom bilen er i bevegelse. Det kan du imidlertid overstyre dersom du er passasjer ved å trykke på passasjer-knappen.

Her har brukeren Turbofix rapportert inn om tung kø på E6. Som du ser er også politiet observert på Aker.
Her har brukeren Turbofix rapportert inn om tung kø på E6. Som du ser er også politiet observert på Aker. Vis mer

Nytt siden sist er blant annet at du nå kan logge på med Facebook, slik at du kan se hvor vennene dine befinner seg, avtale møtesteder etc. Kjekt hvis man er på bilferie, for eksempel, selv om det ikke ser ut til å være mulig å lagre kartene lokalt på telefonen, noe som derfor kan gjøre det dyrt på utenlandsferie. Det er også mulig å chatte med andre brukere direkte i appen.

Litt konkurranse mellom brukerne er det også – jo mer du kjører og bidrar med informasjon, desto mer poeng får du og klatrer på rankingen. Du kan også finne "skatter" underveis mens du kjører, og i enkelte land kan man også vinne fysiske premier. I USA er det i tillegg mulig å se bensinpriser på kartet, men det ser ikke ut til å være tilgjengelig her til lands.

Waze er tilgjengelig både for iOS og Android, samt Blackberry, Symbian og Windows Mobile (ikke Windows Phone 7/8) og er gratis å laste ned:

Waze for Android (Google Play, gratis)
Waze for iOS (App store, gratis)
Har du Symbian/Windows Mobile, kan du peke nettleseren til m.waze.com.

Her finner du flere spennende apper.